Economy

Reforma dyrektywy UE w sprawie zorganizowanych podróży

EU Komission
3.044 Supporters
51% achieved 6.000 for collection target
  1. Launched 10/09/2020
  2. Time remaining 16 days
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Ze względu na Covid 19 i związane z nim ograniczenia w podróżowaniu, egzystencja branży turystycznej jest zagrożona całym świecie. Jest to wzmocnione przez dyrektywę UE w sprawie zorganizowanych wycieczek turystycznych 2015/2302 (2011/83 / UE)

Domagamy się, aby w przypadku odwołania z powodu siły wyższej klient zapłacił część opłaty za anulowanie.

Reason

Ze względu na Covid 19 i związane z nim ograniczenia w podróżowaniu, egzystencja branży turystycznej jest zagrożona całym świecie. Jest to wzmocnione przez dyrektywę UE w sprawie zorganizowanych wycieczek turystycznych 2011/83 / UE. Zgodnie z tą polityką organizatorzy wycieczek muszą zwrócić całą cenę podróży w ciągu 14 dni, jeśli podróż nie może się odbyć z powodu nieuniknionych wyjątkowych okoliczności.

Przed rozpoczęciem podróży organizator wykonał już prace takie jak: doradztwo, przygotowanie ofert, rezerwację usług turystycznych (przeloty, hotele, wycieczki, transfery). Ponadto, w szczególności małe i średnie organizatory wycieczek specjalnych dokonują przedpłat na rzecz swoich klientów w postaci przedpłat za loty, hotele itp. W przypadku odwołania z powodu pandemii, organizator nie może obciążyć swoich klientów za wykonaną usługę lub dokonane przedpłaty.

Od 18 marca podróże, które zostały już zarezerwowane, są cofane. Znowu organizatorzy wycieczek pracują nad anulowaniem usług, za które nie otrzymują zapłaty. Nie otrzymują zwrotów pieniędzy od linii lotniczych a jeśli je dostają to z opóźnieniem . Usługi zapłacone za granicą zwykle nie podlegają zwrotowi, w zamian za to organizatorzy otrzymują vouchery. Wielu organizatorów wycieczek zostało już zmuszonych do zamknięcia działalności ze względu na wytyczne dotyczące zorganizowanych podróży.

Dla konsumenta powoduje to zanikanie różnorodności ofert organizatorów wycieczek w UE. Mali i średni touroperatorzy, którzy zestawiają indywidualne wycieczki, nie przetrwają. Korporacje są wspierane przez państwo i będą dyktować rynek i ceny w przyszłości.

Prawnie możliwe ramy tej zmiany zostały przedstawione przez prof. Führich w liście otwartym do minister sprawiedliwości pani Lambrecht.

reiserechtfuehrich.com/2020/08/19/offener-brief-an-justizministerin-experte-fordert-neue-storno-regelung-bei-pandemien/

Jeżeli Ty również chciałbyś zachować różnorodność ofert w europejskim przemyśle turystycznym i uważasz, że praca powinna być uczciwie opłacana, prosimy o zagłosowanie w sprawie zmiany europejskiego prawa dotyczącego imprez turystycznych.

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/petition/online/reforma-dyrektywy-ue-w-sprawie-zorganizowanych-podrozy/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET