Internet

Belgrade Digital Freedom Pledge: Recommender Systems as a Public Good

Peticioni drejtohet tek
European Union and United Nations
12
2% arritur 500 për objektivin e mbledhjes
 1. Filluar 06.04.2023
 2. Mbledhja akoma > 5 javë
 3. Nënshtrim
 4. Dialog me marrësin
 5. Vendim

Unë bie ndakort me ruajtjen dhe përpunimin e të dhënave personave. Kërkuesi mund të shikojë Emri dhe vendi dhe përcjellë këtë informacion tek marrësi. unë mund të dorëheq miratimin tim në çdo kohë

1. We understand the utmost power of machine learning algorithms (such as recommender systems) and web trackers to shape societies (for example, by creating polarizations), as they use digital footprints to give individual content recommendations to every online user, and therefore surpass mainstream media in their ineuence and scope (global impact).

2. Tech organizations and societies need to make the best possible decisions on how to customize recommender systems for mutual beneet. Therefore, we are open to discussing online recommender algorithms as a public good.

3. We strongly propagate free speech. Thus, deleting or blocking some content because of hate speech or fake news should be a shared responsibility, previously deened with other relevant stakeholders in society to preserve neutrality.

4. We shall discuss digital identity as a human right, as denying it may affect the lives, work, and mental health of individuals.

5. We need to consider online users as owners of their digital footprints and give them complete insight into it and the possibility to customize it (for example, whether it would be used for ad customization or not). We also acknowledge the following:

 • We will look for ways to standardize our digital footprint using blockchain or similar technology.
 • The online user needs to know who can use their digital footprint while being capable of revocating access to any entity (organization) or all of them.
 • The online user must be able to delete their digital footprint completely and at any time.

6. We should stimulate research into how emerging technologies affect the psychological wellbeing of citizens. We recognize this important field is neglected and needs support to direct the development of technology toward individual and social well-being.

While the Belgrade Digital Freedom Pledge was initially signed at the Emerge Forum on the Future of AI-Driven Humanity in Belgrade on December 18, 2022, by the undersigned, it now seeks the support of the wider community because of the importance of these issues for our global future.

Initial signees of the Belgrade Digital Freedom Pledge:

 • Dr. Ljubiša Bojic and Dr. Jelena Guga on the behalf of the initiator Digital Society Lab, IFDT, University of Belgrade
 • Dr. Dubravko Culibrk, The Institute for Articial Intelligence
 • Dr. Matteo Cinelli, Sapienza University of Rome
 • Dr. Sanja Bojanic, Center for Advanced Studies Southeast Europe,
 • University of Rijeka
 • Mladen Jovanovic, Serbian AI Society
 • Aleksandar Linc Djordjevic, Data Science Conference
 • Danilo Krivokapic, Share Foundation
 • Meem Arafat Manab, School of Data and Sciences, BRAC University

arsye

Digital platforms connect everyone, transcend state borders, and have an indirect or direct impact on everyone on our planet. Therefore, having in mind such great importance and responsibility, we, the undersigned stakeholders, declare our intention to seek urgent, global, and humane solutions to the essential challenges and dilemmas brought by emerging technologies, in order to propose global standards and regulations, to protect individual rights and freedoms, such as the right to privacy and freedom of speech, and promote individual and collective well-being.

Tani përktheni këtë kërkesë

Versioni i ri i gjuhës

Asnjë PRO argument ende.

Asnjë argument CONTRA akoma.

Pse njerëzit firmosin

në 06/04/2023

In case recommender systems are deployed this way in the future they can further polarize our societies, endanger democracies and our wellbeing as individuals.

Mjetet për përhapjen e peticionit.

A keni faqen tuaj të internetit, një blog apo një portal të tërë në internet? Bëhuni një avokat dhe shumëfish për këtë kërkesë. Ne kemi banderolat, widget dhe API (ndërfaqen) për tu futur në faqet tuaja.

Shenjë widget për faqen tuaj të internetit

API (ndërfaqe)

/petition/online/belgrade-digital-freedom-pledge-recommender-systems-as-a-public-good/votes
Përshkrim
Numri i nënshkrimeve në openPetition dhe nëse është e aplikueshme faqe e jashtme
Metoda HTTP
GET
Format e kthimit
JSON

Ndihmoni në forcimin e pjesëmarrjes së qytetarëve. Ne duam t'i bëjmë shqetësimet tuaja të dëgjohen dhe të mbeten të pavarura.

dhuroni tani