De aceea noi cerem,

la nivel european, ca aceste masuri sa fie imediat adoptate pentru a reduce nivelul de protectie al lupului;

la nivel national, sa fie imediat adoptate masurile necesare pentru a face posibila esantionarea controlata a lupului in Alto Adige, in conformitate cu directivele europene.

Reason

Cerere de a exercita controlul asupra populatiei de lupi

Fermele agricole care se afla in zonele de munte si pasunile montane au o importanta deosebita pentru Alto Adige: agricultura, peisajul, biodiversitatea, protectia impotriva agentilor meteorici si, mai ales, turismul. Cresterea rapida a populatiei de lupi din Italia si din Elvetia invecinata genereaza tot mai multe conflicte intre lupi si animale de ferma, dar si intre lupi si oameni. Pasunile montane, datorita conformarii si orografiei terenului, sunt foarte dificile de aparat. Cea mai probabila consecinta va fi abandonarea colibelor. La aceasta se adauga faptul ca lupul isi pierde din ce in ce mai mult timiditatea naturala si se apropie tot mai mult de asezarile antropice si de oamenii care vad in aceasta o amenintare la adresa sigurantei lor.

Pentru protejarea agriculturii montane si conservarea unui teren agricol viu si

productiv, dar si pentru siguranta oraselor si a cetatenilor, este strict necesar sa se prevada controlul asupra populatiei de lupi.

Chiar si gradul inalt de protectie a acestei specii, tinand cont si de cresterea rapida a numarului in Europa, trebuie pus in discutie. Procentajul in crestere al hibrizilor si uciderea ilegala sunt in contradictoriu cu protectia speciei si pot fi dimensionate in mod considerabil printr-o esantionarea controlata.

pro

contra