Success
Economy

Ogrožena raznovrstnost semen - proti uredbi EU o semenih v korist semenarske industrije

Petitioner not public
Petition is directed to
člane Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta EU
52,899 supporters

The petition is accepted.

52,899 supporters

The petition is accepted.

  1. Launched 2013
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Success

The petition was successful!

06/06/2013, 15:37

Zadeva: Peticija „Ogrožena raznovrstnost semen - proti uredbi EU o semenih v korist semenarske industrije“

Spoštovani podpisnik peticije „Ogrožena raznovrstnost semen“! Hvala, ker ste podprli našo peticijo! Na spletu smo jo v 15. jezikih objavili pred šestimi tedni. Nanjo se je do sedaj odzvalo in jo podpisalo več kakor 44000 podpisnikov iz cele Evrope in tudi od drugod

Kaj se je dogajalo v zadnjih šestih tednih?

V ponedeljek, 6. maja je Evropska komisija odobrila predlog tržne ureditve »Plant Reproductive Material« (PRM) (Materiali za reprodukcijo rastlin), ki temelji na osnutku, ki smo mu z našo peticijo nasprotovali. Predlog sicer vključuje »tržno nišo« - domače sorte, vendar se je to zgodilo zgolj zaradi našega nasprotovanja, našega pritiska na politike.

Obstajajo številne kritike tega predloga, glej na primer sporočilo za javnost v kampanji za zaščito avtohtonih semen, ki je potekala v Nemčiji (www.saatgutšestih mesecdihkampagne.org/eine-nische-macht-noch-keinen-sommer.html ) in v Angliji v okviru pobude »Noetova barka« (“Arche Noah” Noah's ark) www.saatgutkampagne.org/130507_press_release_Arche_Noah.PDF in še ena iz Nemčije, ki jo je vodila krovna organizacija za poljedelsko in živinorejsko raznovrstnost, »Rastline, ki jih je možno shraniti so izginile s trga« ("Seed that can be saved is disappearing from the market") www.kulturpflanzen-nutztiervielfalt.org/seed-can-be-saved-disappearing-market .

Zahteve iz naše peticije ostajajo nespremenjene in bodo od sedaj naprej usmerjene na člane Evropskega parlamenta in člane Evropskega ministrskega sveta.

Pred glasovanjem 6. maja smo šest komisarjev seznanili s peticijo in s trenutnim številom podpisnikov v vsakem jeziku. Zahtevali smo, da uredbo zavrnejo, vendar je bila slednja na žalost vseeno sprejeta.

Zdaj je pomembno poudariti zahteve, da mora nova uredba o semenih v EU ustvariti takšne pogoje, ki omogočajo semensko raznolikost in omogočiti kmetom, da gojijo takšne sorte rastlin in živali, ki omogočajo trajnostno kmetovanje na temelju genetske raznolikosti in primernosti za lokalno okolje.

V prihodnjih tednih in mesecih bomo računali na vašo pomoč vsakič, ko se bomo pogovarjali s člani evropskega parlamenta ali ko bomo uporabili drugačne politične metode za dosego naših zahtev. Od 15. do 19 julija bo imel MEP svoj »teden ustanovitve«, www.europarl.europa.eu/pdf/general/cal2013.pdf . Evropski parlamentarci morajo svoje zunanje aktivnosti opraviti tudi v svojih matičnih državah in morebiti je to pravi trenutek, da poizkusite vzpodbuditi razprave z njimi na temo semen. To je še posebej pomembno v primeru, da so ti predstavniki tudi člani ali podpredsedniki komisije AGRI ali komiteja ENVI!

Z iskrenimi pozdravi,
Andreas Riekeberg

Campaign for Seed-Sovereignty
www.seed-sovereignty.org/SL/

P.S.: Vse nadaljnje informacije v zvezi s peticijo lahko najdete na tem linku: www.openpetition.de/petition/online/ogroena-raznovrstnost-semen-proti-uredbi-eu-o-semenih-v-korist-semenarske-industrije#googtrans(de%7Csl) (including the brackets)
Prosimo da posredujete ta link svojim prijateljem, da podpišejo peticijo.

Tole je servis (podpora) za openPetition


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now