Wnosimy o ustanowienie przez rządy krajów członkowskich ogólnoeuropejskiego święta dla przypomnienia obywatelom Unii o znaczeniu największego projektu pokojowego w historii ludzkości jakim jest Unia Europejska. W dniu 9 maja 1950 roku, w Dniu Europy, Deklaracja Schumana zapoczątkowała stworzenie Unii Europejskiej. Niestety dzień ten jest mało obecny w świadomości obywateli i my chcemy to zmienić. Szczególnie teraz w czasach szerzącego się populizmu, ekstremizmu i nacjonalizmu powinnyśmy powrócić do tego co nas łączy, niezależnie od pochodzenia, religii czy kultury. Możemy się cieszyć wolną i otwartą Europą, która zasługuje na pokój, pojednanie, demokrację, praworządność oraz poszanowanie praw człowieka - rozumiane jako wartości nadrzędne - ponieważ taka była wola, która nas połączyła. 9 maja powinniśmy świętować to, co wspólne wśród krajów członkowskich: ponadnarodowe projekty, osiągnięcia, przyjaźń oraz wsparcie jakie sobie dajemy. Święto ma pomóc we wzmocnieniu poczucia wspólnoty, ponieważ tylko razem będziemy w stanie stawić czoła nieustannie zmieniającemu się światu.

Reason

Dzień Europy - ogólnoeuropejski dzień wolny od pracy * przypomina nam, że oprócz obywatelstwa narodowego mamy obywatelstwo unijne, dzięki któremu wyznajemy te same wartości dla pełnego szacunku oraz pokojowego współistnienia, *wysyła ważny sygnał przeciwko populizmowi, ekstremizmowi i nacjonalizmowi, *daje nam radość oraz pewność, że razem możemy osiągnąć wszystko *pozwala nam zobaczyć przewagę pozytywnych stron Unii pomimo słusznej krytyki, *daje nam chwile wytchnienia w zabieganym i coraz bardziej złożonym świecie, *utrudni populistom promowanie idei separacji od Unii

Thank you for your support, Teodor Gibert from Szczecin
Question to the initiator

Diese Petition wurde in folgende Sprachen übersetzt

new language version
pro

contra

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/petition/online/dlaczego-9-maja-powinen-byc-dniem-swiatecznym-w-calej-unii-europejskiej/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET