Culture

Αρχαία λατομεία Πάρου: Όχι στην ανίερη αγοραπωλησία

Petition is directed to
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δήμος Πάρου
483 supporters

Petitioner did not submit the petition.

483 supporters

Petitioner did not submit the petition.

  1. Launched August 2022
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Failed

Τα μοναδικά αρχαία λατομεία της Πάρου, ηλικίας 3.200 ετών, άντεξαν στον χρόνο και στον ισχυρό σεισμό του 1956. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν σχηματιστεί στις στοές τους σημαντικές ρωγμές και αποκολλήσεις που κάνουν ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσής τους. Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται άσχετη με το γεγονός ότι εδώ και 36 χρόνια λειτουργεί σε παρακείμενο χώρο επιχείρηση εξορύξεων.

Και ενώ η Πολιτεία επί δεκαετίες δεν έχει καταφέρει όχι μόνο να προχωρήσει τη διαδικασία ανάδειξης των Αρχαίων Λατομείων σε μνημείο παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά ούτε καν να ελέγξει ή να σταματήσει την ανήκεστη βλάβη στις αρχαίες στοές του μοναδικού στον κόσμο διάφανου λυχνίτη, εμφανίζεται  ξαφνικά ως από μηχανής θεός και προβάλλεται ως «λύση» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής η «ιδιωτική πρωτοβουλία». Και ποιός είναι ο ιδιώτης που ετοιμάζεται να αγοράσει τον χώρο των λατομείων, για να τον «προσφέρει» στο Δήμο της Πάρου; Η ίδια επιχείρηση που ενδεχομένως ευθύνεται για τις φθορές!

Βεβαίως και πρέπει (επιτέλους!) να λυθεί το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και μάλιστα με τρόπο δίκαιο για τους τωρινούς ιδιοκτήτες που για 30 χρόνια ταλαιπωρούνται περιμένοντας. Όμως, είναι βέβαιο πως μπορεί και πρέπει να βρεθεί άμεσα μια πραγματική λύση. Μια λύση που να επιτρέψει κυρίως την προστασία και διάσωση των αρχαίων στοών (και ιδιαίτερα της Στοάς των Νυμφών) και παράλληλα την ανάδειξη του μνημείου. Και ο μόνος ακίνδυνος τρόπος να γίνει αυτό είναι η κατά το νόμο απαλλοτρίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από τον Δήμο Πάρου.

Είμαστε απολύτως αντίθετοι στην -όχι τυχαία- αβελτηρία της πολιτείας που επιτρέπει διά της σιωπής της τη συνέχιση ενός εγκλήματος εις βάρος της Ιστορίας και του Πολιτισμού. Είμαστε αντίθετοι σε μεθοδεύσεις που ονομάζουν «λύση» την παράδοση του χώρου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Και είμαστε αντίθετοι με όσους ασχολούνται με την «ανάδειξη» του εξωτερικού χώρου, «ξεχνώντας» την κατεπείγουσα ανάγκη διάσωσης των στοών.

Reason

Γνωρίζουμε πως λύσεις υπάρχουν και η κατανομή των ευθυνών είναι συγκεκριμένη και σαφής.

Απαιτούμε την άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού με αγορά από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από το Δήμο και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων σύμφωνα με τα πορίσματα του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) για την Παρία Λίθο το 1997 και της εκδήλωσης στην Παλαιά Βουλή των Αθηνών το 2019 που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ.), την ΙΑΠΚ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Αρχίλοχος’.

Κάθε άλλη πρόταση αποτελεί υπεκφυγή και οδηγεί σε καταστροφή και όχι σε διάσωση. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Το ψήφισμα ξεκίνησε από:

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχίλοχος
  • Φεστιβάλ Πάρου
  • Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς
  • Σύλλογος Γυναικών Πάρου ''Αρηίς"

______________________________

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off slip with QR code

download (PDF)

This petition has been translated into the following languages

News

Μιλάμε για την ιστορία μας και το πολιτισμό μας που αξίζουν υποστήριξη από όλους τους Παριανους και μη!!!!

No CONTRA argument yet.

This petition has been translated into the following languages

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now