Health

Ask unitary legislation in EU for strays and for rabies prevention

Petition is directed to
Comisia Europeană
219 supporters

Collection finished

219 supporters

Collection finished

  1. Launched May 2023
  2. Collection finished
  3. Submitted on 01 Nov 2023
  4. Dialog with recipient
  5. Decision

04/07/2024, 08:41

Bună tuturor,

Petiția a fost depusă la Comisia Europeană la termen, anul trecut, dar nu avem niciun feedback cu privire la analiza ei și eventualele măsuri adoptate.

O să vă anunț dacă vor apărea noutăți cu privire la evoluția Petiției.

Toate cele bune,
Ildiko Bădescu


10/21/2023, 19:00

Bună tuturor,

Nu avem noutăți cu privire la evoluția Petiției.
Așteptăm în continuare vești de la Comisia europeană pentru sănătate și siguranță alimentară.

Toate cele bune


09/07/2023, 17:55

View document

Brief in RO/EN in attach.
Stimată d-nă Stella Kyriakides, Comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară ,
Vă solicit urmatoarele:
I. Prima solicitare este in Petiția care are titlul "Solicităm Uniunii Europene o legislație unitară pentru câinii fără stăpân și pentru prevenirea rabiei". Semnăturile au fost strânse timp de 3 luni prin platforma pentru petiții openpetition.eu:
www.openpetition.eu/petition/online/ask-unitary-legislation-in-eu-for-strays-and-for-rabies-prevention?fbclid=IwAR1YMc5q59Tw-wD_pJjW1Ry18amawaSKyWQjVIJ01Su7KOAoE_zTxC08dV8
Petiția are legătură cu următoarele responsabilități ale Comisiei pentru sănătate și siguranța alimentară dintre cele care se regăsesc la linkul
commissioners.ec.europa.eu/stella-kyriakides_en :
Responabilitatea (12): asigurarea aplicării legilor privind bunăstarea animalelor, revizuirea strategiei actuale și promovarea standardelor europene la nivel global
Responsabilitatea (13): asigurarea faptului că Europa este echipată pentru prevenirea și combaterea bolilor transmisibile ale animalelor
Responsabilitatea (14): asigurarea aplicării legislației UE privind siguranța alimentară și sănătatea animalelor și a plantelor
Programul complet de prevenire a rabiei este în stransă legatură și cu problema cainilor fără stăpan. Responsabilitatea asumată la punctul 12 face posibilă adoptarea unui astfel de program deoarece se agreează revizuirea strategiei actuale și promovarea standardelor europene la nivel global.
De asemenea responsabilitatea asumată la punctul 13 înseamnă asigurarea faptului ca Europa să fie pregătită pentru prevenirea și combaterea bolilor transmisibile ale animalelor.
Responsabilitatea asumată la punctul 14 inseamnă asigurarea aplicării legislației UE privind și sănătatea animalelor
II. Solicit Comisiei Europene pentru sănătate și siguranța alimentelor/CESSA luarea de măsuri care să asigure aplicarea articolelor corespunzătoare din Tratatul privind funcționarea UE/TFUE și anume a articolului 168,(1),(4)-(b) prin care UE trebuie să asigure în toate statele membre “prevenirea cauzelor de pericol pentru sănătatea fizică și mintală". Asta se poate realiza prin aplicarea din Tratatul privind funcționarea UE/TFUE a articolului 4,(2)-(k) cu derogare de la art.2,(5)/TFUE și art.6,(a)/TFUE.
Responsabilitățile asumate la punctele 12, 13, 14 care permit Comisiei europene să adopte o legislație unitară pentru UE în ceea ce privește câinii fără stăpân și prevenirea rabiei probleme aflate în strânsă legătură acestea se completează cu responsabilitatea asumată la punctul 5.
Responsabilitatea 5: sprijinirea statelor membre în îmbunătățirea calității și sustenabilității sistemelor de sănătate.
Responsabilitatea asumată la punctul 5 este regăsită în Tratatul de funcționare al UE/TFUE la art. 168,(1), prin care UE trebuie să asigure în toate statele membre “prevenirea cauzelor de pericol pentru sănătatea fizică și mintală.
MOTIVAȚIA PENTRU SOLICITĂRILE DE MAI SUS:
Modul în care este gestionată de către stat problema câinilor fără stăpân din România afectează sănătatea fizică și mintală a cetățenilor. Statul acționează la efecte și aproape deloc la cauze. Există legislație de 10 ani pentru prevenirea înmulțirii necontrolate a câinilor (OUG155/2001+Legea258/2013+HG1059/2013), dar aceasta se aplică foarte puțin spre deloc.
Iubitorii de animale:
Ø au devenit depresivi (din cauza cruzimii asupra câinilor la capturarea acestora sau în lagărele morții pentru câini), hăituiți și hărțuiți, etc.
Ceilalți cetățeni, majoritar au devenit:
Ø stresați si terifiați de prezența câinilor fără stăpân deoarece au fost atacuri agresive ale câinilor fără stăpân care au ucis un copil(2013) și o femeie(2023), agresivi cu câinii și pisicile, etc.
În Romania s-a luat atitudine prin petiții și de către masa media asupra cruzimilor practicate asupra câinilor fără stăpân, dar autoritățile nu au reacționat.
Tratatul de funcționare al UE:
Articolul 13: *...Uniunea și statele membre țin seama de toate cerințele bunăstării animalelor ca ființe sensibile și respectă actele cu putere de lege și normele administrative, precum și obiceiurile statelor membre în privința riturilor religioase, a tradițiilor culturale și a patrimoniilor regionale.*
Ø Tot ca ființe sensibile trebuie tratate și animalele care nu se încadrează în domeniile agriculturii, pescuitului, transporturilor, pieței interne cercetării și dezvoltării tehnologice și al spațiului menționate la art.13. În această categorie intră și câinii fără stăpân, alte animale de companie fără stăpân și animalele sălbatice. Tehnologia este dezvoltată și trebuie luate toate măsurile posibile pentru a nu mai omorî câini fără stăpân, alte animale de companie fără stăpân și pe cât posibil nici animale sălbatice.
Vă rog să adoptați legislația care să asigure cetățenilor UE sănătatea fizică și psihică dată de respectarea dreptului la viață a animalelor de companie. CESSA are pârghiile necesare să adopte o astfel de legislație.


05/21/2023, 21:58

Am eliminat câteva spatii goale din text


Text petiționar nou:

RO/EN/RO: Solicităm legislație unitară în UE pentru câinii fără stăpân și pentru prevenirea rabiei)...

⚠️ After signing, check your email (inbox, spam) to confirm your signature. It won’t count otherwise....otherwise ⚠️

In EU member states is required legislation for a unitary, common, complete and simultaneous, rabies prevention program

The EU must consider legislating for a unitary, common, comprehensive and simultaneous rabies prevention program in all member states.

Currently the European Union does not take into account the fact that the main vectors of rabies transmission can be stray dogs in all member states that can migrate very easily from one country to another.

The problem of stray dogs that can transmit rabies is also the EU's, not just the Member States'. For example, the stray dogs that are increasing in number throughout Romania can migrate very easily to all EU countries.

For the prevention of rabies, random rabies vaccination of dogs with de facto, but not de jure, owners is not sufficient.

The actual owners of the dogs have no legal responsibility for those dogs. Not all dog owners, in fact, declare them for rabies vaccination. These dogs can breed uncontrollably and their unwanted, undeclared and unvaccinated rabies offspring can be abandoned just as undeclared and unvaccinated adult dogs can be abandoned.

In Romania, although there has already been legislation for 10 years to prevent uncontrolled breeding and the prevention of the existence of dogs on the streets, this is NOT applied. It is about the law 258/2013 and its application rules included in the Government Decision/HG 1059/2013, which amends and completes the Emergency Government Ordinance/OG 155/2001 for the management of stray dogs.

The complete rabies prevention program of the 21st century must also be updated in the EU with the current possible methods and not remain locked, as it is now, in the outdated methods used until the 21st century, namely only the random rabies vaccination of dogs.

The unitary, common, complete and simultaneous program in all EU member countries must include subsidizing ownership

responsible for dogs, along with anti-rabies vaccination, aspects that mean subsidizing the following

procedures: microchipping + registration in the Register of Records of Dogs with Owners (RECS in Romania), sterilization, anti-rabies vaccination, to which internal deworming can be added.

The EU needs to legislate for the rabies prevention program to be unitary, common, comprehensive and simultaneous, not just partial and ineffective as it currently is by simple random rabies vaccination.

RO:

UE trebuie să ia în considerare să adopte o legislație pentru un program unitar, comun, complet și simultan de prevenire a rabiei în toate statele membre. 

În prezent Uniunea Europeană nu ia în considerare faptul că vectorii principali de transmitere a rabiei pot fi câinii fără stăpân din toate statele membre care pot migra foarte ușor dintr-o țară în alta. 

Problema câinilor fără stăpân care pot transmite rabia este și a UE, nu doar a statelor membre. De exemplu câinii fără stăpân care sunt în număr din ce în ce mai mare pe tot teritoriul României pot migra foarte ușor în toate țările UE. 

Pentru prevenirea rabiei nu este suficientă vaccinarea antirabică aleatoare a câinilor cu stăpân de fapt, dar nu și de drept. 

Stăpânii de fapt ai câinilor nu au nicio responsabilitate legală pentru acei câini. Nu toți stăpânii de fapt, de câini îi declară în vederea vaccinarii antirabice. Acești câini se pot înmulți necontrolat, iar urmașii lor nedoriți, nedeclarați și nevaccinați antirabic pot fi abandonați după cum pot fi abandonați și câinii adulți nedeclarați și nevaccinați antirabic. 

În România deși există deja de 10 ani, legislație pentru prevenirea înmulțirii necontrolate și prevenirea existenței câinilor pe străzi, aceasta NU se aplică. Este vorba despre legea 258/2013 și normele ei de aplicare cuprinse în Hotărârea de Guvern/HG 1059/2013, care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului/OUG 155/2001 pentru gestionarea câinilor fără stăpân. 

Programul complet de prevenire a rabiei din secolul 21 trebuie actualizat și în UE cu metodele actuale posibile și nu să rămână închistat, așa cum este acum, în metodele învechite folosite până în secolul 21 și anume doar vaccinarea antirabică aleatoare a câinilor. 

Programul unitar, comun, complet și simultan în toate țările membre UE trebuie să cuprindă subvenționarea deținerii 

responsabile a câinilor, alături de vaccinarea antirabică, aspecte care inseamna subvenționarea următoarelor 

proceduri: microciparea + înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS în România), sterilizarea, vaccinarea antirabică, la care se poate adăuga și deparazitarea internă.

UE trebuie să adopte o legislație pentru ca programul de prevenire a rabiei să fie unitar, comun, complet și simultan, nu doar parțial și ineficient așa cum este în prezent prin simpla vaccinare aleatoare, antirabică.


Semnături în momentul schimbării: 73


05/21/2023, 19:10

Am adăugat faptul că după semnare trebuie făcută confirmarea de pe e-mail


Text petiționar nou:

RO:RO/EN/RO: Solicităm legislație unitară în UE pentru câinii fără stăpân și pentru prevenirea rabiei):rabiei)

EN/RO:...

⚠️ After signing, check your email (inbox, spam) to confirm your signature. It won’t count otherwise.

...

In EU member states is required legislation for a unitary, common, complete and simultaneous, rabies prevention program

The EU must consider legislating for a unitary, common, comprehensive and simultaneous rabies prevention program in all member states.

Currently the European Union does not take into account the fact that the main vectors of rabies transmission can be stray dogs in all member states that can migrate very easily from one country to another.

The problem of stray dogs that can transmit rabies is also the EU's, not just the Member States'. For example, the stray dogs that are increasing in number throughout Romania can migrate very easily to all EU countries.

For the prevention of rabies, random rabies vaccination of dogs with de facto, but not de jure, owners is not sufficient.

The actual owners of the dogs have no legal responsibility for those dogs. Not all dog owners, in fact, declare them for rabies vaccination. These dogs can breed uncontrollably and their unwanted, undeclared and unvaccinated rabies offspring can be abandoned just as undeclared and unvaccinated adult dogs can be abandoned.

In Romania, although there has already been legislation for 10 years to prevent uncontrolled breeding and the prevention of the existence of dogs on the streets, this is NOT applied. It is about the law 258/2013 and its application rules included in the Government Decision/HG 1059/2013, which amends and completes the Emergency Government Ordinance/OG 155/2001 for the management of stray dogs.

The complete rabies prevention program of the 21st century must also be updated in the EU with the current possible methods and not remain locked, as it is now, in the outdated methods used until the 21st century, namely only the random rabies vaccination of dogs.

The unitary, common, complete and simultaneous program in all EU member countries must include subsidizing ownership

responsible for dogs, along with anti-rabies vaccination, aspects that mean subsidizing the following

procedures: microchipping + registration in the Register of Records of Dogs with Owners (RECS in Romania), sterilization, anti-rabies vaccination, to which internal deworming can be added.

The EU needs to legislate for the rabies prevention program to be unitary, common, comprehensive and simultaneous, not just partial and ineffective as it currently is by simple random rabies vaccination.

RO:

UE trebuie să ia în considerare să adopte o legislație pentru un program unitar, comun, complet și simultan de prevenire a rabiei în toate statele membre. 

În prezent Uniunea Europeană nu ia în considerare faptul că vectorii principali de transmitere a rabiei pot fi câinii fără stăpân din toate statele membre care pot migra foarte ușor dintr-o țară în alta. 

Problema câinilor fără stăpân care pot transmite rabia este și a UE, nu doar a statelor membre. De exemplu câinii fără stăpân care sunt în număr din ce în ce mai mare pe tot teritoriul României pot migra foarte ușor în toate țările UE. 

Pentru prevenirea rabiei nu este suficientă vaccinarea antirabică aleatoare a câinilor cu stăpân de fapt, dar nu și de drept. 

Stăpânii de fapt ai câinilor nu au nicio responsabilitate legală pentru acei câini. Nu toți stăpânii de fapt, de câini îi declară în vederea vaccinarii antirabice. Acești câini se pot înmulți necontrolat, iar urmașii lor nedoriți, nedeclarați și nevaccinați antirabic pot fi abandonați după cum pot fi abandonați și câinii adulți nedeclarați și nevaccinați antirabic. 

În România deși există deja de 10 ani, legislație pentru prevenirea înmulțirii necontrolate și prevenirea existenței câinilor pe străzi, aceasta NU se aplică. Este vorba despre legea 258/2013 și normele ei de aplicare cuprinse în Hotărârea de Guvern/HG 1059/2013, care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului/OUG 155/2001 pentru gestionarea câinilor fără stăpân. 

Programul complet de prevenire a rabiei din secolul 21 trebuie actualizat și în UE cu metodele actuale posibile și nu să rămână închistat, așa cum este acum, în metodele învechite folosite până în secolul 21 și anume doar vaccinarea antirabică aleatoare a câinilor. 

Programul unitar, comun, complet și simultan în toate țările membre UE trebuie să cuprindă subvenționarea deținerii 

responsabile a câinilor, alături de vaccinarea antirabică, aspecte care inseamna subvenționarea următoarelor 

proceduri: microciparea + înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS în România), sterilizarea, vaccinarea antirabică, la care se poate adăuga și deparazitarea internă.

UE trebuie să adopte o legislație pentru ca programul de prevenire a rabiei să fie unitar, comun, complet și simultan, nu doar parțial și ineficient așa cum este în prezent prin simpla vaccinare aleatoare, antirabică.


Semnături în momentul schimbării: 73


05/10/2023, 15:07

Am făcut câteva modificări în exprimarea textului


Text petiționar nou:

RO: Solicităm legislație unitară în UE pentru câinii fără stăpân și pentru prevenirea rabiei):

EN/RO:

In EU member states is required legislation for a unitary, common, complete and simultaneous, rabies prevention program

The EU must consider legislating for a unitary, common, comprehensive and simultaneous rabies prevention program in all member states.

Currently the European Union does not take into account the fact that the main vectors of rabies transmission can be stray dogs in all member states that can migrate very easily from one country to another.

The problem of stray dogs that can transmit rabies is also the EU's, not just the Member States'. For example, the stray dogs that are increasing in number throughout Romania can migrate very easily to all EU countries.

For the prevention of rabies, random rabies vaccination of dogs with de facto, but not de jure, owners is not sufficient.

The actual owners of the dogs have no legal responsibility for those dogs. Not all dog owners, in fact, declare them for rabies vaccination. These dogs can breed uncontrollably and their unwanted, undeclared and unvaccinated rabies offspring can be abandoned just as undeclared and unvaccinated adult dogs can be abandoned.

In Romania, although there has already been legislation for 10 years to prevent uncontrolled breeding and the prevention of the existence of dogs on the streets, this is NOT applied. It is about the law 258/2013 and its application rules included in the Government Decision/HG 1059/2013, which amends and completes the Emergency Government Ordinance/OG 155/2001 for the management of stray dogs.

The complete rabies prevention program of the 21st century must also be updated in the EU with the current possible methods and not remain locked, as it is now, in the outdated methods used until the 21st century, namely only the random rabies vaccination of dogs.

The unitary, common, complete and simultaneous program in all EU member countries must include subsidizing ownership

responsible for dogs, along with anti-rabies vaccination, aspects that mean subsidizing the following

procedures: microchipping + registration in the Register of Records of Dogs with Owners (RECS in Romania), sterilization, anti-rabies vaccination, to which internal deworming can be added.

The EU needs to legislate for the rabies prevention program to be unitary, common, comprehensive and simultaneous, not just partial and ineffective as it currently is by simple random rabies vaccination.

RO: Solicităm legislație unitară în UE pentru câinii fără stăpân și pentru prevenirea rabiei 

UE trebuie să ia în considerare să adopte o legislație pentru un program unitar, comun, complet și simultan de prevenire a rabiei în toate statele membre. 

În prezent Uniunea Europeană nu ia în considerare faptul că vectorii principali de transmitere a rabiei pot fi câinii fără stăpân din toate statele membre care pot migra foarte ușor dintr-o țară în alta. 

Problema câinilor fără stăpân care pot transmite rabia este și a UE, nu doar a statelor membre. De exemplu câinii fără stăpân care sunt în număr din ce în ce mai mare pe tot teritoriul României pot migra foarte ușor în toate țările UE. 

Pentru prevenirea rabiei nu este suficientă vaccinarea antirabică aleatoare a câinilor cu stăpân de fapt, dar nu și de drept. 

Stăpânii de fapt ai câinilor nu au nicio responsabilitate legală pentru acei câini. Nu toți stăpânii de fapt, de câini îi declară în vederea vaccinarii antirabice. Acești câini se pot înmulți necontrolat, iar urmașii lor nedoriți, nedeclarați și nevaccinați antirabic pot fi abandonați după cum pot fi abandonați și câinii adulți nedeclarați și nevaccinați antirabic. 

În România deși există deja de 10 ani, legislație pentru prevenirea înmulțirii necontrolate și prevenirea existenței câinilor pe străzi, aceasta NU se aplică. Este vorba despre legea 258/2013 și normele ei de aplicare cuprinse în Hotărârea de Guvern/HG 1059/2013, care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului/OUG 155/2001 pentru gestionarea câinilor fără stăpân. 

Programul complet de prevenire a rabiei din secolul 21 trebuie actualizat și în UE cu metodele actuale posibile și nu să rămână închistat, așa cum este acum, în metodele învechite folosite până în secolul 21 și anume doar vaccinarea antirabică aleatoare a câinilor. 

Programul unitar, comun, complet și simultan în toate țările membre UE trebuie să cuprindă subvenționarea deținerii 

responsabile a câinilor, alături de vaccinarea antirabică, aspecte care inseamna subvenționarea următoarelor 

proceduri: microciparea + înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS în România), sterilizarea, vaccinarea antirabică, la care se poate adăuga și deparazitarea internă.

UE trebuie să adopte o legislație pentru ca programul de prevenire a rabiei să fie unitar, comun, complet și simultan, nu doar parțial și ineficient așa cum este în prezent prin simpla vaccinare aleatoare, antirabică.


Semnături în momentul schimbării: 34


05/10/2023, 15:04

Am făcut câteva modificări în exprimarea textului


Titlu nou: Ask unitary legislation in EU for strays and for rabies prevention/Solicităm legislație unitară înprevention

Text petiționar nou:

RO: Solicităm legislație unitară în UE pentru câinii fără stăpân și pentru prevenirea rabiei):

EN/RO:

In EU member states is required legislation for a unitary, common, complete and simultaneous, rabies prevention program

The EU must consider legislating for a unitary, common, comprehensive and simultaneous rabies prevention program in all member states.

Currently the European Union does not take into account the fact that the main vectors of rabies transmission can be stray dogs in all member states that can migrate very easily from one country to another.

The problem of stray dogs that can transmit rabies is also the EU's, not just the Member States'. For example, the stray dogs that are increasing in number throughout Romania can migrate very easily to all EU countries.

For the prevention of rabies, random rabies vaccination of dogs with de facto, but not de jure, owners is not sufficient.

The actual owners of the dogs have no legal responsibility for those dogs. Not all dog owners, in fact, declare them for rabies vaccination. These dogs can breed uncontrollably and their unwanted, undeclared and unvaccinated rabies offspring can be abandoned just as undeclared and unvaccinated adult dogs can be abandoned.

In Romania, although there has already been legislation for 10 years to prevent uncontrolled breeding and the prevention of the existence of dogs on the streets, this is NOT applied. It is about the law 258/2013 and its application rules included in the Government Decision/HG 1059/2013, which amends and completes the Emergency Government Ordinance/OG 155/2001 for the management of stray dogs.

The complete rabies prevention program of the 21st century must also be updated in the EU with the current possible methods and not remain locked, as it is now, in the outdated methods used until the 21st century, namely only the random rabies vaccination of dogs.

The unitary, common, complete and simultaneous program in all EU member countries must include subsidizing ownership

responsible for dogs, along with anti-rabies vaccination, aspects that mean subsidizing the following

procedures: microchipping + registration in the Register of Records of Dogs with Owners (RECS in Romania), sterilization, anti-rabies vaccination, to which internal deworming can be added.

The EU needs to legislate for the rabies prevention program to be unitary, common, comprehensive and simultaneous, not just partial and ineffective as it currently is by simple random rabies vaccination.

RO: Solicităm legislație unitară în 

UE pentru câinii fără stăpân și pentru prevenirea rabiei 

UE trebuie să ia în considerare să adopte o legislație pentru un program unitar, comun, complet și simultan de prevenire a rabiei în toate statele membre. 

În prezent Uniunea Europeană nu ia în considerare faptul că vectorii principali de transmitere a rabiei pot fi câinii fără stăpân din toate statele membre care pot migra foarte ușor dintr-o țară în alta. 

Problema câinilor fără stăpân care pot transmite rabia este și a UE, nu doar a statelor membre. De exemplu câinii fără stăpân care sunt în număr din ce în ce mai mare pe tot teritoriul României pot migra foarte ușor în toate țările UE. 

Pentru prevenirea rabiei nu este suficientă vaccinarea antirabică aleatoare a câinilor cu stăpân de fapt, dar nu și de drept. 

Stăpânii de fapt ai câinilor nu au nicio responsabilitate legală pentru acei câini. Nu toți stăpânii de fapt, de câini îi declară în vederea vaccinarii antirabice. Acești câini se pot înmulți necontrolat, iar urmașii lor nedoriți, nedeclarați și nevaccinați antirabic pot fi abandonați după cum pot fi abandonați și câinii adulți nedeclarați și nevaccinați antirabic. 

În România deși există deja de 10 ani, legislație pentru prevenirea înmulțirii necontrolate și prevenirea existenței câinilor pe străzi, aceasta NU se aplică. Este vorba despre legea 258/2013 și normele ei de aplicare cuprinse în Hotărârea de Guvern/HG 1059/2013, care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului/OUG 155/2001 pentru gestionarea câinilor fără stăpân. 

Programul complet de prevenire a rabiei din secolul 21 trebuie actualizat și în UE cu metodele actuale posibile și nu să rămână închistat, așa cum este acum, în metodele învechite folosite până în secolul 21 și anume doar vaccinarea antirabică aleatoare a câinilor. 

Programul unitar, comun, complet și simultan în toate țările membre UE trebuie să cuprindă subvenționarea deținerii 

responsabile a câinilor, alături de vaccinarea antirabică, aspecte care inseamna subvenționarea următoarelor 

proceduri: microciparea + înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS în România), sterilizarea, vaccinarea antirabică, la care se poate adăuga și deparazitarea internă.

UE trebuie să adopte o legislație pentru ca programul de prevenire a rabiei să fie unitar, comun, complet și simultan, nu doar parțial și ineficient așa cum este în prezent prin simpla vaccinare aleatoare, antirabică.


Semnături în momentul schimbării: 34


05/10/2023, 14:50

Am completat cu traducerea în limba engleză


Titlu nou: SolicitămAsk unitary legislation in EU for strays and for rabies prevention/Solicităm legislație unitară în UE pentru câinii fără stăpân și pentru prevenirea rabiei!

Text petiționar nou:

EN/RO:

In EU member states is required legislation for a unitary, common, complete and simultaneous, rabies prevention program

The EU must consider legislating for a unitary, common, comprehensive and simultaneous rabies prevention program in all member states.

Currently the European Union does not take into account the fact that the main vectors of rabies transmission can be stray dogs in all member states that can migrate very easily from one country to another.

The problem of stray dogs that can transmit rabies is also the EU's, not just the Member States'. For example, the stray dogs that are increasing in number throughout Romania can migrate very easily to all EU countries.

For the prevention of rabies, random rabies vaccination of dogs with de facto, but not de jure, owners is not sufficient.

The actual owners of the dogs have no legal responsibility for those dogs. Not all dog owners, in fact, declare them for rabies vaccination. These dogs can breed uncontrollably and their unwanted, undeclared and unvaccinated rabies offspring can be abandoned just as undeclared and unvaccinated adult dogs can be abandoned.

In Romania, although there has already been legislation for 10 years to prevent uncontrolled breeding and the prevention of the existence of dogs on the streets, this is NOT applied. It is about the law 258/2013 and its application rules included in the Government Decision/HG 1059/2013, which amends and completes the Emergency Government Ordinance/OG 155/2001 for the management of stray dogs.

The complete rabies prevention program of the 21st century must also be updated in the EU with the current possible methods and not remain locked, as it is now, in the outdated methods used until the 21st century, namely only the random rabies vaccination of dogs.

The unitary, common, complete and simultaneous program in all EU member countries must include subsidizing ownership

responsible for dogs, along with anti-rabies vaccination, aspects that mean subsidizing the following

procedures: microchipping + registration in the Register of Records of Dogs with Owners (RECS in Romania), sterilization, anti-rabies vaccination, to which internal deworming can be added.

The EU needs to legislate for the rabies prevention program to be unitary, common, comprehensive and simultaneous, not just partial and ineffective as it currently is by simple random rabies vaccination.

RO: Solicităm legislație unitară în 

UE pentru câinii fără stăpân și pentru prevenirea rabiei 

UE trebuie să ia în considerare să adopte o legislație pentru un program unitar, comun, complet și simultan de prevenire a rabiei în toate statele membre. 

În prezent,prezent Uniunea Europeană nu ia în considerare faptul că principaliivectorii transmițătoriprincipali aide transmitere a rabiei pot fi câinii fără stăpân din toate statele membre care pot migra foarte ușor dintr-o țară în alta.alta. 

Problema câinilor fără stăpân care pot transmite rabia este și a UE, nu doar a statelor membre. De exemplu câinii fără stăpân care sunt în număr din ce în ce mai mare pe tot teritoriul României pot migra foarte ușor în toate țările UE. 

Pentru prevenirea rabiei nu este suficientă vaccinarea antirabică aleatoare a câinilor cu stăpân de fapt, dar nu și de drept. 

Stăpânii de fapt ai câinilor nu au nicio responsabilitate legală pentru acei câini. Nu toți stăpânii de fapt, de câini îi declară în vederea vaccinarii antirabice. Acești câini se pot înmulți necontrolat, iar urmașii lor nedoriți, nedeclarați și nevaccinați antirabic pot fi abandonați după cum pot fi abandonați și câinii adulți nedeclarați și nevaccinați antirabic. 

În România deși există deja de 10 ani, legislație pentru prevenirea înmulțirii necontrolate și prevenirea existenței câinilor pe străzi, aceasta NU se aplică. Este vorba despre legea 258/2013 și normele ei de aplicare cuprinse în Hotărârea de Guvern/HG 1059/2013, care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului/OUG 155/2001 pentru gestionarea câinilor fără stăpân. 

Programul complet de prevenire a rabiei din secolul 21 trebuie actualizat și în UE cu metodele actuale posibile și nu să rămână închistat, așa cum este acum, în metodele învechite folosite până în secolul 21 și anume doar vaccinarea antirabică aleatoare a câinilor. câinilor. 

LegislațiaProgramul UEunitar, decomun, prevenire a rabiei trebuie să fie unitară, comună, completăcomplet și simultanăsimultan în toate statelețările membre ale UE. AceastaUE trebuie să cuprindă subvenționarea deținerii deținerii 

responsabile a câinilor, alături de vaccinarea antirabică, aspecte care înseamnăinseamna subvenționarea următoarelor următoarelor 

proceduri: microciparea,microciparea + înregistrarea în Registrul de Evidență ala Câinilor cu Stăpân (RECS în România), sterilizarea, vaccinarea antirabicăantirabică, la care se potpoate adăuga și altedeparazitarea proceduriinternă.

UE trebuie să adopte o legislație pentru bolica care pot fi transmiseprogramul de laprevenire câinia larabiei oameni, defie exempluunitar, deparazitareacomun, internăcomplet și externă.simultan, Înnu Româniadoar numărulparțial câinilorși fărăineficient stăpânașa cum este în continuăprezent creștereprin pesimpla întregvaccinare teritoriulaleatoare, țării și pot migra foarte ușor în toate țările UE putând răspândi foarte ușor și rabia.antirabică.

Deși există legislație în România pentru prevenirea înmulțirii necontrolate a câinilor și prevenirea abandonului lor aceasta NU se aplică. Se aplică doar acționarea la efectele apariției câinilor fără stăpân, iar aceștia sunt capturați și omorâți continuu, dar numărul câinilor fără stăpân nu scade ci este în continuă creștere. Această stare de fapt le convine celor care capturează și ucid câini și susținătorilor lor deoarece bugetul alocat de stat pentru acest scop este nelimitat putând genera o mulțime de bani negri. Banii negri astfel obținuți pot fi folosiți, de exemplu, pentru corupție, dar și pentru campaniile electorale când pot fi cumpărați și votanți.

Neue Begründung:

PentruEN: prevenireaThe rabieicomplete nurabies esteprevention suficientăprogram vaccinareaof antirabicăthe gratuită21st aleatoarecentury amust câiniloralso cube stăpâniupdated carein deținthe câiniEU dewith fapt,the darcurrent nupossible șimethods legaland (microcipați,not înregistrațiremain înlocked, RECSas șiit sterilizați).is now, in the outdated methods used until the 21st century, namely only the random rabies vaccination of dogs.

NuRO: toțiProgramul deținătorii de fapt, de câini îi declară pentru vaccinarea antirabică gratuită. Acești câini se pot înmulți necontrolat, iar urmașii lor nedoriți, nedeclarați și nevaccinați antirabic pot fi abandonați, după cum pot fi abandonați și câinii adulți nedeclarați și nevaccinați antirabic.UE trebuie să adopte o legislație pentru ca programulcomplet de prevenire a rabiei din fiesecolul unitar,21 comun,trebuie completactualizat și simultan în toateUE statelecu membre,metodele actuale posibile și nu doar parțialrămână și ineficientînchistat, așa cum este acum, în prezentmetodele prinînvechite simplafolosite vaccinarepână în secolul 21 și anume doar vaccinarea antirabică aleatoare.aleatoare a câinilor. 


Semnături în momentul schimbării: 34


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now