• Petition in Zeichnung

  at 09 Jun 2013 18:34

  Kedves „Veszélyben a vetőmagfajták sokszínűsége“ c. kampány Támogatója!

  Előljáróban szeretnénk megköszönni, hogy Ön is támogatja „Az új európai vetõmag-szabályozás veszélyeztetheti a tájfajtákat és a mezõgazdasági sokféleséget!“ címszó alatt megfogalmazott petíciónkat. Mára 45.000 támogatónk van, melyet 15 nyelvre fordítottunk le.

  Május 6-án az Európai Bizottság elfogadott egy, az egységes EU vetőmag-szabályozással kapcsolatos javaslatot. eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0262:FIN:HU:PDF Ez tulajdonképpen a 2012 novemberében benyújtott tervezeten alapszik, kiegészítve egy „melléklettel“. A május 6-i szavazás előtt hat EU biztost tájékoztattunk petíciónk tartalmáról illetve az abban megfogalmazott követeléskről. Felszólítottuk őket, hogy utasítsák el a rendeletet. Nem tették meg.

  A vetőmagok egyediségének megőrzése érdekében folytatott kampányunk keretén belül sajtónyilatkozatban tettünk kritikai észrevételeket a rendelet-tervezet ellen, melyről németül az „Eine Nische macht noch keinen Sommer“ illetve a www.kulturpflanzen-nutztiervielfalt.org/seed-can-be-saved-disappearing-market linken, angolul a www.saatgutkampagne.org/PDF/130507_press_release_Arche_Noah.pdf link megnyitásával, az „Arche Noah“ címszó alatt olvashatnak részletesebben.

  Petíciónk mind a mai napig aktuális. Ezúttal a parlamenti képviselőket illetve a minisztertanács tagjait szólítjuk meg.
  Továbbra is fennáll: az új európai uniós vetõmag-szabályozásnak lehetõvé kell tennie a fajták változatosságának megőrzését, az őshonos fajták védelmét illetve az ökológiai alkalmazkodáson alapuló nemesítést. Ezeknek a követeléseknek szeretnénk az elkövetkező hetekben és hónapokban hangot adni. Ebbéli törekvésünkben számítunk az Ön segítségére is. Pl. EU parlamenti képviselők megkeresésével vagy a nyilvánosság bevonásával.

  Július 15-től 19-ig az EU parlamenti képviselők az Önök országában üléseznek. Kezdeményezzen velük párbeszédet a vetőmag-törvényről! Hívja fel figyelmüket a döntés fontosságáról!

  Kérjük, küldje tovább az alábbi linket ismerőseinek és barátainak, hogy minél több aláírást tudjunk gyűjteni: www.openpetition.de/petition/online/az-j-eurpai-vetmag-szablyozs-veszlyeztetheti-a-tjfajtkat-s-a-mezgazdasgi-sokflesget#googtrans(de%7Chu)

  Baráti üdvözlettel:
  Andreas Riekeberg,
  a vetőmag-szuverenitás kampány képviselője
  www.seed-sovereignty.org/HU/

Help us to strengthen citizen participation. We want your petition to get attention and stay independent.

Donate now