Success
Economy

Az új európai vetõmag-szabályozás veszélyeztetheti a tájfajtákat és a mezõgazdasági sokféleséget!

Petitioner not public
Petition is directed to
Mitglieder der Kommission, des Parlamentes und des Rates der EU
52,899 supporters

The petition is accepted.

52,899 supporters

The petition is accepted.

  1. Launched 2013
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Success

The petition was successful!

06/13/2013, 15:55

Kedves „Veszélyben a vetőmagfajták sokszínűsége“ c. kampány támogatója!

Milyen új hírek vannak az EU vetőmag-törvény módosításával kapcsolatban?

Jelen pillanatban a tárgyalások előkészítése folyik az EU Parlamentben. Május végén a parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága (AGRI) vállalta magára a parlament hivatalos „beszámolójának“ kidolgozását. A beszámoló felügyeletével Berlusconi pártjának, a PDL-nek olasz képviselőjét, Silvestrist bízták meg. Nevezett úr az Európai Parlamentben az Európai Néppárt frakciójához tartozik. Szorgalmazzuk, hogy a Környezetvédelmi Tanács (ENVI) is megkapja a jogot, hogy a lényegi kérdésekbe egyenrangú partnerként szólhasson bele. Elvégre a vitás pontok mindenekelőtt a biológiai sokszínűség tárgyában merülnek fel.

Az EU-bizottság június 13-án egy rendezvény keretén belül tájékoztatja az EU parlamenti képviselőket és a minisztertanács tagjait a törvénycsomagról.

Mit tehetünk mi az elkövetkező hetekben és hónapokban?

Az Európai Unió országainak polgáraiként figyelemmel kell kísérnünk, hogy követeléseinket a vetőmagok sokféleségének megőrzése védelmében beépítik-e a törvény-tervezetbe? Azonkívül oda kell figyelnünk, hogy a vetőmagipar (értsd: az agrárkémiai koncernek) ne tegyék tönkre az őshonos élőhelyek termőterületeit, mely passzust az utolsó percben vették fel a komisszió javaslatába. Ennek azért áll fenn a lehetősége, mert az iparág hatalmas befolyással bír az EU Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságára (SANCO) és a parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságára (AGRI).

Az EU parlamenti képviselői július 15-től 19-ig tartják az ún. választókörzetek hetét, ami annyit jelent, hogy hazájuk választópolgáraival regionális szinten közvetlenül folytatnak párbeszédet. Kérjük használja ki ennek a hétnek a lehetőségét és beszéljen országa képviselőivel a vetőmagszabályozással kapcsolatban! A parlament az EU országok választópolgárait képviseli. A hozzászólásoknak a köz javát kell szolgálnia, nem pedig a tőkegazdaság érdekeit!

Mit szeretnénk elérni?

A következő követelések továbbra is kiemelkedő fontossággal bírnak:

1. Ne vezessék be az eltérő fajták kötelező regisztrációját! Konkrétan: Az olyan vetőmagfajták, amelyek nincsenek szabványosítva és nem állnak szellemi termék védelme alatt (nemesítés ill. fajtavédelmi jog keretén belül), legyenek szabadon forgalmazhatóak!

2. A szabályozás csak a fogyasztópiac érdekeivel összhangban valósulhat meg. Konkrétan: nem érintheti a vetőmag-forgalmazással foglalkozó parasztgazdaságokat illetve a magoknak a gazdaságok közötti cseréjét!

3. Ne legyen regisztrációs és visszaszolgáltatási kötelezettzég
a.) azoknál az üzemeknél, amelyek őshonos fajtákat termelnek és forgalmaznak!
b.) a parasztgazdaságok vetőmag-termelői részére!

4. A vetőmagipar által kikísérletezett fajtáknál hozzák nyilvánosságra, hogy milyen nemesítési eljárásokat alkalmaztak és kinek a szellemi termékéről van szó?

5. A hatósági ellenőrzések nem korlátozhatják a parasztgazdaságokat, azok vetőmag termelését és nem szabad terhelniük őket többletköltségekkel!

Üdvözlettel:
Andreas Riekeberg,
a vetőmag-szuverenitás kampány kampányfelelőse
www.seed-sovereignty.org/HU/

Ui: Köszönöm Terézia a fordításhoz!


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now