Foreign affairs

Embargo na ruská paliva – Zbankrotujte Putina // #EmbargoRussianFuels #bankruptPutin

Petition is directed to
EU commission president Ursula von der Leyen; US president Joe Biden; UK prime minister Boris Johnson; Président français Emmanuel Macron; Deutscher Bundeskanzler Olaf Scholz; political leaders of the free world
193 supporters

Petitioner did not submit the petition.

193 supporters

Petitioner did not submit the petition.

  1. Launched 2022
  2. Collection finished
  3. Submitted on 24 Feb 2025
  4. Dialogue
  5. Failed

03/08/2022, 16:30

Kompletní přepsání petice tak, aby se zaměřovala na jeden konkrétní problém a měla tak větší šanci něco změnit.


New title: Embargo na ruská paliva – Zbankrotujte Putina – Iniciativa za tvrdé sankce proti Rusku // #EmbargoRussianFuels #bankruptPutin

New petition description:

Moji příbuzní se v době psaní tohoto textu nacházejí v Kyjevě a v jeho nejbližším okolí. Kromě příspěvků na vojenský materiál, příspěvků na humanitární pomoc a případného odvozu od Ukrajinských hranic k nám domů, jim nemám doopravdy jak pomoct.

V televizi sledujeme záběry rozbombardovaného Charkova a Černihova, poničené domy v Kyjevě, a posloucháme politiky, jak jedním dechem mluví o tvrdých sankcích, a druhým dechem obhajují důležitost obchodu s Ruskem.

Nerad bych zlehčoval problémy těch, kteří se vlivem sankcí mohou dostat do finanční tísně, ale ve finále jde pořád jenom o peníze. Peníze se dají vydělat, ale ztracené lidské životy nám už nikdo nenahradí.

Musím se pokusit přispět k tomu, aby tento konflikt skončil, i když se to možná někomu může zdát beznadějné. Skutečná beznaděj je totiž nedělat nic ve chvíli, kdy vám vaši blízcí píšou zprávy jako: „Doufám, že tuto noc přežijeme.“

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Slova podpory tuto válku neukončí, vojenská pomoc Západu je zatím nepravděpodobná a stávající sankce proti Rusku nestačí. Kdyby stačily, tato válka by už skončila.Svět nemůžeNemůžeme dál čekat,čekat až Rusko pomalu ekonomicky vykrvácí.vykrvácí, Čímje délepotřeba sePutinův tentorežim konfliktzasáhnout potáhne,tam, tímkde většíto budounejvíce ztrátybolí.

Proto požadujeme okamžité uvalení embarga na životech,ruská kulturnífosilní paliva, zejména zemní plyn a materiálníropu.

Svým škodypodpisem jsme si vědomi dopadů, které to může mít na naše pohodlí a koneckoncůživotní i náklady na naši pomoc Ukrajině a jejím občanům. Dostatečně tvrdé sankce nás sice postihnou,úroveň, ale i kdybychom nemohli jinak než pořádat veřejné sbírky na podporu svých spoluobčanů,spoluobčanů dotčených těmito sankcemi, tak je to nesrovnatelné s utrpením ukrajinského lidu, náklady dlouhotrvajícího konfliktu a s dopady na naši vlastní bezpečnost v případě úspěchu ruské agrese.

SnahouSmyslem této iniciativypetice je sjednotit občanskouty, společnostkteří vjiž podpořenyní sankcívolají protipo ruskétvrdších agresi a k co nejrychlejšímu ukončení této války. Aktuálně nám jde o následující:Nejtvrdší možné sankce proti ruským oligarchům, včetně naprostého odpojení od systému SWIFT. Hlavní důvod pro částečné ponechání přístupu k systému SWIFT je obchod s plynem a ropou, což jsou momentálně dva z hlavních zdrojů příjmů ruských oligarchů, a na ně musí sankce mířit v prvé řadě. Sankce proti běžným občanům nejsou dostatečně efektivní, protože v autoritářském Rusku by možná ani hladomor a veřejné nepokoje nedonutily Putina ustoupit, ale vzpoura oligarchů by to dokázala určitě.Rovnocenné sankce proti běloruskému diktátorovi Lukašenkovi, jehož režim se podílí na této invazi společně s Ruskem. Čím méně spojenců Putin má, tím lépe. Sankce musí opět mířit přímo na Lukašenka a jeho okolí, ze stejných důvodů, jako v případě Ruska.Tlak na Čínu,sankcích, aby upustilapodpořili odjedno podporykonkrétní Ruska,opatření, ikteré zaspolečnými pomocísilami sankcí. I pokud Rusko zcela izolujeme, tak obchod s Čínou může udržet ruskou vládu nad vodou. Ostatní země musí usilovat o to, aby se Číně nevyplatilo Putinův režim podporovat, a to i uvalením sankcí na Čínu.prosadíme.

Nejde o to navždy rozvázat obchodní vztahy s těmito zeměmi, ale o to ukončit válku co nejdříve, aby se svět mohl vrátit do normálu. Pokud Putin ztratí podporu Číny, Lukašenka a ruských oligarchů, tato válka skončí.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

*** Co od Vás teď potřebujeme ***

  1. Podepište tuto petici.
  2. Sdílejte tuto petici. Krátký odkaz: openpetition.eu/!bankruptputincz
  3. Čtěte zprávy zaslané na e-mail, kterým jste se podepsali.

**** Jaký je dlouhodobý plán ****

  • Fáze 1: oslovenízískávání co největšího počtu lidí v našem okolí pro získání nezbytné podpory do dalších fází. – Právě probíhá prostřednictvím této petice.příznivců
  • Fáze 2: spojení se s nebo začlenění se do podobných iniciativ ajako získáníje podporytato
  • Fáze 3: usilování o podporu občanských spolků a známých osobností. Je docela dobře možné, že se ve druhé fázi začleníme pod jinou podobnou iniciativu. Ty již existují, ale zdá se, že žádná z nich například neřeší otázku Číny. Přesto je důležitější společné prosazování alespoň některých účinný opatření, než tříštění sil a snaha prosadit vše najednou. I jedna jediná sankce může rozhodnout o tom, jestli a kdy Putinův režim zbankrotuje.osobností
  • Fáze 3:4: nátlak na politické představitele, aby tatototo opatřeníembargo uvedli do praxe. Ve finále bude jen na vůli politiků, aby se daly věci do pohybu. Zatím se mohou bránit tím, že si veřejnost nepřeje tvrdší sankce. My je musíme přesvědčit o opaku.Ve všech třech fázích budeme shánět příznivce v dalších zemích. Budeme-li úspěšní, tak by výsledkem mohlo být hnutí, které přiměje politiky po celém světě k ráznějšímu postupu vůči Rusku. Každé takové hnutí ale začíná u prvních několika jednotlivců.zavedli

***** ČímS čím můžete ještě pomoci *****

  • Pomoc s vedením kampaně: pokud máte s něčím podobným zkušenosti, tak se neváhejte ozvat autorovi této petice pomocí tlačítka „Dotaz na iniciátora“ pod peticí.
  • Pomoc s překladem a organizací v dalších zemích: pokud nejste z České republiky, nebo i jen mluvíte cizím jazykem a chcete pomoct, tak se rovněž neváhejte ozvat. Petici můžete přeložit do jiného jazyka kliknutím na tlačítko „Nová jazyková verze“ pod peticí.
  • Podpora dalších petic, jako je tato: Cokoliv co pomůže zvýšit povědomí veřejnosti. Jedna z významnějších petic na téma embarga na ruská paliva míří na Kongres Spojených států: www.change.org/p/congress-of-the-united-states-maximum-sanctions-for-putin-s-russia
  • Buďte aktivní: burcujte lidi ve svém okolí, choďte na protesty, pište politikům. Na sociálních sítích jižmůžete nynínapříklad kolujepoužívat hashtag #bankruptPutin#EmbargoRussianFuels [česky: zbankrotujteuvalte Putina].embargo na ruská paliva].
  • Pomáhejte, kde se dá: každá pomoc Ukrajině a jejím občanům může znamenat rozdíl mezi vítězstvím a porážkou, mezi nadějí a utrpením. Tuto krizi jsme nezpůsobili, ale můžeme pomoci ji vyřešit.


Neue Begründung:

MojiSankce příbuzníproti běžným ruským občanům nejsou dostatečně efektivní, protože v autoritářském Rusku, by možná ani hladomor a veřejné nepokoje nedonutily Putina ustoupit, ale vzpoura ruských oligarchů by to dokázala určitě. Proto sankce musí mířit přímo na tyto oligarchy, a mezi jejich nejvýznamnější příjmy patří právě obchod s ropou a zemním plynem. Udržení obchodu s těmito surovinami byl také jeden z hlavních důvodů proč byla řada ruských bank ponechána v systému SWIFT.

Smysl sankcí proti Rusku není navždy zpřetrhat naše vzájemné obchodní vztahy, ale ukončit tuto válku co nejrychleji, aby se vsvět doběmohl psanívrátit do normálu. Proto musíme přistoupit k těm nejtvrdším sankcím, navzdory jejich vysoké ceně, protože cena neuvalení těchto sankcí je ještě vyšší.

Vzhledem k neochotě Západu vložit se do tohoto textukonfliktu nacházejívojensky jsou sankce momentálně jediný nástroj, který máme. Pokud jich nevyužijeme naplno, tak hrozí, že tato Ruská agrese bude úspěšná, což by znamenalo nebezpečí pro ostatní státy v Kyjevěbudoucnu, neboť bude zřejmé, že Západ je proti takové agresi bezmocný. Oproti tomu čím déle se tento konflikt potáhne, tím větší budou ztráty na životech, materiální a vkulturní jehoškody nejbližšíma okolí.Kroměkoneckonců příspěvkůi naše vlastní náklady na vojenskýpomoc materiál,Ukrajině příspěvkůa jejím občanům. Je tudíž v našem zájmu, aby tato válka skončila co nejdříve, a to porážkou Ruska.

Prosazení embarga na humanitárnítato pomocpaliva by znamenalo otevření dveří dalším sankcím, ne jen po technické stránce, jako v případě úplného odpojení od systému SWIFT, ale i tím, že ukážeme naší politické reprezentaci svoji ochotu přijmout sankce, které dopadnou na naše pohodlí a případnéhoživotní odvozuúroveň. od Ukrajinských hranic k nám domů, jim nemám doopravdy jak pomoct.

Jistě,Přesto podobněby nebylo praktické snažit se prosadit více našich požadavků najednou, protože čím více požadavků, tím větší je šance, že nebude splněn ani jeden. Něco podobného se dá říct i o požadavcích, které nejsou dostatečně konkrétní. Slogany typu „ukončete tuto válku“ nebo „zpřísněte sankce“ jsou natolik vágní, že politici mohou vždycky tvrdit, že dělají vše, co je v jejich silách, i když nedělají skoro nic. Toto se bohužel potvrzuje i na našich dosavadních výsledcích.

Navzdory obrovské podpoře Ukrajiny ze strany veřejnosti a značnému množství iniciativ, jako mnohoje dalšíchtahle, píšutak politikům, podepisuji petice a chodím na demonstrace, ale zdá se mi, že konkrétních opatření, které by mohly vést k ukončení tohoto konfliktu, tu až na výjimky zní málo. Jednou z těchto výjimekvšeobecně je požadavekznámo najen jedno heslo s konkrétním požadavkem – „Close the sky“ iniciativy za uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou,Ukrajinou. známýNavzdory potomu, celémže světěse jakojim „Closezatím thenepodařilo sky“.prosadit, Bohuželco jehopožadují, naplněnítak je,jsou zdádosud se,jediní, stálekteří nejisté.získali všeobecnou podporu napříč mnoha zeměmi. To neznamená,nám ukazuje, že bychomnejvětší měli polevit v našem úsilí, ale možná bychom neměli sázet všenaději na jednuúspěch kartu.Vmají televiziiniciativy sledujemes záběrytakovými rozbombardovanéhopožadavky, Charkovakteré jsou konkrétní, srozumitelné, významně by pomohly Ukrajině a Černihova, poničené domy v Kyjevě, a posloucháme politiky, jak jedním dechem mluví o tvrdých sankcích, a druhým dechem obhajují nezbytnost ruského plynu.Nerad bych zlehčoval problémy těch, kteří se vlivem sankcí mohou dostanou do finanční tísně, ale ve finále jde pořád jenom o peníze. Peníze se dají vydělat, ale ztracené lidské životy nám už nikdo nenahradí. Ostatně, čím dál víc se mi zdá, že za naší „závislostí“ na ruském plynu,požadují je spíšei vlivpřímo určitýchsamotní lobby,zástupci aleukrajinské ivlády.

I kdyby tomu tak nebylo, tak se nemohu smířit s tím, že žijeme ve světě, kde zcela vážně poměřujeme cenu lidského života s cenou za topení. Copak mohou peníze vykoupit utrpení milionů Ukrajinců, kteří přišli o své domovy a blízké? Mohly by mi peníze – v případě nejhoršího – koupit babičku?Ukrajinský lid bojuje o osud své země, možná i celé Evropy. To nejmenší co pro ně můžu udělat, je bojovat pomocí nástrojů demokratické společnosti. Nedělám si iluze o tom, že by tato petice mohlatomuto býtani zárodkemnepřiblížila něčehoa takjediné velkého,čeho jakoby docílila je „Closepřivedení theněkolika sky“,málo ale kvůli svým blízkým se o to musím alespoň pokusit. I kdybych dosáhl jen toho, že pár jednotlivců přivedujedinců k něčemu většímu a úspěšnějšímu, tak každý takový může být tím příslovečným kamínkem, který spustí lavinu.

M. V.
Signatures at the time of the change: 86


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now