εκ μέρους του ιδρύματος «Montescola Foundation», σχετικά με τη μόλυνση που προκλήθηκε από το ορυχείο κασσίτερου και βολφραμίου Santa Comba (Γαλικία)

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Ο αναφέρων/η αναφέρουσα δηλώνει ότι το ορυχείο στη Santa Comba, που είχε αρχικά λάβει άδεια βάσει των παραχωρήσεων που χορηγήθηκαν μεταξύ του 1942 και του 1947, πραγματοποιούσε εξορύξεις θειούχων μεταλλευμάτων, αλλά και αφαίρεσε επίσης σημαντικές ποσότητες από αρσενοπυρίτη, πυρίτη και χαλκοπυρίτη, που προκαλεί όξινη απορροή, η οποία μόλυνε τα υπόγεια ύδατα και τους παρακείμενους ποταμούς. Το ορυχείο έκλεισε το 1986. Ο αναφέρων/η αναφέρουσα δηλώνει ότι, παρόλο που οι παραχωρήσεις έπρεπε να έχουν λήξει και να κηρυχθούν άκυρες, το 2008 αγοράστηκαν από νέα εταιρεία η οποία, όπως φαίνεται, υπέβαλε σχέδιο για νέο έργο για την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του ορυχείου. Μολονότι έχουν υποβληθεί εκθέσεις που αναφέρουν ότι απαιτείται εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) για το ορυχείο, οι αρχές ενέκριναν τα έργα, σε κατάφωρη περιφρόνηση των οδηγιών της ΕΕ σχετικά με την ΕΠΕ (Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και τη συμμετοχή του κοινού. Ο αναφέρων προσθέτει ότι οι παραχωρήσεις στον τομέα των ορυχείων έχουν πρόσφατα αγοραστεί από την αυστραλιανή εταιρεία Rafaella Resources Limited, η οποία έχει ως στόχο την εξόρυξη κασσιτέρου και βολφραμίου και νέων ανοικτών ορυχείων χωρίς τις αναγκαίες περιβαλλοντικές άδειες. Εν τω μεταξύ, μια μη συνδεδεμένη σουηδική εταιρεία, η Eurobattery Minerals AB, προτίθεται να ανασυρθεί ένα τεράστιο υπαίθριο ορυχείο νικελίου-χαλκού-κοβαλτίου σε περιοχές φυσικών οικοτόπων που προστατεύονται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Ο αναφέρων/η αναφέρουσα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Γαλικίας έχει συστηματικά θέσει φραγμούς στην πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες σχετικά με το ορυχείο Santa Comba, κατά παράβαση της Σύμβασης του Aarhus και της σχετικής οδηγίας, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο αυτό έχει οδηγήσει σε κοινοποίηση στην επιτροπή συμμόρφωσης της σύμβασης του Aarhus του ΟΗΕ, η οποία επί του παρόντος εξετάζεται ως διαδικασία υπ’αριθ. ACCC/C/2017/153.

Link to the petition

Image with QR code