Health

Ask unitary legislation in EU for strays and for rabies prevention

Petition is directed to
Comisia Europeană
219 supporters

Collection finished

219 supporters

Collection finished

  1. Launched May 2023
  2. Collection finished
  3. Submitted on 01 Nov 2023
  4. Dialog with recipient
  5. Decision

09/07/2023, 17:55

View document

Brief in RO/EN in attach.
Stimată d-nă Stella Kyriakides, Comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară ,
Vă solicit urmatoarele:
I. Prima solicitare este in Petiția care are titlul "Solicităm Uniunii Europene o legislație unitară pentru câinii fără stăpân și pentru prevenirea rabiei". Semnăturile au fost strânse timp de 3 luni prin platforma pentru petiții openpetition.eu:
www.openpetition.eu/petition/online/ask-unitary-legislation-in-eu-for-strays-and-for-rabies-prevention?fbclid=IwAR1YMc5q59Tw-wD_pJjW1Ry18amawaSKyWQjVIJ01Su7KOAoE_zTxC08dV8
Petiția are legătură cu următoarele responsabilități ale Comisiei pentru sănătate și siguranța alimentară dintre cele care se regăsesc la linkul
commissioners.ec.europa.eu/stella-kyriakides_en :
Responabilitatea (12): asigurarea aplicării legilor privind bunăstarea animalelor, revizuirea strategiei actuale și promovarea standardelor europene la nivel global
Responsabilitatea (13): asigurarea faptului că Europa este echipată pentru prevenirea și combaterea bolilor transmisibile ale animalelor
Responsabilitatea (14): asigurarea aplicării legislației UE privind siguranța alimentară și sănătatea animalelor și a plantelor
Programul complet de prevenire a rabiei este în stransă legatură și cu problema cainilor fără stăpan. Responsabilitatea asumată la punctul 12 face posibilă adoptarea unui astfel de program deoarece se agreează revizuirea strategiei actuale și promovarea standardelor europene la nivel global.
De asemenea responsabilitatea asumată la punctul 13 înseamnă asigurarea faptului ca Europa să fie pregătită pentru prevenirea și combaterea bolilor transmisibile ale animalelor.
Responsabilitatea asumată la punctul 14 inseamnă asigurarea aplicării legislației UE privind și sănătatea animalelor
II. Solicit Comisiei Europene pentru sănătate și siguranța alimentelor/CESSA luarea de măsuri care să asigure aplicarea articolelor corespunzătoare din Tratatul privind funcționarea UE/TFUE și anume a articolului 168,(1),(4)-(b) prin care UE trebuie să asigure în toate statele membre “prevenirea cauzelor de pericol pentru sănătatea fizică și mintală". Asta se poate realiza prin aplicarea din Tratatul privind funcționarea UE/TFUE a articolului 4,(2)-(k) cu derogare de la art.2,(5)/TFUE și art.6,(a)/TFUE.
Responsabilitățile asumate la punctele 12, 13, 14 care permit Comisiei europene să adopte o legislație unitară pentru UE în ceea ce privește câinii fără stăpân și prevenirea rabiei probleme aflate în strânsă legătură acestea se completează cu responsabilitatea asumată la punctul 5.
Responsabilitatea 5: sprijinirea statelor membre în îmbunătățirea calității și sustenabilității sistemelor de sănătate.
Responsabilitatea asumată la punctul 5 este regăsită în Tratatul de funcționare al UE/TFUE la art. 168,(1), prin care UE trebuie să asigure în toate statele membre “prevenirea cauzelor de pericol pentru sănătatea fizică și mintală.
MOTIVAȚIA PENTRU SOLICITĂRILE DE MAI SUS:
Modul în care este gestionată de către stat problema câinilor fără stăpân din România afectează sănătatea fizică și mintală a cetățenilor. Statul acționează la efecte și aproape deloc la cauze. Există legislație de 10 ani pentru prevenirea înmulțirii necontrolate a câinilor (OUG155/2001+Legea258/2013+HG1059/2013), dar aceasta se aplică foarte puțin spre deloc.
Iubitorii de animale:
Ø au devenit depresivi (din cauza cruzimii asupra câinilor la capturarea acestora sau în lagărele morții pentru câini), hăituiți și hărțuiți, etc.
Ceilalți cetățeni, majoritar au devenit:
Ø stresați si terifiați de prezența câinilor fără stăpân deoarece au fost atacuri agresive ale câinilor fără stăpân care au ucis un copil(2013) și o femeie(2023), agresivi cu câinii și pisicile, etc.
În Romania s-a luat atitudine prin petiții și de către masa media asupra cruzimilor practicate asupra câinilor fără stăpân, dar autoritățile nu au reacționat.
Tratatul de funcționare al UE:
Articolul 13: *...Uniunea și statele membre țin seama de toate cerințele bunăstării animalelor ca ființe sensibile și respectă actele cu putere de lege și normele administrative, precum și obiceiurile statelor membre în privința riturilor religioase, a tradițiilor culturale și a patrimoniilor regionale.*
Ø Tot ca ființe sensibile trebuie tratate și animalele care nu se încadrează în domeniile agriculturii, pescuitului, transporturilor, pieței interne cercetării și dezvoltării tehnologice și al spațiului menționate la art.13. În această categorie intră și câinii fără stăpân, alte animale de companie fără stăpân și animalele sălbatice. Tehnologia este dezvoltată și trebuie luate toate măsurile posibile pentru a nu mai omorî câini fără stăpân, alte animale de companie fără stăpân și pe cât posibil nici animale sălbatice.
Vă rog să adoptați legislația care să asigure cetățenilor UE sănătatea fizică și psihică dată de respectarea dreptului la viață a animalelor de companie. CESSA are pârghiile necesare să adopte o astfel de legislație.


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now