Success
Economy

Rozmanitost osiv v ohrození – Proti narízení EU o osivech ve prospech osivárskeho prumyslu

Petitioner not public
Petition is directed to
Mitglieder der Kommission der EU, des Parlamentes der EU, des Rates der EU
52,899 supporters

The petition is accepted.

52,899 supporters

The petition is accepted.

  1. Launched 2013
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Success

The petition was successful!

06/07/2013, 01:04

Vážený/á signatáři/signatářko petice "Rozmanitost osiv v ohrožení - proti nařízení EU o osivech ve prospěch osivařského průmyslu!"

Děkujeme za podporu naší petice! Před šesti týdny byla vystavena na webu a nyní máme celkově, ve více než patnácti jazycích, více než 44 000 podpisů z celé Evropy i mimo kontinent.

Co se stalo v posledních týdnech:

V pondělí 6. květen schválila Evropská komise návrh obchodní regulace reprodukceschopného rostlinného materiálu (Plant Reproductive Material - PRM), jež je založen na dřívějším, naší peticí kritizovaném návrhu z listopadu 2012. Návrh však zahrnuje opatření ohledně "niche" odrůd a to pouze díky tlaku, jež byl kolektivně vyvíjen vůči politikům.

Vůči tomuto návrhu existuje mnoho kritiky. Například tisková zpráva Kampaně za suverenitu osiv v Německu (www.saatgutkampagne.org/eine-nische-macht-noch-keinen-sommer.html ), zpráva v angličtině od "Noemovy archy" (www.saatgutkampagne.org/130507_press_release_Arche_Noah.PDF) nebo zpráva nazvaná "Semena, jež lze uchovat, mizí z trhu" od německé zastřešující organizace pro biodiverzitu plodin a dobytka (www.kulturpflanzen-nutztiervielfalt.org/seed-can-be-saved-disappearing-market).

Požadavky naší petice zůstávají nezměněny a budou nyní nasměrovány ke členům Evropského parlamentu a Evropské rady ministrů.

Před hlasováním, jež se mělo uskutečnit 6. června, bylo šest eurokomisařů informováno jak o petici, tak o aktuálním počtu podpisů v každém jazyce. Žádali jsme, aby regulaci odmítli, naše žádost však prošla bez povšimnutí.

Nyní je důležité zdůraznit požadavek, že nová Evropská regulace osiva musí vytvořit správné podmínky pro diversivní osivo, šlechtěné odrůdy a odrůdy, jež jsou díky své genetické diverzitě jedinečně uzpůsobené pro organickou kulturu.

V následujících týdnech a měsících budeme spoléhat na vaši pomoc v této věci, jelikož komunikujeme s členem Evropského parlamentu a/nebo se jinými způsoby politicky angažujeme ve věci našich požadavků. Od 15 do 19 července mají členové EP své "constituency weeks" (dny ve volebních obvodech), viz www.europarl.europa.eu/pdf/general/cal2013.pdf. Kvůli svým aktivitám, jež se netýkají EP, by měli pobávat ve svých domovských zemích. Co kdyby jste zkusili zorganizovat s nimi diskuzní setkání právě na téma osiv a semen? To by bylo velmi důležité v případě, jsou-li členy Komise pro rozvoj zemědělství a venkova (AGRI) nebo Komise pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin!

S přátelským pozdravem
Andreas Riekeberg

Kampaň za suverenitu osiva
www.seed-sovereignty.org/CZ/

P.S.: Prosím, přepošlete tento link přátelům, aby také petici podepsali: www.openpetition.de/petition/online/rozmanitost-osiv-v-ohrozen-proti-narzen-eu-o-osivech-ve-prospech-osivrskeho-prumyslu#googtrans(de%7Ccs) (včetně závorek)


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now