• By: Janusz Walkowiak (Polonia für Martin Pollack) more
  • To: Jan Dziedziczak,Sekretarz Stanu ds. parlamentarnych, ...
  • Region: Europäische Union more
    Topic: Culture mehr
  • Status: Ready for submitting
    Language: Polish
  • subscription ended
  • 168 Supporters
    165 in Europäische Union
    Collection concluded

Żądanie przywrócenia współpracy Instytutu Polskiego w Wiedniu z Martinem Pollackiem

Deutsche Petition

Z zaniepokojeniem przyjmujemy fakt zakończenia współpracy Instytutu Polskiego w Wiedniu z pisarzem, dziennikarzem i tłumaczem polskiej literatury Martinem Pollackiem. Jak wynika z prasowych relacji, decyzja ta ma bezpośredni związek z artykułem tegoż autora, opublikowanym z początkiem maja w austriackim dzienniku Der Standard.
Esej Pollacka poddaje ostrej ocenie polityczną sytuację w Polsce i – jak nam wiadomo – spotkał się z pisemną krytyką „działaczy austriackiej Polonii“.

Jako Polki i Polacy mieszkający w Austrii ani nie identyfikujemy się z autorami wspomnianej krytyki, która nie jest reprezentatywna dla całej Polonii, ani tym bardziej nie zgadzamy się z jej wymową. Czujemy się w obowiązku stanąć w obronie światopoglądowego pluralizmu i wolności słowa – zagrożonych w tej sytuacji podstawowych demokratycznych wartości.

Niniejsze pismo jest więc wyrazem solidarności z Martinem Pollackiem, który zarówno wśród społeczności austriackiej jak i Polonii cieszy się wielkim szacunkiem i któremu nie powinno się zakazywać wypowiedzi, które nawet jeśli są bolesne, świadczą o szczerej sympatii do Polski i trosce o nasz kraj.

Żądamy przywrócenia współpracy Instytutu Polskiego w Wiedniu z Martinem Pollackiem oraz zaniechania na przyszłość praktyk ograniczających wolność wypowiedzi.

Reasons:

Martin Pollack jak mało kto zasługuje na miano ambasadora polskiej kultury i literatury, budującego mosty między społeczeństwami Europy Środkowej. Jako tłumacz Ryszarda Kapuścińskiego, także w swoim autorskim dorobku Pollack pozostaje wierny duchowi twórczości tego reportera. Jego znakomite i rzetelne reportaże o Polsce świadczą o fascynacji i wielkiej sympatii dla naszej Ojczyzny. Prawda jest dla niego zawsze nadrzędną wartością i bezwarunkowym wymogiem - nawet gdy boli i gdy nie wszystkim z nią po drodze. Podejmując trudny temat narodzin i koszmaru faszyzmu, już w Austrii musiał się Pollack zmierzyć z zarzutem „kalania gniazda“. Świadome spojrzenie na historię naszego kontynentu skłaniało go i skłania mimo to do zadawania trudnych pytań oraz zajmowania jasnego, bezkompromisowego stanowiska.

Twórczość Pollacka wyróżniona została licznymi nagrodami - obok pisarzy takich jak Imre Kertész czy Jurij Andruchowycz otrzymał on Lipską Nagrodę Porozumienia Europejskiego (2011). Wśród innych otrzymanych przez niego wyróżnień wspomnieć należy Krzyż Kawalerski Orderu Zasługi (2003), Nagrodę Literacką Europy Środkowej Angelus (2007), Nagrodę im. Karla Dedeciusa (2007) oraz Nagrodę Translatorską Instytutu Książki za całokształt twórczości translatorskiej (2016).

Podobnie jak międzynarodowa organizacja monitorująca wolność prasy na świecie „Reporterzy bez granic“, jesteśmy zaniepokojeni i zbulwersowani faktem zakończenia współpracy Instytutu Polskiego w Wiedniu z Martinem Pollackiem, zwłaszcza, że już raz spotkał się on z represjami za swoją dziennikarską działalność – otrzymując w latach 80. zakaz wjazdu na teren Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.

Od instytucji reprezentującej wolną Polskę poza granicami kraju oczekujemy programu, który w szczery, odważny i otwarty sposób podejmował będzie tematy z nią związane.

In the name of all signers.

Wien, 26 Jul 2016 (aktiv bis 25 Oct 2016)

Debate about petition

No PRO argument yet.
>>> Be the first to write a PRO argument.

>>> Write the first CONTRA argument

Supporters by country