Polityka prywatności

Ostatnia aktualizacja włączona 14.02.2020

Jako platforma dialogu politycznego ponosimy dużą odpowiedzialność za przetwarzanie szczególnie wrażliwych danych na temat postaw i opinii politycznych. Jakie dane gromadzimy i jak obchodzimy się z nimi bezpiecznie, chcemy Ci wyjaśnić w sposób otwarty i zrozumiały. W ten sposób przestrzegamy naszego obowiązku dostarczania informacji podczas gromadzenia danych osobowych w openPetition Artykuł 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO)

Serwer w Niemczech i szyfrowana transmisja

Twoje dane będą przechowywane na serwerach w Certyfikowanych centrach danych ISO / IEC 27001 w Niemczech. Transmisja danych do naszych serwerów jest bezpiecznie szyfrowana za pomocą protokołu SSL.

Jakie dane osobowe gromadzimy?

  • Imię i nazwisko
  • Wiek (tylko w Austrii)
  • Numer telefonu (jeśli podano)
  • Adres e-mail (jeśli podano)
  • Zdjęcie profilowe (jeśli określono)
  • Tekst „O mnie” (jeśli określono)
  • Przedstawiciele organizacji (jeśli wskazano)
  • Język określony na podstawie języka przeglądarki lub ustawionego języka
  • adres IP
  • Rozpoczęte petycje
  • Utworzono widżety do petycji
  • Podpisane petycje dotyczące regionu i kategorii
  • Komentarze, pilność i troska o sygnatariuszy (jeśli wskazano)
  • Udział w debatach, ocena udziału w debatach
  • Mandaty są tworzone i weryfikowane przez openPetition lub bezpośrednio badane przez openPetition
  • Oświadczenia dla posiadaczy mandatu publicznego
  • Powitanie (dla posiadaczy mandatu, jeśli wskazano)
  • Deklaracja transparentności dla wybranych przedstawicieli publicznych (jeśli wskazano)
  • Łączenie użytkowników w ankietach, aby każdy użytkownik mógł wziąć udział tylko raz

Jak wykorzystujemy twoje dane?

  • Wykorzystamy Twój adres i ustalimy przypisane poziomy administracyjne i okręgi wyborcze na wszystkich poziomach.
  • Używamy wieku (tylko w Austrii), aby składający petycję i osoby wspierające spełniały minimalny wymagany wiek
  • Używamy Twojego adresu, aby polecać petycje z przypisanych poziomów administracyjnych.
  • Wykorzystujemy kategorię Twojej ostatniej podpisanej petycji, aby rekomendować petycje o podobnej tematyce.
  • Prezentujemy podpisy publiczne z nazwą, miejscem i krajem.
  • Rozkład podpisów pokazujemy na mapach geograficznych z maksymalną rozdzielczością kodów pocztowych różnych dzielnic
  • Pokażemy ci podpisy sąsiadów w Twojej okolicy, którzy podpisali podobną petycję. Poprzez formularz kontaktowy umożliwiamy nawiązywanie kontaktów między sobą. Adres e-mail odbiorcy wiadomości jest ukryty przed nadawcą. Adres e-mail nadawcy wiadomości jest widoczny dla odbiorcy.
  • Pozwalamy składającemu petycję skontaktować się z jego zwolennikami za pośrednictwem naszej platformy (jeśli wyrazili Państwo zgodę).
  • Prześlemy Ci rekomendacje petycji (jeśli wyraziłeś zgodę), które zostały podpisane w Twojej okolicy.
  • Prześlemy Ci newsletter dotyczący działalności OpenPetition (jeśli wyraziłeś na to zgodę).
  • Od czasu do czasu przesyłamy Ci rekomendacje petycji (jeśli wyraziłeś zgodę) od mniejszościowego udziałowca openPetition - Campact e.V., który wspiera nas finansowo.
  • Czasami wysyłamy rekomendacje petycji od współpracujących partnerskich organizacji pozarządowych (jeśli wyraziłeś zgodę). Zwiększony zakres petycji obciąża partnerskie organizacje pozarządowe.
  • Pozwalamy składającym petycję generować i pobierać podpisy ze wszystkimi podpisami.

Kto może zobaczyć, Twoje wybrane dane i przez jak długo?

  • Składający petycję: Jako składającego petycję należy podać pełne imię i nazwisko, adres oraz prawidłowy adres e-mail. Od składającego petycję tylko nazwa i miejsce są publicznie widoczne na stronie internetowej i w wyszukiwarkach. Rok po wypełnieniu petycji nazwisko składającego petycję jest zanonimizowane na stronie internetowej.
  • Osoby popierające: Jako osoba popierająca petycję podpisem należy podać pełne imię i nazwisko oraz pełny adres. Aby otrzymywać informacje o petycji, wymagane jest podanie prawidłowego adresu e-mail. Jeśli dla pokoju debaty dot. petycji zostanie utworzony argument za lub przeciw, zwolennik musi podać prawidłowy adres e-mail. Zwolennicy podpisów publicznych pokazują tylko nazwę i lokalizację strony internetowej. Trzy dni po podpisaniu, w wyszukiwarce nazwisko zostanie skrócone do jednej litery. Sześć miesięcy po zakończeniu subskrypcji dane osób wspierających nie są już publicznie dostępne. Pięć lat po złożeniu petycji podpisy zostaną usunięte.
  • Osoby wspierające niepublicznymi podpisami nigdy nie są publicznie widoczne na stronie internetowej ani w wyszukiwarkach.
  • Składający petycję i odbiorca petycji widzą wszystkie dane zwolenników, w tym niepubliczne podpisy, nazwisko, wiek (tylko w Austrii), kod pocztowy, miasto i skróconą do 4 znaków ulicę i numer domu oraz ewentualnie komentarz
  • Listy podpisów i kwestionariusze nie mogą być przekazywane przez składającego petycję, z wyjątkiem składającego petycję, nikomu.
  • Po przekazaniu petycji składający petycję jest zobowiązany do zniszczenia wszystkich danych podpisu przekazanych mu w formie cyfrowej lub drukowanej.
  • Po podjęciu decyzji w sprawie złożenia petycji, odbiorca petycji jest zobowiązany do zniszczenia wszystkich danych podpisu przekazanych mu cyfrowo lub wydrukowanych.
  • Współpracujące partnerskie organizacje pozarządowe, które zbierają podpisy w widgetach openPetition na własnej stronie, mogą wyeksportować swoje dane podpisu i skontaktować się z Tobą bezpośrednio (jeśli wyraziłeś na to zgodę). Nie mamy wpływu na częstotliwość i treść, z którymi współpracująca organizacja pozarządowa kontaktuje się z Tobą.
  • Zdjęcia profilowe i profile wybranych urzędników są publicznie widoczne na stronie internetowej i w wyszukiwarkach.
  • Opinie są publicznie widoczne na stronie internetowej i w wyszukiwarkach, według nazwy wierzyciela, nazwy grupy / strony oraz daty oświadczenia lub ostatniego przetwarzania opinii.
  • Zdjęcia profilowe i profile składających petycję są publiczne na stronie internetowej i nie są widoczne dla wyszukiwarek.
  • Zdjęcia profilowe i profile zwolenników są widoczne na stronie internetowej poprzez ukryty link. Profile nigdy nie są widoczne dla wyszukiwarek.
  • Komentarze osób popierających podpisy publiczne są widoczne wraz z nazwą i lokalizacją na stronie internetowej, ale nie dla wyszukiwarek.
  • Komentarze osób popierających podpisy niepubliczne są widoczne tylko z lokalizacją na stronie, ale nie dla wyszukiwarek.

Jak możesz zdecydować o swoich danych?

  • Jeśli podałeś adres e-mail, możesz otrzymać link potwierdzający. Potwierdź swój adres email i zostań potwierdzonym wspierającym.
  • Jako potwierdzony zwolennik zostaniesz rozpoznany przez plik cookie. Następnie możesz przypisać hasło, aby móc zalogować się do openPetition w dowolnym momencie.
  • Jako potwierdzony podmiot popierający możesz edytować widoczność swoich podpisów lub odwołać swój podpis w okresie subskrypcji.
  • Możesz zarejestrować się w dowolnym momencie za pomocą e-maila aby mieć możliwość zarządzania swoim podpisem
  • Jako potwierdzony zwolennik lub zarejestrowany użytkownik możesz Edytować swój profil ,
  • Jako potwierdzony kibic lub zarejestrowany użytkownik możesz edytować swoje ustawienia powiadomień ,
  • Jako składający petycję możesz przekazać swoją petycję nowemu rzecznikowi (patrz FAQ)
  • Jako posiadacz mandatu możesz przetwarzać swoje mandaty i w razie potrzeby zrezygnować przedwcześnie.
  • Jako posiadacz mandatu możesz już przejąć mandaty utworzone przez openPetition lub zaproponowane przez użytkowników po zweryfikowaniu się jako openPetition jako posiadacz mandatu.

Bez szpiegowania zagranicznych adresów e-mail

W przypadku openPetition nie można ustalić, wprowadzając zagraniczny adres e-mail, czy właściciel tego adresu ma konto w openPetition, czy podpisał petycję.

E-mail Double Opt-in

openPetition wysyła newslettery i inne wiadomości e-mail tylko do osób, które aktywnie wyraziły zgodę na ich otrzymywanie. Każdy zapisany adres e-mail sprawdzamy za pomocą tak zwanej procedury podwójnego wyboru. Wyślemy Ci wiadomość e-mail z potwierdzeniem. Tylko jeśli aktywowałeś link potwierdzający w nim zawarty, używamy adresu e-mail do dalszej komunikacji z tobą. W ten sposób skutecznie zapewniamy, że nie wysyłamy niechcianych wiadomości e-mail.

Prześlij dalej e-mail

Użytkownicy mają możliwość polecania petycji pocztą elektroniczną do znajomych. Jako odbiorca otrzymujesz dla każdej petycji tylko pierwszą przesłaną wiadomość polecającą.
Odbiorca może trwale zablokować dalsze otrzymywanie e-maili polecających za pomocą linku do podpisania w e-mailu polecającym dla wszystkich petycji.

Facebook / Twitter / Google +

Przyciski mediów społecznościowych w openPetition to proste linki udostępniania lub linki do stron openPetiton danego portalu.

YouTube

W naszych witrynach umieszczamy filmy wideo dostępne na platformie YouTube (treści osadzone). YouTube jest usługą YouTube LLC, spółki zależnej Google Inc. Obowiązują warunki polityka prywatności Google ,

Możesz jednak być powiązany z informacjami o sobie, jeśli jesteś zalogowany na YouTube lub innej usłudze świadczonej przez Google. Jeśli nie chcesz tego, wyloguj się z konta Google, zanim klikniesz osadzone wideo, aby je odtworzyć.

Wyszukiwarka Google

Na tej stronie internetowej używana jest „Google Custom Search”. Podczas korzystania z pola wyszukiwania w strona wyszukiwania dane zostaną przekazane do Google w polu wyszukiwania. Stosowana jest Polityka prywatności Google ,

Cookies

Pliki cookie to małe pliki przechowywane na dysku twardym użytkownika. Pozwalają na przechowywanie informacji przez określony czas oraz identyfikację komputera odwiedzającego. Dla lepszych wskazówek dla użytkownika stosujemy trwałe pliki cookie. Używamy również sesyjnych plików cookie, które są automatycznie usuwane po zamknięciu przeglądarki. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby informowała cię o umieszczaniu plików cookie.

Mozilla Firefox: https://support.mozilla.org/de/kb/cookies-erlauben-und-ablehnen
Google Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95647
Internet Explorer: https://support.microsoft.com/de-de/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

Używamy tylko technicznie niezbędnych plików cookie. Nie używamy plików cookie do śledzenia lub analizowania zachowań użytkowników.

Lokalne przechowywanie

Do lokalnego buforowania danych wejściowych formularza openPetition używa lokalnego magazynu przeglądarki internetowej. Wpisy formularza są chronione przed przypadkowym usunięciem w lokalnej pamięci do momentu wysłania formularza lub wylogowania.

Matomo (wcześniej Piwik)

Nasza strona internetowa korzysta z usługi analizy sieci Matomo, z której korzysta openPetition do analizy korzystania ze strony. Z pomocą plikówcookies ogólne informacje o użytkowaniu są przesyłane na nasz serwer. Żadne zachowanie użytkownika nie jest zapisywane. Twój adres IP zostanie zanonimizowany. Możesz także sprzeciwić się przechowywaniu ogólnych informacji o użytkowaniu:

niezgoda:

Przechowywanie adresu IP

Ze względów bezpieczeństwa prawnego adres IP odwiedzającego w połączeniu z datą i godziną jest zawsze zapisywany, gdy uczestniczy on w treści openPetition. Z adresu IP można zwykle odczytać dostawcę Internetu odwiedzającego. U dostawcy Internetu tożsamość właściciela połączenia można ustalić w dowolnym momencie. Zgodnie z ustawą o zatrzymywaniu danych (VDS) posiadacze połączeń mogą zostać zidentyfikowani do 10 tygodni z mocą wsteczną na podstawie adresu IP.

obowiązek udzielania informacji

Zgodnie z §14 ust. 2 TMG udzielimy informacji o danych osobowych w indywidualnych przypadkach, w zakresie, w jakim jest to konieczne do celów egzekwowania prawa, w celu zapewnienia bezpieczeństwa organom policji krajów związkowych, wypełniania ustawowych obowiązków federalnych i landowych agencji ochrony konstytucyjnej, Federalnej Służby Wywiadowczej (FIS) lub Wojskowej Służby Ochronnej (MCIS) lub niezbędne do egzekwowania praw własności intelektualnej.

Pliki logowaia serwera

Każda wizyta na platformie lub stronach openPetition, które zawierają baner lub widget petycji z openPetition, automatycznie przekaże nam informacje o przeglądarce odwiedzających. Obejmuje to informacje o typie przeglądarki, systemie operacyjnym, adresie IP, czasie i ostatnio odwiedzanej stronie (strona odsyłająca). Dane te nie są przypisane do konkretnych osób w openPetition. Pliki dziennika są oceniane statystycznie i pomagają zapewnić bezbłędne działanie stron.

FundraisingBox

Dla naszej opcji darowizny online korzystamy z usługi FundraisingBox. FundraisingBox gwarantuje pełną ochronę danych i prawnie bezpieczne przechowywanie danych. FundraisingBox przejmuje dla nas przetwarzanie płatności. Dane z transakcji darowizny są zawsze szyfrowane za pomocą protokołu SSL i przechowywane w europejskich centrach danych. Więcej informacji na temat ochrony danych w FundrainsingBox można znaleźć tutaj: https://www.fundraisingbox.com/datenschutz ,

Strona firmy na Facebooku

Prowadzimy oficjalną stronę na Facebooku pod adresem URL https://www.facebook.com/openPetition na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Nie gromadzimy, nie przechowujemy ani nie przetwarzamy danych osobowych naszych użytkowników na tej stronie. Ponadto żadne inne przetwarzanie danych nie będzie przez nas podejmowane ani inicjowane. Dane wprowadzone przez Ciebie na naszej stronie na Facebooku, takie jak komentarze, filmy lub zdjęcia, nigdy nie są przez nas wykorzystywane ani przetwarzane w żadnym innym celu.

Facebook używa na tej stronie tak zwanych metod śledzenia sieci. Pamiętaj: nie można wykluczyć, że Facebook wykorzysta informacje z Twojego profilu, na przykład w celu oceny twoich nawyków, osobistych relacji lub preferencji. Nie mamy wpływu na przetwarzanie twoich danych przez Facebook.

Strona firmy na Twitterze

Prowadzimy oficjalną stronę na Twitterze pod adresem URL https://twitter.com/oPetition na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Nie gromadzimy, nie przechowujemy ani nie przetwarzamy danych osobowych naszych użytkowników na tej stronie. Ponadto żadne inne przetwarzanie danych nie będzie przez nas podejmowane ani inicjowane. Tweety wpisane na Twitterze są publikowane przez Twitter i nigdy nie są przez nas wykorzystywane ani przetwarzane w żadnym innym celu.

Twitter używa na tej stronie tak zwanych metod śledzenia sieci. Pamiętaj: nie można wykluczyć, że Twitter wykorzysta dane z Twojego profilu, na przykład do oceny twoich nawyków, osobistych relacji lub preferencji. Nie mamy wpływu na przetwarzanie Twoich danych przez Twitter.

Twoje prawa jako użytkownika

Po prawej od informacji Masz prawo poprosić o potwierdzenie przetwarzania danych osobowych; W takim przypadku masz prawo do informacji o tych danych osobowych oraz do informacji wymienionych w art.15 RODO. Rozpocznij wyszukiwanie danych

Prawo do poprawienia: Masz prawo do natychmiastowego żądania korekty nieprawidłowych danych osobowych dotyczących Ciebie oraz, w razie potrzeby, uzupełnienia niekompletnych danych osobowych.

Prawo do rusunięcia: Masz prawo zażądać niezwłocznego usunięcia danych osobowych, które dotyczą Ciebie, pod warunkiem, że spełniony zostanie jeden z powodów wyszczególnionych w Art. 17 RODO, na przykład jeśli dane nie są już potrzebne do zamierzonych celów. Usuń konto openPetition

Prawo do ograniczenia przetwarzania: Masz prawo żądać ograniczenia przetwarzania na czas trwania dowolnego badania, jeśli jeden z warunków wymienionych w Art. 18 RODO jest spełniony, na przykład, jeśli sprzeciwisz się przetwarzaniu.

Prawo do przenoszenia danych: W niektórych przypadkach, które są szczegółowo wymienione w Art. 20 RODO, masz prawo do otrzymania danych osobowych, które Cię dotyczą, w ustrukturyzowanym, wspólnym formacie nadającym się do odczytu maszynowego lub do żądania przekazania tych danych stronie trzeciej.

Prawo do obiekcji: Czy dane oparte są na art. 6 ust. 1 lit. (przetwarzanie danych w celu ochrony uzasadnionych interesów), masz prawo w dowolnym momencie sprzeciwić się przetwarzaniu z przyczyn wynikających z Twojej konkretnej sytuacji. Następnie nie przetwarzamy już danych osobowych, chyba że istnieją oczywiste istotne uzasadnione podstawy przetwarzania, które przewyższają interesy, prawa i wolności osoby, której dane dotyczą, lub przetwarzanie ma na celu dochodzenie, dochodzenie lub obronę roszczeń prawnych. Odwołaj daną zgodę

Prawo do odwołania się do organu nadzorczego: Zgodnie z Art. 77 RODO, masz prawo do złożenia skargi do organu nadzorczego, jeśli uważasz, że przetwarzanie Twoich danych narusza przepisy o ochronie danych. Odpowiedzialnym organem nadzorczym w kwestiach związanych z ochroną danych jest Rzecznik Ochrony Danych i Wolności Informacji ,

Podstawa prawna przetwarzania danych osobowych

O ile uzyskamy zgodę osoby, której dane dotyczą, na przetwarzanie danych osobowych, art. 6 ust. 1 lit. ogólne rozporządzenie UE o ochronie danych (RODO) jako podstawa prawna przetwarzania danych osobowych.

W przypadku przetwarzania danych osobowych niezbędnych do wykonania umowy, której stroną jest osoba, art. 6 ust. 1 lit. b RODO jako podstawa prawna. Dotyczy to również operacji przetwarzania wymaganych do przeprowadzenia środków przed zawarciem umowy.

W zakresie, w jakim przetwarzanie danych osobowych jest wymagane do wypełnienia prawnego obowiązku, któremu podlega nasza firma, art. 6 ust. 1 lit. c RODO jako podstawa prawna.

W przypadku, gdy przetwarzanie jest konieczne do wykonania zadania w interesie publicznym lub w celu sprawowania władzy publicznej powierzonej administratorowi, art. 6 ust. 1 lit. e DSGVO jako podstawa prawna.

Jeżeli przetwarzanie jest konieczne dla ochrony uzasadnionych interesów naszej firmy lub strony trzeciej oraz jeżeli interes, podstawowe prawa i podstawowe wolności danej osoby nie mają pierwszeństwa przed pierwszym interesem, art. 6 ust. 1 lit. f RODO jako podstawa prawna przetwarzania.

zakres

Niniejsza Polityka prywatności dotyczy wszystkich treści na naszych stronach openPetition.de i openPetition.eu. Nie obejmuje stron internetowych powiązanych z naszą witryną.

aktualizacja

Nowe rozwiązania techniczne i zmiany w Internecie wymagają od czasu do czasu modyfikacji lub uzupełnień Polityki prywatności openPetition. W tym momencie zostaniesz poinformowany o zmianach.

skuteczność

Wskaźnik „Ostatnia aktualizacja” u góry polityki prywatności wskazuje datę ostatniej aktualizacji oświadczenia o ochronie prywatności. Zmiany zaczną obowiązywać, gdy opublikujemy zmienioną politykę prywatności na naszej platformie.

Organ odpowiedzialny

Organem odpowiedzialnym jest osoba fizyczna lub prawna, która samodzielnie lub wspólnie z innymi decyduje o celach i sposobach przetwarzania danych osobowych.

Odpowiedzialny za przetwarzanie danych w tej witrynie jest:
openPetition gGmbH
Haus der Demokratie und Menschenrechte
Greifswalder Str. 4
10405 Berlin

Reprezentowany przez:
Geschäftsführer Jörg Mitzlaff
Haus der Demokratie und Menschenrechte
Greifswalder Str. 4
10405 Berlin

Kontakt

Jeśli chcesz skorzystać ze swoich praw jako użytkownik lub masz dodatkowe pytania dotyczące prywatności w openPetition, skontaktuj się z nami na adres e-mail datenschutz@openpetition.de

trwające kolekcje

Pomóż nam wzmocnić uczestnictwo obywateli. Chcemy, aby twoja petycja przyciągnęła uwagę i pozostała niezależna.

Wesprzyj teraz