Region: Slovenia
Economy

Peticija za zaščito delavcev podjetij ter obrtnikov

Vlada Republike Slovenije
768 Supporters
77% achieved 1.000 for collection target
  1. Launched 18/03/2020
  2. Collection yet 6 weeks
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

To peticijo smo podpisali predstavniki trgovskih in storitvenih podjetij ki zaposlujejo delavce in jim je z državnim dekretom bilo prepovedano opravljanje dejavnosti v času od 16.3.2020 naprej.

Vsi se zavedamo pomembnosti ukrepa države, ki bi naj omejil oziroma vsaj upočasnil hitrost razširjanja virusa Covid-19 med prebivalstvom Slovenije.

Ob sprejemu dekreta in kljub seznanjenostjo s širitvijo virusa in s tem povezanimi posledicami država še ni sprejela interventnega zakona, ki bi sistematično reševal nastalo situacijo, ki se je zgodila podjetjem v prizadetim panogam.

Predlog interventnega zakona ni predvidel dejstva, da ta podjetja sploh ne poslujejo in ne ustvarjajo prihodkov, niti denarnih prilivov. Govorimo o več kot 10.000 podjetjih z več kot 100.000 delavci.

Po do sedaj videnih vzorcih Italije in Kitajske, bo trajalo vsaj 2 meseca, da se razmere pričnejo umirjati, zelo verjetno pa se bo ta čas podaljšal še v 3 mesec oziroma v sredino meseca junija. Za podjetja to pomeni katastrofo ker: - Od 16.3.2020 naprej inkasa trgovskih in storitvenih podjetij ni. Že pred tem je od začetka marca promet v neživilskih trgovinah drastično upadal. - 18.3.2020 bodo podjetja izplačala plače, veliko podjetij na TRR zaradi nizkih prihodkov v prvi polovici marca nima niti dovolj sredstev, da izplača plače za mesec februar, saj so celoten marec poslovala bistveno slabše kot sicer. Od 16.3.2020 dalje pa prihodkov sploh več nimajo. - Večini podjetij po 18.3.2020 na TRR ne bo več ostalo nič sredstev kar pomeni, da podjetja aprila ne bodo mogla izplačati plač niti za mesec marec. - Posledično bodo delavci ostali brez plačila, kar bo povzročilo socialno stisko velikega števila delavcev, kar bo tudi povzročilo neplačevanje obveznosti delavcev, kar bo dodatno prizadelo tudi druge panoge (verižna reakcija), saj v bližnji prihodnosti gospodarstvo ne bo poslovalo s presežki, ki utemeljujejo dodatne prilive. - Delodajalci bomo prisiljeni delavce napotiti na zavod za zaposlovanje saj: - Podjetja ne bodo imela denarja za izplačilo plač. - Posledično pa delavci ne bodo imeli sredstev za življenje. - V nasprotnem bo veliko podjetij propadlo in bodo prenehali z opravljanjem svoje dejavnosti.

Če bo kriza trajala več kot 1 mesec, je za delodajalce razumneje, da delavce napotijo na zavod za zaposlovanje in s tem zaščitijo tako podjetje kot tudi delavce.

V izogib masovnemu pošiljanju delavcev na zavod za zaposlovanje predlagamo zakonodajalcu, da po vzoru Francije za delavce, ki so na prisilnem čakanju zaradi dekreta o prepovedi opravljanja dejavnosti, DRŽAVA ZA DELAVCE ZAGOTOVI VSAJ MINIMALNO PLAČO, KI JO V CELOTI KRIJE DRŽAVA, kar bo imelo štiri pomembne prednosti:

• Delavci bodo prejeli vsaj minimalno plačo, ki je v primeru da ostanejo zaposleni, ne bodo več prejemali. Tako se bomo izognili socialni stiski več kot 100.000 delavcev in njihovih družin.
  • Podjetja se bodo na v tem primeru soočila z manjšimi in obvladljivimi izgubami ter bodo lahko po zajezitvi virusa lažje nadaljevala s poslovanjem z nespremenjenim obsegom delovne sile.
  • Država se bo izognila masovnemu pošiljanju delavcev na zavod za zaposlovanje.
  • V nasprotnem bo veliko podjetij propadlo in bodo prenehala z opravljanjem svoje dejavnosti.

Sedaj je čas, da javni in zasebni sektor stopimo skupaj, da lahko nastalo krizo prebrodimo brez vidnejših učinkov na gospodarstvo, saj smo med seboj soodvisni znotraj državne entitete.

Izplačilo minimalnih plač delavcem s strani Države bo pomenilo za državo mesečni strošek približno 66 MIO EUR, kar je zanemarljivo z nekaj milijardno bančno luknjo iz nedavne preteklosti.

Apeliramo na Državo, da nam v dani situaciji pomaga, da bomo lahko v bližnji prihodnosti spet poslovali ter plačevali svoje obveznosti do zaposlenih in države ter s tem zajezili možnost daljnosežne ekonomske škode.

V nasprotnem bomo prisiljeni delavce poslati na zavod za zaposlovanje, saj bo to edina možna rešitev.

POMEMBNO: Podjetja potrebujejo pomoč že za mesec marec, saj so marca praktično izpraznila svoje bančne račune za poplačilo februarskih plač, pri prilivih, ki so enaki 0, pa nimajo nobene možnosti, da do 18.4.2020 izplačajo plače za mesec marec.

Reason

S to peticijo želimo opozoriti vlado Republike Slovenije, da lahko pride do masovnega zapiranja podjetij in napotitve delavce na zavod za zaposlovanje, saj storitvena in neživilska trgovska podjetja nimajo več sredstev za izplačilo plač od trenutka, ko jim je bilo z dekretom prepovedano poslovanje.

Thank you for your support, Božidar Dokl from RAČE
Question to the initiator

Translate this petition now

new language version

Why people sign

• on 26 Mar 2020

O

• on 24 Mar 2020

Skrb zaradi poslovnih težav, ki izhajajo iz aktualne situacije pandemije

• Andreja Proj Ljubljana

on 24 Mar 2020

Because my husband runs a small company offering services and had to completely stop his service in this situation.

• Nicht öffentlich Škofja Loka

on 24 Mar 2020

Ker je fer glede na okoliščine.

• Mojca Hren , Tržič

on 24 Mar 2020

Ker ni enakopravnosti med poklici... vsi ki imajo stik z ljudmi so ogroženi.... iz ene skrajnosti v drugo

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/petition/online/peticija-za-zascito-delavcev-podjetij-ter-obrtnikov/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET