Environment

подкрепена от 7 подписа, срещу изграждането на биореактор за третиране на отпадъци

Petitioner
2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Вносителят на петицията посочва, че регион Лигурия наскоро е решил да разреши изграждането на биореактор на различно място от това, което преди това е било избрано в регионалния план (Боскалино, община Аркола). Новото местоположение (Саличети) в община Вецано Лигуре включва и завод за преработване на отпадъци с максимална вместимост от 60 000 тона годишно (в сравнение с 25 000 т. в първоначалния план). Вносителят на петицията смята, че регион Лигурия е извършил двойно нарушение – по отношение на засегнатото население, като е дал разрешение за новия проект само съгласно ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда), а не съгласно вариант на вече съществуващата стратегическа екологична оценка, и по отношение на обхванатата зона, която е прекалено голяма, по време на етапа на планиране на биореактора. Вносителят на петицията се оплаква от предполагаемо нарушение на законодателството на ЕС за стратегическата екологична оценка (Директива 2001/42/ЕО), що се отнася до липсата на консултации и участието на обществеността в процедурата, а така също и на Рамковата директива за отпадъците (член 16 от Директива 2008/98/ЕО), що се отнася до прилагането на принципите на самодостатъчност и близост.

Link to the petition

Image with QR code