Success
Economy

Rozmanitost osiv v ohrození – Proti narízení EU o osivech ve prospech osivárskeho prumyslu

Petitioner not public
Petition is directed to
Mitglieder der Kommission der EU, des Parlamentes der EU, des Rates der EU
52,899 supporters

The petition is accepted.

52,899 supporters

The petition is accepted.

  1. Launched 2013
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Success

The petition was successful!

10/11/2013, 12:56

Členové europarlamentu kritizují nový evropský zákon o osivech

Kritika kampaně za suverenitu osiv vůči (www.seed-sovereignty.org/CZ) návrhu nové regulace osiv byla potvrzena příspěvky členů evropského parlamentu, kteří ji přednesli na mítingu komise pro rozvoj zemědělství a venkova.

Během mítingu konaného v pondělí 30.9.2013* si vzali slovo Martin HÄUSLING (Greens/EFA; Německo), Ulrike RODUST (S&D; Německo), Britta REIMERS (ALDE; Německo) and Karin KADENBACH (S&D; Rakousko) a kritizovali sílící soustřeďování (centralizaci) v osivovém byznysu a vysoký počet aktů v přenesené pravomoci. Požadovali deregulaci malých výrobců a transparenci metod pěstování odrůd.

John Stuart AGNEW (EFD; Británie) zdůraznil nutnost vyloučení soukromých osob z rozsahu této regulace. Marc TARABELLA (S&D; Belgie) požadoval svobodu ohledně výměny osiv mezi farmáři. Georg LYON (ALDE; Británie) vznesl otázku, zda bude nova regulace skutečně zjednodušením.

V prospěch této regulace naopak velmi hovořili zpravodaj Sergio SILVESTRIS (EPP; Itálie) a Herbert DORFMANN (EPP, Itálie). Kupodivu se oba zdáli neschopní či neochotní odlišit registraci odrůd a certifikaci PRM (plant reproductive material – rostlinný reprodukční materiál). Dokonce stínový zpravodaj Luis Manuel CAPOULAS SANTOS (S&D; Portugalsko) slíbil svou podporu pro navrhovanou regulaci, vybral si zaměření na identitu odrůd a jejich zdravotních aspektů, kde na obě tyto záležitosti odkázal Silvestris ve své odpovědi na tvrzení ostatních členů europarlamentu.

Úředník POUDELET z DG SANCO z evropské komise objasnil záležitost týkající se farmářů a osiv: “Když farmář prodává semena jinému farmáři, pak zde jinými slovy existuje obchod motivovaný vidinou zisku, a tudíž jeho účastník jistě musí projít certifikačními procesy.” Právě na toto zesilování kontroly nad osivy pěstitelů upozorňovala Kampaň za nezávislost osiv ještě před meetingem skupiny AGRI.

24. listopadu bude agenda regulace osiv znovu na programu jednání COM-AGRI. Je důležité zasílat členům komise důrazné vzkazy s našimi požadavky; rozsah regulace musí být omezen na obchodování se semeny nad určité limity. Farmářská semena a semena rozmanitých odrůd musí být ze záběru regulace vyloučeny, organické odrůdy potřebují zvláštní registrační procedury a rovněž požadujeme transparenci ohledně moderních pěstitelských metod!

Silné znepokojení ohledně návrhu
Vůbec poprvé je v rozsahu Evropského zákona o osivech nejen obchod se semeny, ale potenciálně rovněž jejich produkce. To by mělo ten efekt, že farmy a sádky, které produkují semena pro vlastní potřebu nebo pro výměnu semen se svými sousedy, by pod regulaci spadaly a zavazovalo by je to k evidování informací ohledně velkého množství svých činností (viz paragrafy 6-8 návrhu). To by bylo ohromné břemeno, zvláště pro existenci farmaření ve východní a jižní Evropě. Pro farmáře je velmi důležité, aby měli schopnost znovu zasít jejich vlastní osivo bez legálních bariér administrativní zátěže.

Vedle toho by regulace měla mnohem větší dopad, než mají současné direktivy. Evropská regulace nenechává žádný prostor pro svou lokální implementaci nebo interpretaci, takže ji není možné přizpůsobit specifickým požadavkům zemědělskýchg struktur v členských státech.

Navíc, hlavním problémem reformy evropského zákona o osivech je přednostní zpracování vysoce homogenních a vysoce stabilních DUS odrůd (DUS – distinctness, uniformity, stability – zřetelnost, uniformita, stabilita). Tyto odrůdy jsou uzpůsobeny zemědělským chemikáliím a podmínkám zpracování v potravinářském průmyslu, který požaduje uniformní, převozu-schopné a uskladnitelné plodiny. To bude mít důsledek pouze ve smršťování zemědělské přírodní rozmanitosti v Evropě.

Tato změna v politice osiv by se zaměřila na podporu a stimulaci skutečné rozmanitosti v odrůdách semen. Důležité jsou odrůdy, které jsou uzpůsobené regionálním podmínkám půdy a klimatu, ty, jež jsou uzpůsobené domácímu a řemeslnému zpracování, stejně jako ty, jež jsou zdrojem rozmanitosti chutí a mají široký genetický základ. Skrz pokračování současných principů osivové legislativy, rozšíření rozsahu osivového zákona a uchování DUS odrůd jako standardu by došlo k urychlení eroze zemědělské biodiverzity a základ výživy pro následující věk by se dostal do ohrožení.

Pode


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now