W sprawie scedowania usługi publicznej w zakresie szerokopasmowej sieci światłowodowej (Francja, departament Tarn)

Petition is addressed to

1 signatures

Collection finished

1 signatures

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding
This petition is also available in English .

Petition is addressed to: Petitionsausschuss des Europäischen Parlaments

Składający petycję twierdzi, że rada departamentu Tarn (Francja) naruszyła przepisy UE i nieodpowiednio wykorzystała subwencje unijne. Na mocy odnośnej decyzji scedowano świadczenie usługi publicznej w zakresie szerokopasmowej sieci światłowodowej w departamencie Tarn. Decyzję podjęto 18 maja 2018 r., bez wstępnej opinii komitetu konsultacyjnego ds. lokalnych usług publicznych (CCSPL – Commission Consultative des Services Publics Locaux). Według informacji zebranych przez składającego petycję możliwe jest, że taki komitet w ogóle nie powstał. Decyzja o scedowaniu usługi publicznej o wartości 400 mln EUR ma charakter długofalowy (+25 lat). Według składającego petycję projekt i decyzja powinny być regularnie monitorowane przez CCSPL, czego wymaga prawodawstwo UE.Jeżeli chodzi o subwencje UE, składający petycję twierdzi, że jako podmiot zarządzający siecią publiczną (Réseau Initiative Public) wymieniono departament Tarn. Składający petycję potwierdza, że jest to warunek uzyskania wkładu finansowego zaangażowanych partnerów (w tym UE). Przekazanie post factum eksploatacji podmiotowi prywatnemu jest sprzeczne z obowiązującymi przepisami. W rezultacie ostatecznym beneficjentem subwencji będzie podmiot prywatny, a nie cała wspólnota.

Link to the petition

Image with QR code