Region: Austria
Civil rights

Zahtjev na ÖVP i FPÖ: Protiv uvođenja studijskih taksa!

Petitioner not public
Petition is directed to
Austrijska savezna vlada
50,630 supporters

Petitioner did not submit the petition.

50,630 supporters

Petitioner did not submit the petition.

 1. Launched 2018
 2. Collection finished
 3. Submitted
 4. Dialogue
 5. Failed

Austrijska narodna stranka ÖVP i Slobodnjačka stranka Austrije FPÖ su 14.12.2017. objavili sporazum, da planiraju uvesti studijske takse. Mi, Austrijsko studentsko predstavništvo (ÖH), se odlučno suprotstavljamo ovim namjerama, koje bi iz socijalnog i studijsko-pravnog pogleda bile potpuno neodgovorne.

Johanna Zechmeister, Hannah Lutz i Marita Gasteiger iz predsjedništva ÖH-a nemaju razumjevanja za ove namjere: "Da se poglavlje cjelokupnih studijskih taksa nije zatvorilo jednom zauvijek, nije dobar znak za Austrijsko visokoškolsko područje."

Troškovi za uprave i birokraciju koji bi nastali zbog uvođenja studijskih taksa bili bi ogromni. Dodatno su Austrijski tipovi visokih škola regulirani po pet različitim saveznim zakonima, tako da ne bi bilo ni moguće, da se ubiranje, uprava i primjena uredi složno i učinkovito.

Reason

Uz studijsko-pravne aspekte bi studijske takse bile fatalne za studente i studentice sa slabijom socioekonomskom pozadinom. Pogled u "studentsku socijalnu anketu" iz 2002. (Studierendensozialerhebung) pokazuje posljedice uvoda studijskih taksa u tadašnje vrijeme: Otprilike 45.000 studenata i studentica su u 2001. morali prekinuti svoje studije, jer je financijski pritisak bio prevelik. Iz današnjeg pogleda i uzimajući u obzir današnje uvjete života, bi ovaj broj mogao biti puno veći. Uštede na području izobrazbe i školstva su posebno fatalan signal na buduće generacije. Izobrazba je u jednoj zemlji, kao što je to Austrija, najveća resursa. Uvod cijelokupnih studijskih taksa bi bila kapitulacija nad izazovima visokog školstva.

ÖH nudi solidne prijedloge za financiranje visoko-školskog sektora. Mi ćemo te prijedloge i dalje iznijeti na pregovaraćki stol, da bi omogućili studiranje nezavisno od socijalnog porijekla. Studijske takse su korak u krivi smijer!

Thank you for your support

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off slip with QR code

download (PDF)

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now