Success
Economy

Az új európai vetõmag-szabályozás veszélyeztetheti a tájfajtákat és a mezõgazdasági sokféleséget!

Petitioner not public
Petition is directed to
Mitglieder der Kommission, des Parlamentes und des Rates der EU
52,899 supporters

The petition is accepted.

52,899 supporters

The petition is accepted.

  1. Launched 2013
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Success

The petition was successful!

06/09/2013, 20:34

Kedves „Veszélyben a vetőmagfajták sokszínűsége“ c. kampány Támogatója!

Előljáróban szeretnénk megköszönni, hogy Ön is támogatja „Az új európai vetõmag-szabályozás veszélyeztetheti a tájfajtákat és a mezõgazdasági sokféleséget!“ címszó alatt megfogalmazott petíciónkat. Mára 45.000 támogatónk van, melyet 15 nyelvre fordítottunk le.

Május 6-án az Európai Bizottság elfogadott egy, az egységes EU vetőmag-szabályozással kapcsolatos javaslatot. eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0262:FIN:HU:PDF Ez tulajdonképpen a 2012 novemberében benyújtott tervezeten alapszik, kiegészítve egy „melléklettel“. A május 6-i szavazás előtt hat EU biztost tájékoztattunk petíciónk tartalmáról illetve az abban megfogalmazott követeléskről. Felszólítottuk őket, hogy utasítsák el a rendeletet. Nem tették meg.

A vetőmagok egyediségének megőrzése érdekében folytatott kampányunk keretén belül sajtónyilatkozatban tettünk kritikai észrevételeket a rendelet-tervezet ellen, melyről németül az „Eine Nische macht noch keinen Sommer“ illetve a www.kulturpflanzen-nutztiervielfalt.org/seed-can-be-saved-disappearing-market linken, angolul a www.saatgutkampagne.org/PDF/130507_press_release_Arche_Noah.pdf link megnyitásával, az „Arche Noah“ címszó alatt olvashatnak részletesebben.

Petíciónk mind a mai napig aktuális. Ezúttal a parlamenti képviselőket illetve a minisztertanács tagjait szólítjuk meg.
Továbbra is fennáll: az új európai uniós vetõmag-szabályozásnak lehetõvé kell tennie a fajták változatosságának megőrzését, az őshonos fajták védelmét illetve az ökológiai alkalmazkodáson alapuló nemesítést. Ezeknek a követeléseknek szeretnénk az elkövetkező hetekben és hónapokban hangot adni. Ebbéli törekvésünkben számítunk az Ön segítségére is. Pl. EU parlamenti képviselők megkeresésével vagy a nyilvánosság bevonásával.

Július 15-től 19-ig az EU parlamenti képviselők az Önök országában üléseznek. Kezdeményezzen velük párbeszédet a vetőmag-törvényről! Hívja fel figyelmüket a döntés fontosságáról!

Kérjük, küldje tovább az alábbi linket ismerőseinek és barátainak, hogy minél több aláírást tudjunk gyűjteni: www.openpetition.de/petition/online/az-j-eurpai-vetmag-szablyozs-veszlyeztetheti-a-tjfajtkat-s-a-mezgazdasgi-sokflesget#googtrans(de%7Chu)

Baráti üdvözlettel:
Andreas Riekeberg,
a vetőmag-szuverenitás kampány képviselője
www.seed-sovereignty.org/HU/


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now