Dėl būtinybės keisti naują Lietuvos Respublikos suėmimo vykdymo įstatymą

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Peticijos pateikėjas analizuoja Lietuvos Respublikos teisės aktą, reglamentuojantį už nusikalstamas veikas suimtų ir (ar) apkaltintų asmenų suėmimo vykdymą, ypač labai dažnai šiems asmenims skiriamą apribojimą paskambinti ir (ar) pasimatyti su kitais asmenimis.Peticijos pateikėjas mano, kad draudimas paskambinti telefonu ar pasimatyti, ypač su šeimos nariais, įskaitant nepilnamečius vaikus, dažnai daro didelį psichologinį spaudimą suimtiems asmenims, o teismai ir ikiteisminio tyrimo pareigūnai piktnaudžiauja šia teisės akte numatyta išimtimi (22–23 straipsnis). Nustatant išimtį numatytas išsamus atvejų, kuriais galima skirti apribojimus suimtiems asmenims, sąrašas. Prokurorai ir kiti teismo proceso dalyviai sistemingai išvardija juos visus, o tai, peticijos pateikėjo nuomone, teisiškai nepagrįsta. Šiam apribojimui taip pat turėtų būti taikomas aiškus laiko apribojimas, taip pat nurodytos specialios asmenų, su kuriais negalima pasimatyti arba kuriems negalima paskambinti, kategorijos.Peticijos pateikėjas mano, kad draudimas paskambinti giminaičiams arba su jais pasimatyti, ypač nepilnamečių suimto asmens vaikų atžvilgiu taikomas draudimas, yra neproporcingas, jį tam tikrais atvejais galima prilyginti psichologiniam kankinimui. Tai galioja kalbant tiek apie suimtą asmenį, tiek apie šeimos narius.Peticijos pateikėjas mini konstitucinį lygybės principą, jo, kaip tokio, kaip žmogaus teisės, negalima pažeisti. Peticijos pateikėjas ragina pakeisti minimą teisės aktą, siekiant atšaukti ribojimą skambinti artimiems šeimos nariams ir su jais pasimatyti, paisant teisės į šeimos gyvenimą ir atitinkamų vaikų teisių.

Link to the petition

Image with QR code