Health

Az EKB-nak az embereket kell segítenie nem a spekulációt - nemzetközi petíció

Petitioner not public
Petition is directed to
Európai Bizottság
5,817 supporters

Petitioner did not submit the petition.

5,817 supporters

Petitioner did not submit the petition.

 1. Launched 2020
 2. Collection finished
 3. Submitted
 4. Dialogue
 5. Failed

Az Európai Központi Banknak az emberek javát - az egészségügyet, a foglalkoztatást, a környezetvédelmet - kell szolgálnia, nem a pénzvilágot. A korábban sosem látott járvány okozta válságban újfajta szolidaritás és együttműködés szükséges a világban az egészségügy és a kapcsolódó termékek és szolgáltatások előállítására. Ez óriási kihívást jelent az EU-nak nem csak a tagállamok népei felé, hanem az egész világ, különösen a déli félteke és a feltörekvő országok felé.

Három szinten kell cselekedni: meg kell fékezni a járványt támogatást adva minden tagállam közegészségügyi rendszerének; jövedelmet és foglalkoztatást kell biztosítani a munkavállalóknak, a kisiparosoknak és az önálló vállalkozóknak; támogatni kell a termelési rendszert és elindítani a társadalmi és környezeti szerkezetváltást a termelésben és a gazdaságban.

Mindehhez óriási erőforrásokra van szükség. Erőforrásokra, amikhez nem a pénzpiacoknak való könyörgéssel tudunk hozzájutni. Ha ez történne, az egészségügyi rendszer méginkább kiszolgáltatottabbá válna a tőkével és a spekulációval szemben. Másrészt az állami kiadásokat éppen az óriási pénzpiaci nyomás következtében kurtították meg mindenhol, aminek jól látjuk a jelenlegi következményeit: a tőke mohósága az egészségügy és az állami ellátórendszerek könyörtelen leépítését vonta maga után. Éppen ezért az EKB beavatkozása egyrészt azért szükséges, hogy elejét vegyük az egyes tagállamok államadósságát célzó pénzügyi spekulációnak, de ami még ennél is fontosabb: hogy azonnal finanszírozzuk az egészségügyi rendszert, a társadalmi és környezeti szerkezetváltást a termelésben és a gazdaságban.

Az EKB által első lépésként bejelentett 1.050 milliárd eurós finanszírozásnak egy részét a tagállamok egészségügyi rendszereinek és többi ellátórendszerének a rendelkezésére kell bocsátani, minden egyes tagországban.

Követeljük, hogy a jelenlegi válsághelyzetben haladéktalanul hozzanak létre egy Európai Egészségügyi Alapot. Ez az Alap 100 éves lejáratú, piacokon nem átruházható értékpapírok formájában fog pénzhez jutni. Az Alap - a koronavírus által okozott válságban - kamatmentes vagy negatív kamatú kölcsönökkel és vissza nem térítendő előlegekkel fogja támogatni a tagállamok egészségügyi és egyéb ellátórendszereit. A Lisszaboni Szerződés 123. cikke 2. bekezdése lehetőséget ad erre. Minden egyes tagország a népessége arányának mértékében profitálna ebből az Alapból. Az Alapot demokratikusan kezelnék az Európai Parlament képviselői és az Európai Gazdasági és Szociális Tanács tagjai, a tagországok parlamentjeinek a képviselői és az állami egészségügyi rendszerekben dolgozók képviselői. Az Alap egy részét az EU-n kívül, fejlődő és a feltörekvő országokban lehetne felhasználni Afrikában, Latin-Amerikában, a Földközi-tenger déli és keleti térségében. Ezzel párhuzamosan az Alap megkezdené a foglalkoztatás és a jövedelmek megtartására irányuló tevékenységét. Harmadrészt az Alap a munkájával elő fogja segíteni az egészséggel kapcsolatos ipari termelőtevékenységek együttműködését, valamint a társadalmi és környezeti szerkezetváltást a termelésben és a gazdaságban. Teszi mindezt olyan nem kapitalista jellegű együttműködési szerződéseken keresztül, amelyek kiegyensúlyozott módon tesznek eleget az emberek egészség iránti szükségletének.

The first signatories are:

Annamária ARTNER – Economist (Hungary), Heinz BIERBAUM – President of the European Left Party(Germany), Walter BAIER – Political coordinator of transform ! europe(Austria), Giannis BASKOZOS – former General secretary Ministry of Health(Greece), Bruno BAURAIND – Economist, general secretary of GRESEA (Belgium), Frederic BOCCARA’ – Economist, CESE, Executive committee of PCF(France), Vincent BOULET – ELF secretariat, Responsible for Europe of PCF(France), Giovanna CAPELLI – Responsible for Europe of Refoundation Communist Party(Italy), Denis DURAND – Economist, former French central bank manager, PCF(France), Paolo FERRERO – former Welfare Minister, Vicepresident of the European Left Party(Italy), Andrea FUMAGALLI – Economist(Italy), Waltraud FRITZ – European Left Party secretariat(Austria), Georgios GIANNOPOULOS - former General secretary Ministry of Health(Greece), Pierre LAURENT – Vicepresident of the European Left Party(France), Fernando LUENGO ESCALONILLA – Economist(Spain), Giovannni MAZZETTI – Economist(Italy), Mirko MESSNER – Secretary of the Communist Party(Austria), Catherine MILLS – Economist, Sorbonne University (France), Maite MOLA – Vicepresident of the European Left Party(Spain), Judit MORVA - Economist (Hungary), Carlos SANCHEZ MATO – Responsible for the economic sector of Izquierda Unida(Spain), Barbara STEINER – Director of transform ! europe(Austria), Antonella STIRATI – Economist(Italy), Evelyne TERNANT – Economist, PCF (France), Axel TROOST – Economist (Germany), Euclides TSAKALOTOS - Economist, former Finance Minister(Greece), Attila VAJNAI – European Left Party Segretariat (Hungary), Adreas XANTHOS - former Minister of Health(Greece)

Reason

A petíció célja az Európai Központi Bank pénzeszközeinek felhasználása, nem pedig a polgárok pénzének felhasználása a koronavírus által okozott egészségügyi, társadalmi és gazdasági válság kezelésére. Mindezt anélkül, hogy ismét a pénzügyi piacok kezébe kerülnénk.

Thank you for your support

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off stub with QR code

download (PDF)

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now