Austrijska narodna stranka ÖVP i Slobodnjačka stranka Austrije FPÖ su 14.12.2017. objavili sporazum, da planiraju uvesti studijske takse. Mi, Austrijsko studentsko predstavništvo (ÖH), se odlučno suprotstavljamo ovim namjerama, koje bi iz socijalnog i studijsko-pravnog pogleda bile potpuno neodgovorne.

Johanna Zechmeister, Hannah Lutz i Marita Gasteiger iz predsjedništva ÖH-a nemaju razumjevanja za ove namjere: "Da se poglavlje cjelokupnih studijskih taksa nije zatvorilo jednom zauvijek, nije dobar znak za Austrijsko visokoškolsko područje."

Troškovi za uprave i birokraciju koji bi nastali zbog uvođenja studijskih taksa bili bi ogromni. Dodatno su Austrijski tipovi visokih škola regulirani po pet različitim saveznim zakonima, tako da ne bi bilo ni moguće, da se ubiranje, uprava i primjena uredi složno i učinkovito.

Begründung

Uz studijsko-pravne aspekte bi studijske takse bile fatalne za studente i studentice sa slabijom socioekonomskom pozadinom. Pogled u "studentsku socijalnu anketu" iz 2002. (Studierendensozialerhebung) pokazuje posljedice uvoda studijskih taksa u tadašnje vrijeme: Otprilike 45.000 studenata i studentica su u 2001. morali prekinuti svoje studije, jer je financijski pritisak bio prevelik. Iz današnjeg pogleda i uzimajući u obzir današnje uvjete života, bi ovaj broj mogao biti puno veći. Uštede na području izobrazbe i školstva su posebno fatalan signal na buduće generacije. Izobrazba je u jednoj zemlji, kao što je to Austrija, najveća resursa. Uvod cijelokupnih studijskih taksa bi bila kapitulacija nad izazovima visokog školstva.

ÖH nudi solidne prijedloge za financiranje visoko-školskog sektora. Mi ćemo te prijedloge i dalje iznijeti na pregovaraćki stol, da bi omogućili studiranje nezavisno od socijalnog porijekla. Studijske takse su korak u krivi smijer!

Vielen Dank für Ihre Unterstützung, Österreichische Hochschüler_innenschaft aus Wien
Frage an den Initiator
Pro

Noch kein PRO Argument.

Contra

Noch kein CONTRA Argument.