Environment

24% achieved 5.000 for collection target
  1. Launched 05/06/2020
  2. Time remaining 13 days
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

EU v současné době pracuje na jasnějším vymezení pojmu „plast“. Alokace je jasná pro ropné suroviny. Celulózová vlákna na bázi dřeva by mohla být také klasifikována jako plasty. To se nesmí stát!

Reason

Ve svém hektickém každodenním životě jako pracující žena a matka se snažím spoléhat na udržitelné výrobky. Tam, kde je to možné, se vzdám plastů, kde nemůžu, nahradím. Vždy jsem citlivě reagovala, když se mi zdálo něco nespravedlivé. Obzvláště když jde o poctivé produkty. A myslím, že je skvělé, když společnosti používají své know-how, aby vytvářely alternativy. Jednoduše by mi připadalo nepatřičné, kdyby se plast a dřevo hodily do jedné nádoby. Když je alternativa k jednorázovému plastu prezentována jako příčina problému, pro který je vlastně řešením. Proto si myslím, že je důležité jasně oddělit dřevo a plast, aby označování výrobků na jedno použití bylo jasně vymezeno.

Organizace Global2000 odhaduje, že asi třetina ze 400 milionů tun plastů, které se každoročně vyprodukují na celém světě, se dostane do půdy a spodních vod. A spousta dalších se přidává každý měsíc. Evropská komise proto v loňském roce učinila důležitý krok, aby alespoň výrazně snížila dopad jednorázového plastu na životní prostředí. Směrnice o plastech pro jedno použití zcela zakazuje některé plastové výrobky pro jedno použití (např. plastová brčka). Pro ostatní - jako jsou vlhčené ubrousky – je potřebné označení. Usnadní nám to rozpoznat, zda produkt na jedno použití obsahuje plast nebo ne.

Kdo říká ne jednorázovému plastu, potřebuje alternativy!

V této petici proto vyzýváme Komisi EU a vlády členských států, aby prosadili dřevo jako obnovitelnou surovinu. Protože nám je to již jasné: celulózová vlákna na bázi dřeva jsou alternativou a nesmí se v žádném případě házet do jednoho „plastového hrnce“ se surovinami vyrobenými na bázi ropy!

Řekni ANO! Dřevu – také Tvůj podpis se počítá!

Vyrábí se z obnovitelné suroviny - ze dřeva z certifikovaných a kontrolovaných lesů, kde se dbá na to, aby se nevytěžilo více dřeva, než stihne dorůst. Vlákna se dále používají na výrobu textilu, výrobků osobní péče a kosmetické výrobky, jakož i na dámské hygienické výrobky a vlhčené ubrousky. A celulózová vlákna na bázi dřeva zůstávají tím, čím jsou: 100% biologicky rozložitelná a kompostovatelná. Celkem podle motta: zpátky k přírodě. Proto má smysl za to bojovat.

Řekni ANO! Dřevu

Svým podpisem ukážeš, že materiály vyrobeny ze dřeva jsou části řešení. Děkujeme za vaši podporu , Evelyn Höllrigl z Vídně

Thank you for your support, Evelyn Höllrigl from wien
Question to the initiator

This petition has been translated into the following languages

new language version

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/petition/online/rekni-ano-drevu-za-jedno-pouziti-plastu-na-jedno-pouziti-v-nasem-prostredi/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET