Success
Economy

Rozmanitost osiv v ohrození – Proti narízení EU o osivech ve prospech osivárskeho prumyslu

Petitioner not public
Petition is directed to
Mitglieder der Kommission der EU, des Parlamentes der EU, des Rates der EU
52,899 supporters

The petition is accepted.

52,899 supporters

The petition is accepted.

  1. Launched 2013
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Success

The petition was successful!

10/28/2013, 20:14

Drazí signatáři naší petice „Rozmanitost osiv v ohrožení – Proti nařízení EU o osivech ve prospěch osivařského průmyslu“!
(Tato mailová jako písmeno: www.seed-sovereignty.org/PDF/Whats_next_CZ.pdf )

Ke konci termínu pro připojení podpisu má petice velkou odezvu se zhruba 23000 podpisy. Díky všem, kteří petici podepsali a všem, kteří ji podpořili a umístili na ni na webu odkaz!

Maximální doba pro připojení podpisu, šest měsíců, je určena platformou „openPetition“ a nemůže být prodloužena. Rovněž platformě openPetition děkujeme za poskytnutí prostoru pro naši petici!


Co bude dál?

Petice bude během legislativního procesu předána do Bruselu. Kdy přesně přijde pravý čas pro její předání, to záleží na budoucím vývoji.

Mezitím byl v hlavní zemědělské komisi europarlamentu ustanoven zpravodaj pro legislativu osiv (Sergio Silvestris z italské strany PdL, člen skupiny EPP). Ten bude formulovat zprávu komise ohledně navrhované legislativy, určenou pro evropský parlament. Jsou zde také takzvaní stínoví zpravodajové jiných skupin.

První diskuze k tématu se konala 30.9.2013, zde je ohlédnutí za ní: www.seed-sovereignty.org/PDF/131011_CZECH_Clenove_europarlamentu_kritizuji_novy_evropsky_zakon.pdf . Z jiných skupin dorazily požadavky a kritika vůči návrhu komise. Na konci bude důležité, aby členové skupiny EPP dali v otázce osiv přednost svému svědomí a živě se do diskuze zapojovali – a ne, aby se poddali stranické disciplíně, na což se spoléhá Albert DESS z Bavorska, jež je koordinátorem skupiny EPP v komisi AGRI.

Dalšími kroky nyní jsou: druhá diskuze v zemědělské komisi 25-26.11.2013 a podání pozměňovacích návrhů do 4.12.2013. Po tomto dni budou požadavky diskutovány a bude se o nich hlasovat. První debata v evropském parlamentu je pak naplánována na polovinu dubna 2014.

Vedle toho se pracovní skupina rady EU momentálně setkává jednou za měsíc. Na těchto setkáních jsou reprezentovány členské vlády, které připravují své pozice. Pokud se budou výsledná stanoviska rady a parlamentu lišit, bude se konat tzv. trialog mezi evropskou komisí, parlamentem a radou


A co teď může udělat každý z nás?

- Informujte sebe a ostatní! Mohli byste třeba shlédnout a odpromítat náš dokumentární film “Houževnatá semena” (www.youtube.com/watch?v=unsC2SGdMBU, nebo v němčině: www.youtube.com/watch?v=QaOt0PD0G5s). Šiřte tuto informaci dále, čtěte a distribujte naši brožuru “Houževnatá semena” (www.saatgutkampagne.org/PDF/Resilient_Seed_EN_web.pdf nebo v němčině www.saatgutkampagne.org/PDF/Booklet_Saatgutfilm2011_web.pdf )

- Diskutujte o tématu ve vaší lokalitě. A je zde ještě pár dní možnost podepsat petici v polštině na www.openpetition.de/petition/online/roznorodnosc-nasion-zagrozona-przeciwko-europejskim-regulacjom-nasiennym-na-rzecz-branzy-nasiennej#googtrans(de%7Cpl

- Započněte rozhovor s členy europarlamentu: napište tomu poslanci europarlamentu, který je k vám geograficky blízko (www.europarl.europa.eu/committees/cs/agri/members.html#menuzone). Vysvětlete jim, proč je pro vás rozmanitost osiv a farmářských semen důležitá a co požadujete od nové legislativy týkající se osiv. Můžete se odkázat na “klíčové stanovisko vůči návrhu o legislativě týkající se rostliného reprodukčního materiálu (www.seed-sovereignty.org/PDF/joint_statement_seed_legislation_2013-06-12_web.pdf)”Budete-li nás informovat o reakcích, můžeme se na věc podívat.

- Začněte (a nebo pokračujte, pokud jste již začali) sami uchovávat semena! Můžete se připojit k nebo zorganizovat výměnu semen – skvělý způsob, jak se dostat do kontaktu s lidmi s podobným smýšlením! Výměna semen je preferována od Února do Dubna.

- Navštivte www.seed-sovereignty.org/. Budeme vás nadále informovat!

S pozdravem
Andreas Riekeberg
Kampaň za suverenitu osiv vůči
Campaign for Seed-Sovereignty
www.seed-sovereignty.org

A díky za překlad do J.M.!


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now