Environment

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
197 supporters

Collection finished

197 supporters

Collection finished

1. Launched December 2023
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Στα πλαίσια της διαβούλευσης για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), καταθέτουμε την παρακάτω θέση:

-Έχει γίνει σαφές ότι η Ικαρία θέλει ενεργειακή αυτονομία και κινείται στην κατεύθυνση που κινούνται και τα νησιά Τήλος, Κύθνος, Αστυπάλαια και Χάλκη, τα οποία ο πρωθυπουργός κήρυξε ως ενεργειακά αυτόνομα, η Ικαρία συμπεριλαμβάνεται στα νησιά που κινούνται προς την ενεργειακή αυτονομία.

-Φαίνεται καθαρά ότι κοντά στα νησιά Τήλος, Κύθνος, Αστυπάλαια, Χάλκη δεν προτείνεται κάποιo ΥΠΕΡΑΚΤΙO ΑΙΟΛΙΚO ΠΑΡΚO ενώ αντίθετα η Ικαρία σε απόσταση ενός ΝΜ από τις ακτές της έχει 2 πολύ μεγάλες τέτοιες περιοχές.

-Η Ικαρία θα πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση με τα υπόλοιπα νησιά που κινούνται προς την ενεργειακή αυτονομία.

-Η Ικαρία προσβλέπει στην παραγωγή ηλεκτρισμού από γεωθερμία, ο δήμος έχει διοργανώσει ειδικές ημερίδες με το ΕΜΠ και το ΕΑΓΜΕ. Μάλιστα το ΕΑΓΜΕ έκανε έρευνα πεδίου στην Ικαρία και εντόπισε τουλάχιστον δυο θέσεις που είναι κατάλληλες για παραγωγή ηλεκτρισμού από γεωθερμία. Με το υβριδικό έργο που ήδη λειτουργεί και ένα γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η Ικαρία θα είναι σε θέση να έχει σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα ίδια επίπεδα που έχουν και τα άλλα νησιά που είναι ενεργειακά αυτόνομα.

Επίσης, έχει εκφραστεί η διάθεση για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων, και η ενεργειακή φτώχεια. Στον τομέα της εξοικονόμησης η Ικαρία εργάζεται επίμονα. Ο Δήμος έχει αλλάξει όλους τους λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού με LED και το ίδιο έχει κάνει σε πολλά δημοτικά κτίρια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα κτίρια (Σχολεία, Υγεία) αλλά και με πολλούς οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η Ικαρία κάνει επί χρόνια ένα σταθερό αγώνα απεξάρτησης από το πετρέλαιο με καινοτόμες λύσεις και με τη μείωση της ζήτησης.

-ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΚΤΕΝΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

Reason

1. Έχει γίνει σαφές ότι η Ικαρία θέλει ενεργειακή αυτονομία και κινείται στην κατεύθυνση που κινούνται και τα νησιά Τήλος, Κύθνος, Αστυπάλαια και Χάλκη, τα οποία ο πρωθυπουργός κήρυξε ως ενεργειακά αυτόνομα, όπως φαίνονται στον επόμενο χάρτη σε σχέση με τις προτεινόμενες ΠΟΑΥΑΠ. Συχνά μάλιστα στις επιστημονικές και δημοσιογραφικές αναφορές η Ικαρία συμπεριλαμβάνεται στα νησιά που κινούνται προς την ενεργειακή αυτονομία https://energypress.gr/news/ta-6-kainotoma-erga-prasinis-energeias-sta-ellinika-nisia-poia-briskontai-ypo-kataskeyi-kai

2. Η Ικαρία που έχει δρομολογήσει την ενεργειακή αυτονομία προτείνεται για 2 ΠΟΑΥΑΠ ενώ τα νησιά που είναι της ίδιας κατηγορίας και επισημαίνονται στο Χάρτη με μπλέ κύκλο δεν έχουν σε εγγύτητα κάποια ΠΟΑΥΑΠ. Η Ικαρία θα πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση με τα υπόλοιπα νησιά που κινούνται προς την ενεργειακή αυτονομία.

3. Η Ικαρία είναι σημαντική περιοχή πουλιών (IBA) διακριτή σε όλο το Αιγαίο, όπως φαίνεται και στον χάρτη 3. Αποτελεί επίσης μέρος κύριου μεταναστευτικού διάδρομου πουλιών (χάρτης 4). Η νοτιοδυτική Ικαρία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Φυση (Natura) 2000 με κωδικό GR4120005, γιατί αποτελεί μέρος του μεταναστευτικού διαδρόμου των πουλιών τα οποία κινδυνεύουν επειδή δεν δεν έχουν υπολογιστεί επαρκώς τα αποτελέσματα της φωτορύπανσης και της ασφάλειας στα πτηνά και έντομα αλλά.

Χάρτης 2

https://herema.gr/wp-content/uploads/2023/10/%CE%A3%CE%9C%CE%A0%CE%95_%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%A5%CE%91%CE%A0_%CE%95%CE%94%CE%95%CE%A5%CE%95%CE%A0.pdf σελ. 565

Χάρτης 3 - Η Ικαρία είναι σημαντική περιοχή πουλιών (IBA) διακριτή σε όλο το Αιγαίο

Χάρτης 4

Κυριότεροι μεταναστευτικοί διάδρομοι στην Ελλάδα (Πηγή: http://www.ornithologiki.gr)

4.    Οι ΠΟΑΥΑΠ Ικαρία 1 και Ικαρία 2 προτείνονται χωρίς να υπολογίσουν τις ακτοπλοϊκές γραμμές που διέρχονται από την Ικαρία (Χάρτης 5).

Χάρτης 5

Χάρτης 6

5. Για την ΠΟΑΥΑΠ Ικαρία 2 στο νότιο τμήμα της Ικαρίας, το πέρασμα του Κάβο Πάπα εκτός από συχνό ακτοπλοϊκό πέρασμα η περιοχή είναι σπουδαίος ψαρότοπος είναι και πέρασμα κητοειδών και θα επέλθει σημαντική οικονομική και κοινωνική διαταραχή από την απαγόρευση αλιείας που θα ακολουθήσει.

6.  Σημαντικός λόγος για να απαλειφθούν Οι ΠΟΑΥΑΠ Ικαρία 1 και Ικαρία 2 από τις προτεινόμενες ΠΟΑΥΑΠ είναι ότι πρώτα θα πρέπει να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στο τοπίο από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και μετά να γίνουν οι μελέτες ΠΟΑΥΑΠ που να τις οριοθετούν.

7. Δεν έχει εκτιμηθεί η μόλυνση των ψαριών και της τροφικής μας αλυσίδας που μπορεί να επέλθει από BPA (δισφαινόλη Α’ , άκρως καρκινογόνα ουσία), η οποία σχετίζεται με τη φθορά των πτερυγίων. Το Norwegian Turbine Group υπολόγισε την ποσότητα εποξειδικής σκόνης για ολόκληρη την επιφάνεια των πτερυγίων σε περίπου 62 κιλά εποξειδική σκόνη σε όλη την επιφάνεια ανά έτος. Στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες η απελευθέρωση καθαρής δισφενόλης Α είναι 40% μεγαλύτερη. (Πηγή: https://dwarsliggers.eu/index.php/2016-04-03-16-33-59/filosofie/28-economie/918-wordt-bisfenol-a-de-pfos-van-dewindenergie ). 1 κιλό δισφαινόλης Α κάνει 10 δισεκατομμύρια λίτρα νερού αχρησιμοποίητα.

8. Η χωροθέτηση των ΠΟΑΥΑΠ μόλις 1 ΝΜ από την ακτή αποτελεί σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που σε εγκατεστημένες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες η απόσταση από την ακτή είναι 14 ΝΜ και σε σχεδιαζόμενες είναι 33 ΝΜ.

9. Δεν έχει προηγηθεί στρατηγικός σχεδιασμός, ειδικότερα μέσω θαλασσίων χωρικών σχεδίων, που να στηρίζονται στην οδηγία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

10. Δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της θερμότητας κατά μήκος των υποθαλάσσιων καλωδίων και πόσο αυτές συσχετίζονται τόσο στον προσανατολισμό πολλών ειδών με αλλά και με τη δημιουργία διαδρόμων για να επεκταθούν στη Μεσόγειο ξενικά είδη εισβολείς.

11. Παραβίαση της Σύμβασης του Ααρχους - άρθρο 6 (περί πληροφόρησης και συμμετοχής κοινού)

12. Επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες

Πιο αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε απορριπτική την τοποθέτηση του Δήμου Ικαρίας εδώ:

Και περισσότερες λεπτομέρειες δράσεις και ενημέρωση στην ομάδα στο Facebook:

STOP στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στην Ικαρία

Επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματος μου

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off slip with QR code

download (PDF)

Όλα τα νησιά θα πρέπει να κρατήσουν τος παράκτιες περιοχές έτσι ώστε να μη διαταράσσεται ο χαρακτήρσς τους. Η τοποθέτηση αιολικών τα βλάπτει από πολλές πλευρές..