Handelspolitik

Max-dieter Forstmann
  1. Launched 06/02/2020

Składający petycję twierdzi, że wraz z jego najbliższymi krewnymi jest posiadaczem rachunku papierów wartościowych w banku DKB (bank oszczędnościowy). Obecnie musi sprzedać udziały, a jego bank żąda od niego tzw. identyfikatora podmiotu prawnego (LEI), który kosztuje 107 EUR rocznie i jest wymagany na mocy europejskich przepisów finansowych od osób prywatnych, które posiadają rachunek papierów wartościowych. Bez identyfikatora sprzedaż przez internet nie byłaby możliwa. Składający petycję twierdzi, że LEI jest nieproporcjonalnie kosztowny dla osób prywatnych, które jedynie okazjonalnie dokonują sprzedaży, a zatem jest niezgodny z prawem.

Thank you for your support, Max-dieter Forstmann