Economy

A szervezett utakat szabályozó EU-s törvény reformja

EU Komission
3.033 Supporters
51% achieved 6.000 for collection target
  1. Launched 13/09/2020
  2. Time remaining 16 days
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

A turizmus-szakma világszerte olyan helyzetbe került a COVID-19 következményeként és az azzal járó utazási korlátozások bevezetésével, amely már a puszta létét veszélyezteti. Ezt a helyzetet az EU 2015/2302 (2011/83/EU.) számú szabályozásában rögzítették.

Reason

Azt szeretnénk, hogy utasaink az utazás törlésekor felmerülő költségek egy részét megfizessék, amennyiben a törlés rajtunk kivülálló okok miatt történik.

E szerint a szabályozás szerint minden utazási iroda köteles a befizetett teljes összeget 14 napon belül visszatéríteni, amennyiben az utazás kivédhetetlen, rendkívüli körülmények miatt nem valósulhat meg.

Az utazásszervező már az út kezdetétől fogva szolgáltatást nyújt: tanácsokat ad, előkészíti az ajánlatokat, megrendeli a szolgáltatásokat (repülő, hotel, túrák, transzferek). Ezen kívül főleg a kis- és közepes méretű szakosodott utazási irodák előleget fizetnek az ő szolgáltatóiknak pl. a repülőért, a hotelekért stb. Az utazási iroda sem a már általa nyújtott szolgáltatásokat, sem a már kifizetett előlegeket nem számolhatja fel ügyfelének, amennyiben az utazás meghiúsulása egy világjárvány következménye.

Március 18. óta az összes már megrendelt utat töröltük. Az utazási irodák az esetben is szolgáltatást nyújtottak, amikor törölték az utakat és ezért sem lettek megfizetve! Nem, vagy késedelmesen kapták vissza az előlegeket a repülőtársaságoktól. Azt a pénzt, amit külföldre utalsz többnyire nem fizetik vissza, az utazási irodák csupán jóváírási értesítést kapnak a kifizetésről. Sok, szakosodott utazási iroda kényszerült máris felszámolni vállalkozását az utazási csomagokat érintő fent említett szabályozások miatt.
A fogyasztók szemszögéből mindez azt jelenti, hogy az utazási irodák ajánlatainak sokszínűsége el fog tűnni az EU-ból. A kis és közepes méretű vállalkozások, akik az egyéni utakat szervezik, nem tudnak túlélni. Az állam a nagy vállalatcsoportokat támogatja, és ők fogják a jövőben a piacot és az árakat uralni. Azt szeretnénk, hogy utasaink az utazás törlésekor felmerülő költségek egy részét megfizessék, amennyiben a törlés rajtunk kívülálló okok miatt történik.

Ennek a változtatásnak a jogi kereteit Prof. Dr. Führich egy nyílt levélben továbbította Lambrecht asszonynak, Németország Igazságügyi miniszterének.

reiserechtfuehrich.com/2020/08/19/offener-brief-an-justizministerin-experte-fordert-neue-storno-regelung-bei-pandemien/

Amennyiben Ön is szeretné megőrizni az ajánlatok sokszínűségét az európai utaztatási szakmában, és azon a véleményen van, hogy a befektetett munkát becsületesen meg kell fizetni, úgy megkérjük Önt, hogy szavazzon arra, hogy megváltoztasság az EU utaztatással kapcsolatos szabályozását.

Why people sign

• Haris Ernő H-1075 Budapest

2 days ago

Mert az EU rendelet törvénysértő! Nme ismeri el a vis maior esetét, lásd, most a Covd járvány.

• Budapest

2 days ago

Támogatom a turizmus fennmaradását.

• 6 days ago

Szabadon átjárható határok között szeretnék élni Európában

7 days ago

Wising to work in tourism as a tour guide

• 7 days ago

I am working as a tour guide.

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/petition/online/a-szervezett-utakat-szabalyozo-eu-s-toerveny-reformja/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET