W imieniu fundacji Montescola, w sprawie zanieczyszczenia z kopalni cyny i wolframu w Santa Comba (Galicja)

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający(a) petycję informuje, że w kopalni w Santa Comba, która pierwotnie uzyskała zezwolenie na podstawie koncesji udzielonych w latach 1942–1947, wydobywano złoża rudy siarki, ale także usuwano znaczne ilości arsenopirytu, pirytu i chalkopirytu, powodując kwaśny spływ, który zanieczyszczał wody gruntowe i pobliskie rzeki. Kopalnię zamknięto w 1986 r. Składający(a) petycję stwierdza, że chociaż koncesje powinny były wygasnąć i zostać uznane za nieważne, w 2008 r. zostały one kupione przez nową spółkę, która najwyraźniej zgłosiła nowe przedsięwzięcie mające na celu przywrócenie i ponowne otwarcie kopalni. Chociaż opublikowano sprawozdania stwierdzające, że konieczna jest ocena oddziaływania na środowisko (OOŚ) kopalni, władze zatwierdziły projekty, rażąco lekceważąc dyrektywy UE w sprawie OOŚ (oceny oddziaływania na środowisko) i udziału społeczeństwa. Składający(a) petycję dodaje, że koncesje na wydobycie zakupiła niedawno australijska spółka Rafaella Resources Limited, która zamierza wydobywać cynę i wolfram oraz otwierać nowe kopalnie odkrywkowe bez niezbędnych decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach. Tymczasem niepowiązana szwedzka spółka Eurobattery Minerals AB zamierza wykopać ogromną kopalnię odkrywkową niklu, miedzi i kobaltu na obszarach siedlisk przyrodniczych chronionych przepisami UE. Składający(a) petycję informuje, że rząd Galicji systematycznie blokował dostęp do informacji dotyczących środowiska w kopalni Santa Comba, co stanowi naruszenie konwencji z Aarhus i związanej z nią dyrektywy, dodając, że w związku z tą sytuacją przygotowano komunikat skierowany do Komitetu ONZ ds. Przestrzegania Konwencji z Aarhus, obecnie rozpatrywany jako procedura nr ACCC/C/2017/153.

Link to the petition

Image with QR code