W sprawie konieczności zmiany nowej ustawy o pozbawieniu wolności na Litwie

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję analizuje wykonywanie litewskiej ustawy o pozbawieniu wolności osób, które zostały aresztowane lub skazane za popełnienie przestępstwa, w szczególności bardzo często nakładane na te osoby ograniczenia dotyczące rozmów telefonicznych lub odwiedzin.Składający petycję uważa, że zakaz wykonywania połączeń telefonicznych lub spotkań z innymi osobami, w szczególności członkami rodziny, w tym małoletnimi dziećmi, często powoduje ogromne obciążenie psychiczne u aresztowanych oraz prowadzi do nadużywania tego wyjątkowego przepisu ustawy (art. 22–23) przez sądy i urzędników ds. kontroli postępowania przygotowawczego. W przepisie wyjątkowym zawarto wyczerpujący wykaz przypadków, w których można wprowadzić ograniczenia wobec zatrzymanych. Prokuratorzy i inne podmioty sądowe rzekomo systematycznie wymieniają wszystkie z nich, co zdaniem składającego petycję jest niewłaściwe z prawnego punktu widzenia. Ponadto ograniczenie powinno wiązać się co najmniej z wyraźnym określeniem terminu jego stosowania i szczególną kategoryzacją osób, z którymi nie można się spotykać ani kontaktować telefonicznie.Składający petycję uważa, że zakaz telefonowania lub spotkań z krewnymi, w szczególności z małoletnimi dziećmi zatrzymanego, jest nieproporcjonalny i w niektórych przypadkach może być tożsamy z torturami psychicznymi – zarówno wobec zatrzymanego, jak i członków jego rodziny.Składający petycję odwołuje się do konstytucyjnej zasady równości w tym aspekcie, że prawo człowieka nie może zostać naruszone. Postuluje zmianę ustawy w taki sposób, aby nie ograniczać rozmów telefonicznych i spotkań z bliskimi członkami rodziny, zgodnie z prawem do życia rodzinnego i prawami dzieci, których to dotyczy.

Link to the petition

Image with QR code