Success
Economy

Ogrožena raznovrstnost semen - proti uredbi EU o semenih v korist semenarske industrije

Petitioner not public
Petition is directed to
člane Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta EU
52,899 supporters

The petition is accepted.

52,899 supporters

The petition is accepted.

  1. Launched 2013
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Success

The petition was successful!

10/28/2013, 13:37

Spoštovani podpisnik naše peticije „Ogrožena raznovrstnost semen - proti uredbi EU o semenih v korist semenarske industrije“ !

Hvala!

Ob koncu zbiranja podpisov za peticijo je slednja z nekaj več kot 22500 podpisi doživela velik odziv. Hvala vsem, ki ste se podpisali pod peticijo ter posredovali link naprej! Maksimalni čas zbiranja podpisov na platformi "openPetition"je šest mesecev in se ne da podaljšati. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo "openPetition" za dano možnost zbiranja podpisov za našo peticijo.


Kaj sledi?

Peticija bo dana v Bruselj v fazi priprav zakonodaje na omenjeno temo. Nadaljne aktivnosti bodo sledile, ko bo za to primeren čas.

Doslej je v vodstvu kmetijskega odbora parlamenta EU bil določen poročevalec za področje zakonodaje o semenih (to je g. Sergio Silvestris član italijanskega PDL, organizacije, ki je članica skupine EPP). On bo oblikoval poročilo odbora o predlagani zakonodaji za parlamenta. Obstajajo tako tako imenovani poročevalci iz ozadja, ki prihajajo iz drugih skupin.

Prva razprava o predlogu zakona je potekala na 30.9.2103. Tukaj je pogled nazaj:
www.seed-sovereignty.org/PDF/Evropski_poslanci_kritizirajo_predlagano_novo_zakonodajo_EU_o_semenih.pdf
Tudi iz drugih skupin so prišle zahteve in kritike glede predloga Komisije. Na koncu bo pomembno, da člani skupine EPP sledijo svoji vesti glede vprašanj o semenih in aktivno posegajo v razpravo - in se ne uklanjajo strankarskemu discipliniranju, kot se pričakuje, je povedal Albert Dess iz Bavarske, ki je koordinator skupine EPP v kmetijskem odboru (AGRI committee).

Naslednji koraki so: druga razprava v Odboru za kmetijstvo o 25.-26.11.2013 in predložitev sprememb, do 4.12.013. Po tem datumu se bo o teh spremembah razpravljalo in glasovalo.Prva razprava v parlamentu bo predvidoma sredi aprila 2014.

Poleg tega se delovna skupina Sveta EU trenutno sestaja enkrat mesečno. Tam so zastopane vlade držav članic in se pripravljajo svoja stališča. Če so rezultati parlamenta in Sveta drugačni, bo potekal tako imenovani "trialog" med Evropsko komisijo, parlamentom in svetom.


Kaj še lahko storimo sami?

a) Prosimo, informirajte sebe in druge! Morda bi si radi ogledali in preučili naš dokumentarec "Resilient Seed (Odporna semena=" www.youtube.com/watch?v=unsC2SGdMBU ali v nemškem jeziku www.youtube.com/watch?v=QaOt0PD0G5s . Lahko pa te informacije pošljete naprej, preberete in razpošljete naprej našo brošuro "Odporna seme" www.saatgutkampagne.org/PDF/Resilient_Seed_EN_web.pdf ali v nemškem jeziku www.saatgutkampagne.org/PDF/Booklet_Saatgutfilm2011_web.pdf

b) O zakonodaji na področju semen lahko razpravljate v lokalnih skupnostih in skupinah. V naslednjih dneh pa je možno peticijo podpisati še v naketerih drugih jezikih (španščina in angleščina): www.openpetition.de/petition/online/amenaza-a-la-diversidad-de-semillas-no-a-las-normas-europeas-en-beneficio-de-la-industria-semillera

c) Vključite se lahko tudi v pogovore s poslanci EU: Pišite poslancem, ki so v vaši bližini www.europarl.europa.eu/committees/sl/agri/members.html#menuzone Opišite svoje razloge, zakaj je raznolikost semen in semen kmetov pomembno za vas in kaj je tisto, kar vi zahtevate glede nove zakonodaje s področja semen. Pomagate si lahko s "skupno izjavo o predlogu zakonodaje o rastlinskem reprodukcijskem materialu", www.seed-sovereignty.org/PDF/joint_statement_seed_legislation_2013-06-12_web.pdf Če nas obvestite o odzivih, se lahko poglobimo vanje in se ustrezno odzovemo.

d) Tudi sami se lahko začneti ali nadaljujejte z reševanjem semen. Morda se boste udeležili ali organizirali menjave semen – to je odličen način, da pridete v stik s podobno mislečimi ljudmi! Menjave semen je najbolje organizirati med februarjem in aprilom/ majem.

e) Obiščite www.seed-sovereignty.org/SL Trudili se bomo za vašo informiranost!

Lep pozdrav
Andreas Riekeberg
Campaign for Seed-Sovereignty
www.seed-sovereignty.org
info@seed-sovereignty.org

Najlepša hvala B.Ž. za prevod te pošte!


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now