Region: Austria
Civil rights

Követelés az ÖVPhez és FPÖhöz a tandíjak bevezetése ellen!

Petitioner not public
Petition is directed to
osztrák szövetségi kormány
50,630 supporters 31,358 in Austria

Petitioner did not submit the petition.

50,630 supporters 31,358 in Austria

Petitioner did not submit the petition.

 1. Launched 2017
 2. Collection finished
 3. Submitted
 4. Dialogue
 5. Failed

Ahogy 12. hó 14.-én nyilvánosságra hozták, az ÖVP és az FPÖ megegyezett a tandíjak bevezetéséről. Mi, a Osztrák Hallgatói Egyesület (Österreichische Hochschüler_innenschaft), e terv ellen döntöttünk, amely mint szociális, mint hallgatójogi szempontból felelősségtelen lenne.

"Arról, hogy a tandíjakból való profitot még mindig nem tudtuk egyszer és mindenkorra lezárni, nem tanúsít az osztrák hallgatóság jó véleményt." nyilatkozta Johanne Zechmeister, Hannah Lutz és Marita Gasteiger az ÖH (Osztrák Hallgatói Egyesület) szövetségi képviseleti elnöki csapatából értelmüket vesztve.

Az igazgatási költségek, amelyeket a tandíjak bevezetése eredményezne, hatalmasak lennének. Ehhez még az is jön, hogy az osztrák felsőoktatási típusokhoz jelenleg öt különböző szövetségi törvény van alárendelve, melyek alapján egyáltalán nem lenne lehetséges, a költségek emelését, igazgatását és felhasználását egységesen szabályozni.

Reason

A felsőoktatás jogi aspektusok mellett fatális következményeket rejtenek a tandíjak azok hallgatók számára, akik szociökonómiailag hátrányos helyzetből származnak. Ha egy pillantást veszünk a 2002-es hallgatói szociális felmérésre, akkor láthatjuk, hogy milyen következményei voltak a tandíjak bevezetésének akkoriban: Körülbelül 45.000 hallgatónak kellett 2001-ben a tanulmányairól lemondania, mert a pénzügyi nyomás túl magas lett számukra. Ha a ezt mára levetítjük, ez a szám drasztikusan növekedhetne. Pont a képzésben spórolni egy fatális jel a jövőbeli generációk részére. Egy olyan országban mint Ausztria, ahol a képzés a legfontosabb erőforrásokhoz tartozik, a tandíjak bevezetése egy kapituláció lenne a felsőoktatási kihívásokkal szemben.

Az ÖH szolid javaslatokat akar szolgáltatni az felsőoktatási szektorok finanszírozásával kapcsolatban. Mi a továbbiakban a tárgyaló asztalra fogjuk vinni ezeket a javaslatokat, azért hogy a hallgatóknak függetlenül a szociális származásuktól lehetősége legyen továbbtanulni. A tandíjak egy lépést jelentenek a rossz irányba!

Thank you for your support

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off slip with QR code

download (PDF)

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now