Civil rights

Отворено писмо до Манфред Вебер (ЕНП) относно изявлението му в подкрепа на българското правителство

Petitioner not public
Petition is directed to
Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент
208 Supporters
Petitioner did not submit the petition.
 1. Launched August 2020
 2. Collection finished
 3. Submitted
 4. Dialogue
 5. Failed

Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент

31.07.2020

Относно изявлението Ви в подкрепа на българското правителство и премиера Бойко Борисов

Уважаеми господин Вебер,

Ние, българските и европейски граждани, които подписахме тази петиция, изразяваме дълбоката си загриженост от Вашата подкрепа като ръководител на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент за настоящия български премиер г-н Бойко Борисов и неговото правителство.

От 9 юли 2020 г. в България има протести срещу некомпетентното и злонамерено управление, връзките с организираната престъпност и неправомерното присвояване на средства от ЕС. Изразявайки пълната си подкрепа за настоящото българско правителство (1), Вие буквално заставате на страната на мафията и корупцията.

През последните 12 години г-н Борисов, който изпълнява функциите на ръководител на българското правителство с кратки, незначителни паузи, тласна държавата към морална и екзистенциална криза. Г-н Борисов постави независими институции като съдилища и прокурори под прякото ръководство на държавни служители, които самите са под влиянието на съмнителни бизнесмени, създавайки сива зона в полза на известни мафиотски структури, които обслужват частни, а не публични интереси. Тези действия са несъвместими с принципите на демокрацията и законодателството на ЕС.

В резултат на 12-годишния тоталитарен и авторитарен подход на г-н Борисов и на неговите администрации сме свидетели на тежки неправомерни присвоявания на европейско публично финансиране, огромни неизправности във всички публични институции и сектори и шокиращо пренебрегване на закона от страна на правителството, съдебната система и парламента. Нека посочим няколко: България падна на 111 място в класацията на Световния индекс за свобода на печата, където „корупцията и тайните споразумения между медии, политици и олигарси са широко разпространени“ (7); юристи се арестуват за това, че представляват неудобни за правителството хора и предприятия (8); Няма държава-членка на ЕС, в която главният прокурор да нарушава закона почти ежедневно: прокуратурата незаконно разкрива поверителни телефонни записи, записани с цел разследване, с цел да се манипулира общественото мнение, като се наруши презумпцията за невиновност (6, 9).

Още един ярък пример за корупция и връзки с организираната престъпност може да прочетете в статиите от препратки (2) и (3). Българското гражданско движение БОЕЦ (Българи Обединени с Една Цел) наскоро изпрати запитване до Европейската комисия и г-жа Лаура Кьовеши, ръководител на Европейската прокуратура, разкривайки, че българският министър на земеделието е присвоил финансиране от ЕС. Официалното изявление с видео доказателство може да бъде намерено в (4), а превод на английски в (5).

Приканваме Ви да се осведомите по-обширно, за да разберете сериозността на ситуацията.

Г-н Вебер, като изразявате пълната си подкрепа за българското правителство, Вие не само се застъпвате за тоталитарен модел на управление, който лишава хората в България от техните права и демокрация, но също така поддържате един корумпиран и нечестен човек и неговата администрация. Ценностите на г-н Борисов са идеално обобщени в аудио запис, изследван наскоро от независима американска лаборатория, в който той обижда ръководителя на българския парламент и заплашва да „изгори” евродепутата Елена Йончева и бизнесмени и използва сексистки и мизогинистки език (10), (11). По този начин Вие, като ръководител на най-голямата група на ЕП, с подкрепата си за настоящия български премиер разрушавате общественото доверие в европейските ценности и настройвате общественото мнение в антиевропейска посока, като потвърждавате очевидните тежки нарушения на европейските договори и законодателство.

Отправяме тази петиция основана на горепосочените изказвания с искането да оттеглите публично политическата си подкрепа от българската управляваща партия ГЕРБ и нейния лидер г-н Бойко Борисов.

Искрено Ваши,

Граждани на Европа

Препратки:

1: https://bit.ly/3gnUeUL

2: https://tinyurl.com/y3aogg56

3: https://tinyurl.com/y6cos4sa

4: https://www.boec-bg.com/archives/3448

5: https://tinyurl.com/y2klpdvx

6: https://tinyurl.com/y62hdqc4

7: https://rsf.org/en/bulgaria

8: https://tinyurl.com/y3vwd6o3

9: https://tinyurl.com/ybv4pprl

10: https://tinyurl.com/y5d3fhut

11: https://tinyurl.com/y6sl5qh9

12: https://tinyurl.com/y6xl6k7k

13: https://tinyurl.com/y426ja34

Reason

Нуждаем се от повече подкрепа в борбата с корупцията на местно, регионално, национално, европейско ниво! Моля, прочетете, коментирайте, подписвайте, споделяйте! Благодаря Ви!

Thank you for your support
Question to the initiator

This petition has been translated into the following languages

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want your petition to get attention and stay independent.

Donate now