Culture

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 301 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ .ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΑΣ .

Petition is directed to
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΟΣ
49
Petitioner did not submit the petition.
 1. Launched November 2021
 2. Collection finished
 3. Submitted
 4. Dialogue
 5. Failed

\'Αρθρο 1: (Μορφή του πολιτεύματος)

1. Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.

2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.

3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

ΒΛΕΠΕΤΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ;;;;ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Η ΚΥΑ;;;;;;!

Με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, πηγή όλων των εξουσιών είναι ο λαός. Σε όλα τα δημοκρατικά Συντάγματα κορυφαίο άρθρο είναι αυτό στο οποίο αναφέρεται ότι «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό και ασκούνται υπέρ αυτού και του έθνους» (άρθρο 1 Συντ).

Η λαϊκή κυριαρχία στηρίζεται στην ελευθερία και την ισότητα των πολιτών. Επομένως, το άρθρο 1 του Συντάγματος μας που κατοχυρώνει την λαϊκή κυριαρχία σαν «θεμέλιο του πολιτεύματος μας» δεν αναθεωρείται.  

Η Λαϊκή Κυριαρχία κατοχυρώνεται μέσα από διατάξεις:

•  Κάθε τέσσερα χρόνια ο λαός εκλέγει αντιπροσώπους του (βουλευτές-δημάρχους)

• Όλοι οι Έλληνες πολίτες εάν έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα μπορούν να είναι υποψήφιοι για τα αξιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Βουλευτή και του Δημάρχου.

•  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ζητήσει την γνώμη του λαού με δημοψήφισμα

•  Οι πολίτες έχουν δικαιώματα συλλογικής δράσης (συνδικαλίζονται-απεργούν κ.α)

• Όλα τα όργανα του κράτους οφείλουν να σέβονται τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και να ασκούν τις αρμοδιότητες τους όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι

Στη σύγχρονη δημοκρατία ο ρόλος της δικαιοσύνης έχει πολλές πλευρές και κάθε μία από αυτές βαρύνει σημαντικά την πολιτική και κοινωνική οργάνωση. Πέρα από το κομμάτι της δικαστικής εξουσίας, που αποτελεί αναγκαίο και αναπόσπαστο μέρος του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος, η έννοια της δικαιοσύνης μπορεί να αναφέρεται εξίσου στο επίπεδο της κοινωνίας και της ατομικής δράσης. Απαραίτητα συστατικά της είναι η ισότητα και η ελευθερία, με τους όρους, τους κανόνες και τους περιορισμούς τους, και πρόκλησή της είναι η επίτευξη της οργάνωσης μιας δίκαιης κοινωνίας.

Το δημοκρατικό πολίτευμα, όποια μορφή και αν έχει, οφείλει να ευνοεί την ελευθερία, να καλλιεργεί την ισότητα και να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη. Αν ένα από αυτά τα τρία χαρακτηριστικά δεν ικανοποιούνται σε μία πολιτεία, τότε σίγουρα θα παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών.

Η εξουσία πηγάζει από τον λαό. Αυτό σημαίνει, κι αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι η λειτουργία του πολιτεύματος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ύπαρξη κυβέρνησης, ότι για να είναι η κυβέρνηση δημοκρατική θα πρέπει να είναι δημοφιλής, ή τουλάχιστον να τυχαίνει της αποδοχής των πολιτών. Ή αλλιώς αντλεί τη νομιμότητα της από το λαό.

Η εξουσία ασκείται από τον λαό. Αυτό σημαίνει ότι για να είναι ένα πολίτευμα δημοκρατικό θα πρέπει με κάποιους τρόπους να εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες, τις διαδικασίες διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, πέρα των εκλογών ανάδειξης των οργάνων της πολιτείας, αυτό μπορεί να σημαίνει τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.

Η εξουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα της πολιτείας που είναι φορείς εξουσίας (κυβέρνηση, βουλή κ.ο.κ.) πρέπει να υπηρετούν και να προασπίζουν τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας, και όχι π.χ. κάποιου εκτός της κοινωνίας ή π.χ. κάποιων μόνο τμημάτων της. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώκουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Επίσης σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την αρχή της πλειοψηφίας πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί που προασπίζουν τα συμφέροντα της μειοψηφίας.

Η δημοκρατία παρέχει ένα πλαίσιο και τα μέσα για μια πολιτισμένη, μη-βίαιη επίλυση συγκρούσεων. Η δυναμική της σύγκρουσης και της πολυφωνίας υποστηρίζει τη λύση των προβλημάτων.

Οι δημοκρατίες είναι «ισχυροί ειρηνιστές» – τόσο στις κοινωνίες τους όσο και στη διεθνή πολιτική.

Η δημοκρατία είναι το μόνο σύστημα που διευκολύνει τις αλλαγές της πολιτικής ηγεσίας χωρίς να αλλάζει το σύστημα διακυβέρνησης.

Οι δημοκρατίες είναι κοινότητες μάθησης που μπορούν να δεχτούν και να αντιμετωπίσουν ανθρώπινα λάθη. Το κοινό καλό ορίζεται μέσα από διαπραγμάτευση και δεν επιβάλλεται από μια αυταρχική εξουσία.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ενισχύουν τις δημοκρατίες παρέχοντας ένα κανονιστικό πλαίσιο για τις πολιτικές διεργασίες, που βασίζεται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με την επικύρωση συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε περαιτέρω «υποσχέσεις» προς τους πολίτες της, υποσχέσεις που διατηρούν προσωπικές ελευθερίες και άλλα δικαιώματα.

Reason

Ειμαστε Ιδιοκτητεσ Αυτου Του Τοπου ,Τησ Ελλαδασ Μασ .Η Εξουσια Ανηκει Στο Λαο Για Το Λαο .Οποιοσ Δεν Εξυπηρετει Τα Ανθρωπινα Συμφεροντα Του Λαου Τησ Ελλαδασ Διωχνεται Απο Το Λαο Με Συνοπτικεσ Διαδικασιεσ .

Thank you for your support, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ from ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ
Question to the initiator

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now