Region: Greece
Civil rights

Ελευθερώστε τις παραλίες στη Θάσο/ Free the beaches of Thassos

Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, Δήμος Θάσου, Κτηματική Υπηρεσία, Αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα, Αρχαιολογική υπηρεσία
417 supporters

Collection finished

417 supporters

Collection finished

1. Launched August 2023
  2. Collection finished
  3. Submission on the 04 Sep 2023

(scroll for EN)

Η Κίνηση Ελεύθερης Παραλίας Θάσου, που αποτελείται από δημότες, ανθρώπους με καταγωγή από τη Θάσο και συχνούς επισκέπτες του νησιού, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ το καθεστώς παρανομίας, αυθαιρεσίας και κατάληψης που έχει επιβληθεί στις παραλίες του νησιού από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε:

-Κατάληψη με ομπρελοκαθίσματα έκτασης μεγαλύτερης από αυτή που ορίζεται στη Σύμβαση απλής χρήσης αιγιαλού της επιχείρησης.

-Καταστρατήγηση του 50% ελεύθερης παραλίας (30% για περιοχές Natura). Σε ορισμένες παραλίες, η κατάληψη φτάνει το 100% της έκτασης της, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από την παραλία των λουομένων που δεν θέλουν να δεχτούν τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων αυτών.

-Μη τήρηση της απόστασης των 5m των ομπρελοκαθισμάτων από τη θάλασσα.

Κλειστές ("ιδιωτικές") παραλίες, που περικλείονται από μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία, είτε απαγορεύουν την πρόσβαση, είτε ζητούν αντίτιμο για τη χρήση της παραλίας.

Αποκλεισμούς / υποβάθμιση αρχαιολογικών χώρων που συνορεύουν με την παραλία.

-Πλήθος άλλων παραβάσεων και αυθαιρεσιών (ηχορύπανση, σκουπίδια, περιφράξεις, κλείσιμο δρόμων, κτλ), τα οποία αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και υποβαθμίζουν το περιβάλλον των παραλιών.

Ζητάμε:

-την άμεση παρέμβασή σας ώστε να σταματήσει άμεσα το όργιο παρανομίας και να αποκατασταθεί η νομιμότητα, να προστατευθούν οι δημότες, οι επισκέπτες, η έντιμη και υγιής επιχειρηματικότητα, η εικόνα και το τουριστικό προϊόν του νησιού.

-Να ελέγχεται η τήρηση όλων των συμβάσεων που υπογράφει ο Δήμος Θάσου και η Κτηματική Υπηρεσία καβάλας με τους επιχειρηματίες. Σε περίπτωση αδυναμίας πλήρους ελέγχου, να υπογράφονται μόνο όσες συμβάσεις μπορούν να ελεγχθούν με επιτόπιους ελέγχους.

-Αναθεώρηση της πολιτικής του Δήμου στο θέμα της εκμετάλλευσης των παραλίων. Να μπει ένα όριο στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον αιγιαλό. Να παραμείνουν ελεύθερες παραλίες στο νησί που με ευθύνη του Δήμου, θα συντηρούνται και δεν θα υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Αποκατάσταση της πρόσβασης στις κλειστές παραλίες, είτε στις ξενοδοχειακές, είτε σε αυτές που έχουν αποκλειστεί από φράχτες, περιφράξεις κτλ, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες / επιχειρηματίες ή το Δήμο Θάσου να εξασφαλίσουν ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση, σύμφωνα με αυτά που ορίζει το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο.

-Την μονομερή καταγγελία των συμβάσεων με επιχειρηματικά ΑΦΜ ,για τα οποία έχουν διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων και αυθαιρεσιών, αλλά εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται με το νομικό πλαίσιο.

The Thassos Free Beach Movement, consisting of residents, people of Thassian origin and frequent visitors to the island, PROTESTS the illegal, arbitrary and occupying regime that has been imposed on the beaches of the island by the businesses operating there.

Specifically we refer to:

-Occupation with umbrellas and sunbeds of an area larger than that defined in the company's Contract for the simple use of the beach.

-Violation of 50% of the free beach law(30% for Natura areas). On some beaches, the occupation reaches 100% of the beach area, resulting in the exclusion from the beach of bathers who do not want to accept the services of these businesses.

-Failure to respect the 5m distance of umbrellas and sunbeds from the sea.

-Closed ('private') beaches surrounded by large hotels, which either prohibit access or charge a fee for the use of the beach.

-Blocking/downgrading of archaeological sites adjacent to the beach.

+Numerous other infringements and arbitrary actions (noise pollution, litter, garbage, fencing, road closures, etc.), which alter the character and degrade the environment of the beaches.

We request:

-Your immediate intervention to stop the orgy of illegality, restore lawfulness, protect the citizens, the visitors, the honest and healthy businesses and all in all the image and the tourist product of the island.

-the inspection of all contracts signed by the Municipality of Thassos and the Real Estate Service of Thassos with the entrepreneurs. In the event that a full check is not possible, only those contracts that can be checked on the spot should be signed.

+Review of the Municipality's policy on the exploitation of beaches. Set a limit on business activity on the seashore. We also request to keep free beaches on the island that are maintained under the responsibility of the Municipality with no business activity.

-Restoration of access to closed beaches, either to the hotel beaches or to those that have been closed by fences, enclosures etc., obliging the owners / businessmen or the Municipality of Thassos to ensure safe and unhindered access, in accordance with the Constitution and the legal framework.

-Termination of contracts with businesses ,for which a number of violations and arbitrariness have been established, but they still do not comply with the legal framework.

Reason

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

Πιο συγκεκριμένα, κατά τις επισκέψεις μας σε διάφορες παραλίες της Θάσου, διαπιστώσαμε αναλυτικά τα ακόλουθα:

- Την Τετάρτη 09 Αυγούστου 2023 και ώρα 11.00 π.μ. επισκεφθήκαμε συλλογικά την παραλία “Ατσπάς”, στη Σκάλα Μαριών. Παρότι ο εκεί παραχωρησιούχος είχε ενημερωθεί από την προηγούμενη μέρα για την επίσκεψή μας και είχε αποσύρει ένα μικρό μέρος των ομπρελο-καθισμάτων -κυρίως στο πίσω τμήμα της παραλίας- συνέχιζε ακόμη κι εκείνη τη μέρα και παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων να καλύπτει χώρο πολύ μεγαλύτερο από ότι έχει εκμισθώσει. Επίσης, σε καμιά περίπτωση δεν τηρούταν η νόμιμη απόσταση από την ακτογραμμή και οι νόμιμες αποστάσεις μεταξύ των ομπρελο-καθισμάτων. Επιπλέον, έπαιζε συνεχώς μουσική σε πολύ υψηλή ένταση, καταφανώς πάνω από τα νομίμως ορισμένα όρια ηχορύπανσης.

Δυστυχώς, όπως διαπιστώσαμε από κατ’ ιδίαν επισκέψεις τις επόμενες μέρες, η κατάσταση επανήλθε στην προηγούμενη εικόνα της, δηλαδή σε 100% κάλυψη της παραλίας, χωρίς καθόλου ελεύθερο χώρο για τους λουομένους που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης επιχείρησης. Παράλληλα η ηχορύπανση από την πολύ υψηλή ένταση της μουσικής, συνεχίζει απρόσκοπτη!

- Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, επισκεφθήκαμε συλλογικά την παραλία “Αλυκές”, στο ανατολικό τμήμα της Θάσου. Παρότι και εκεί οι παραχωρησιούχοι είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη μέρα για την επίσκεψή μας και παρότι το πρωί της ίδιας μέρας είχε προηγηθεί επέμβαση της Αστυνομίας που οδήγησε σε συλλήψεις επαγγελματιών, πρόστιμα και προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων εστίασης, η κατάσταση παρέμενε επίσης απελπιστική, με κατάληψη τουλάχιστον του 80-90% της ακτής από ομπρελο- καθίσματα, με ελάχιστους χώρους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη παραλία είναι ιδιαίτερα στενή, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθεί ο κανονισμός της απόστασης των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή. Επίσης, η συγκεκριμένη ακτή είναι χαρακτηρισμένη επίσημα ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ παρατηρείται συνεχώς σοβαρό πρόβλημα με τη ρύπανση και την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την προσέλευσή μας αλλά και στη συνέχεια, δεχθήκαμε επανειλημμένα απειλές, ειρωνείες και προσπάθειες εκφοβισμού από ορισμένους επαγγελματίες των παρακείμενων καταστημάτων. Φυσικά -και πάλι- όπως διαπιστώσαμε από κατ’ ιδίαν επισκέψεις τις επόμενες μέρες, η κατάσταση επανήλθε στην προηγούμενη εικόνα της, δηλαδή σε 100% κάλυψη της παραλίας, χωρίς καθόλου ελεύθερο χώρο για τους λουόμενους που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες των παρακείμενων καταστημάτων εστίασης.

- Το Σάββατο 19 Αυγούστου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, επισκεφθήκαμε συλλογικά την παραλία “Άγιος Ιωάννης”, στο ανατολικό τμήμα της Θάσου. Η συγκεκριμένη παραλία περικλείεται από όλες τις πλευρές της από πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία “Thassos Grand Resort”, ενώ έχει εγκαταστήσει στην είσοδό του μπάρα και φυλάκιο, ελέγχοντας και απαγορεύοντας κατά βούληση της είσοδο στην παραλία και στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα, στον ιστότοπο του ξενοδοχείου https://thassosgrandresort.com/el/ διαφημίζεται η συγκεκριμένη παραλία ψευδώς και παραπλανητικά ως “ιδιωτική”, ενώ κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει και απαγορεύεται ρητώς από την ελληνική νομοθεσία και το Σύνταγμα. Παράλληλα με την απαγόρευση της πρόσβασης στην παραλία, απαγορεύεται πρακτικά και η ελεύθερη πρόσβαση και επισκεψιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο. Φυσικά, και στην περίπτωση αυτή, δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία αποστάσεις από την ακτογραμμή και το νόμιμο ποσοστό κάλυψης της παραλίας από ομπρελο-καθίσματα.

Φυσικά, αυτές δεν είναι οι μόνες εξόφθαλμες παραλίες στο νησί μας. Αντίθετα, η παρανομία τείνει να γίνει ο κανόνας και εξαίρεση η τήρηση της νομιμότητας. Επιφυλασσόμαστε για νέες καταγγελίες παρανομιών στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού μας, στο άμεσο μέλλον.

Ζητάμε την άμεση και πλήρη επιβολή της νομιμότητας από τα αρμόδια κρατικά ελεγκτικά όργανα (Δήμος Θάσου, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Αστυνομικά Τμήματα) και εάν αυτό είναι απαραίτητο, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας.

Με εκτίμηση,

(ακολουθούν υπογραφές)

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off slip with QR code

download (PDF)

une simple raison technique : je refuse de devoir valider ma signature POUR soutenir la pétition en donnant mon adresse personnelle, je trouve intrusif et choquant. ville et code postal, ok, mais rue et n° de rue ??? et ensuite, mon groupe sanguin et mon n° d'afimi aussi ?