în numele EU Rights Clinic și al Platformei pentru cooperarea internațională privind migranții fără forme legale (PICUM), privind compatibilitatea noului program de obținere a dreptului de ședere pentru cetățenii UE cu reședința în Regatul Unit cu dreptul UE

Petitioner
2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Petiția se referă la presupusa încălcare de către autoritățile britanice a dreptului UE în cazul programului-pilot de obținere a dreptului de ședere pentru cetățenii UE. Se prevede ca programul de obținere a dreptului de ședere să devină operațional la momentul retragerii Regatului Unit din UE, la sfârșitul perioadei de tranziție (31.12.2020). Întrucât Regatul Unit rămâne stat membru al UE în această perioadă și, prin urmare, este obligat să aplice dispozițiile de fond ale dreptului UE, petiționarul solicită Parlamentului European să dea curs unui număr de recomandări pentru a se asigura că autoritățile din Regatul Unit nu eludează aplicarea Acordului privind retragerea Regatului Unit. În primul rând, petiționarul recomandă ca în cadrul programului de obținere a dreptului de ședere pentru cetățenii UE, copia imprimată a documentului de ședere digital să aibă forță probantă. În al doilea rând, întrucât programul se aplică membrilor familiei cetățenilor britanici care se întorc în Marea Britanie după o ședere în alt stat membru, acesta ar trebui să fie în conformitate cu normele UE privind dreptul de întoarcere după o perioadă de ședere într-un alt stat membru. În al treilea rând, programul de obținere a dreptului de ședere pentru cetățenii UE ar trebui să fie extins astfel încât să îi includă pe îngrijitorii principali ai cetățenilor britanici cu reședința în Marea Britanie. În al patrulea rând, pare să existe o discriminare în ceea ce privește motivele obligatorii de refuzare a cererilor, fapt ce constituie o încălcare a dreptului UE și un motiv suficient pentru o revizuire. În al cincilea rând, programul de obținere a dreptului de ședere pentru cetățenii UE trebuie să permită persoanelor vulnerabile să depună cereri pentru obținerea statutului de rezident permanent în afara termenului de depunere. De asemenea, petiționarul sugerează să li se permită în continuare serviciilor de asistență ale UE ( de exemplu SOLVIT și „Europa ta - Consiliere”) să ofere consiliere și asistență candidaților la program.

Link to the petition

Image with QR code