Culture

Mentsük meg a magyar technika-történet egyedülálló darabját!

Petitioner not public
Petition is directed to
Magyarország Miniszterelnöke
519 455 in European Union
Petitioner did not submit the petition.
 1. Launched 2016
 2. Collection finished
 3. Submitted
 4. Dialogue
 5. Failed

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Európai szinten is sikeres, dicsőséges magyar múlt tárgyi emlékének megőrzése, megvédése ügyében fordulunk Önhöz. A Belügyminisztérium budai várba tervezett költöztetése veszélyezteti az egyik legbecsesebb magyar műszaki emlék létét. Az átköltözés miatt az Úri utca 49. sz alatti épületben működő Telefónia Múzeumban levő, 57 évig, 1985-ig üzemeltetett forgógépes (7A1 típusú) telefonközpontot, amely ma a világon egyedülálló módon üzemképes, új helyre kellene áttelepíteni. A több mint száztonnás, a száz évvel ezelőtti technikai színvonalon megvalósított berendezést lehetetlen úgy áttelepíteni, hogy az továbbra is működőképes maradjon. Elszállítása a központ megsemmisüléséhez vezetne. Kérjük segítségét abban, hogy megőrizhessük a jövőnek, unokáinknak sikeres múltunk e ritka, jó állapotú emlékét, és ne essen áldozatául az egyéb módon is megoldható minisztériumi költözésnek!

Reason

Nem csak beszélni kell a múltunk, örökségünk megőrzéséről, tenni is kell érte valamit. A mostani cél nem kíván sokat az együttérző, együttgondolkodó emberektől, mindössze azt, hogy "írják alá" ezt a petíciót. Ezzel talán tehetünk valamit azért, hogy nem vesszen kárba olyan pótolhatatlan érték, ami nem sok fáradsággal meg is menthető. Köszönöm Nektek, akik aláírjátok, és azoknak is, akik megosztják, terjesztik, és ajánlják a petícióhoz való csatlakozást.

Balatonfüred, 2016. szeptember 09.

Szabó Gyula.

Thank you for your support

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

 • Tisztelt aláírók!
  Úgy hiszem, sokan értesültetek már, hogy a petíció benyujtása nélkül is megmarad a helyén a távközlési múzeum, és megmenekül az enyészettől a 7A1 központ. Az épület, amit a BM kinézett magának, végül is szüknek mutatkozott, ezért lemondtak róla. Persze ehhez köze van a Telekom vezetésének is, akik szintén erősen lobbiztak a múzeum érdekében.
  Mindenkinek köszönöm, aki megmozdult az ügy érdekében, és magáénak érezte.
  Szabó Gyula

Az egyetlen módja szerintem a sértetlen költöztetésnek az volna, ha a telefonközpontot EGYBEN, esetleg padlóstól, szobástól elvinni új helyére (mint egy templomot), de ez egy önmagában is muzeális épület esetében nem kivitelezhető. Az egész olyan, mintha le akarnánk vágni az aranytojást tojó tyúkot, majd megint összerakni...

Nem vagyok a /műszaki/ költöztetések szakértője, de úgy gondolom, hogy 2016-ban azt leírni, hogy "megoldhatatlan műszaki feladat" több, mint abszurditás... Rendben van, álljunk ki a technikai "csodáink" megmaradásáért, de ne lihegjük túl a dolgokat!! BPéter

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now