Romániai adósságbehajtásról

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

A petíció benyújtója kifogásolja azon külföldi adósságbehajtó cégek gyakorlatát, amelyek román vállalatoktól – többnyire bankoktól – vásárolnak adósságot, majd a behajtással román adósságbehajtó cégeket bíznak meg. A petíció benyújtója azt állítja, hogy ez utóbbiak által indított végrehajtási eljárások sértik a román jogot, mert az nem teszi lehetővé a számukra, hogy egy másik jogalanyt képviseljenek a bíróságon. Azt állítja továbbá, hogy az adósságbehajtó cégek megsértik az általános adatvédelmi rendeletet, mivel olyan adósok személyes adatait kezelik, akikkel soha nem álltak közvetlen kapcsolatban, és akik soha nem adták ehhez hozzájárulásukat. A petíció benyújtója azt állítja, hogy a külföldi adósságbehajtó cégek valójában a 2014/65/EU irányelv szerinti befektetési vállalkozások, és szakmai alapon végzik a befektetési tevékenységeket, ami azt jelenti, hogy mind Romániában, mind a származási országban engedélyezni kellene őket – ebben az esetben azonban nem ez a helyzet.Tájékoztatás– A petíció benyújtójának állítása szerint a következő uniós jogszabályok sérülnek: i.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló (EU) 2016/679 rendelet (általános adatvédelmi rendelet); ii.) a személyes adatoknak az illetékes hatóságok által a bűncselekmények megelőzése, nyomozása, felderítése, a vádeljárás lefolytatása vagy büntetőjogi szankciók végrehajtása céljából végzett kezelése tekintetében a természetes személyek védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló (EU) 2016/680 irányelv; iii.) a pénzügyi eszközök piacairól szóló 2014/65/EU irányelv; iv.) a hitelintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó prudenciális követelményekről szóló 575/2013/EU rendelet.

Link to the petition

Image with QR code