Migration

W sprawie kwestii dotyczących migracji w Grecji, w szczególności na wyspie Samos

Petitioner
2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składająca petycję wzywa instytucje UE do podjęcia działań, by rozwiązać kwestię, którą opisuje jako nadmierne obciążenie Grecji w odniesieniu do przyjmowania dużej liczby migrantów. Składająca petycję, obywatelka Niemiec, mieszka na wyspie Samos i opisuje swoje codzienne doświadczenia związane z tym, że nie może korzystać z podstawowych usług publicznych z powodu obecności dużych grup migrantów, którzy żyją w niegodnych warunkach i wywierają presję na dostawców usług publicznych. W szczególności składająca petycję odnosi się do długich kolejek w urzędach pocztowych, gdzie migranci oczekują na przelewy pieniężne oraz w publicznych szpitalach, w których migranci są często traktowani priorytetowo rzekomo z powodu strachu przed chorobami zakaźnymi, co powoduje, że miejscowa ludność jest zaniedbywana. Składająca petycję uważa, że obecna sytuacja życiowa migrantów na wyspie jest niekorzystna dla nich, jak również dla lokalnych mieszkańców wyspy. Składająca petycję odnosi się do potrzeby przeznaczenia większych unijnych środków finansowych, aby pomóc migrantom i lepiej zarządzać presją migrantów na usługi publiczne w całej Unii zamiast nakładać nadmierne obciążenie na Grecję, która jest krajem wciąż wychodzącym z kryzysu. W związku z tym wzywa instytucje UE, by zwiększyły wysiłki na rzecz wspierania lokalnych inicjatyw finansowych związanych z migracją zamiast inwestować w to, co autorka petycji opisuje jako niepriorytetowe projekty publiczne wspierane przez UE, takie jak pobliskie muzeum morskie.

Link to the petition

Image with QR code