Success
Economy

Ogrožena raznovrstnost semen - proti uredbi EU o semenih v korist semenarske industrije

Petitioner not public
Petition is directed to
člane Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta EU
52,899 supporters

The petition is accepted.

52,899 supporters

The petition is accepted.

  1. Launched 2013
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Success

The petition was successful!

10/09/2013, 21:01

Evropski poslanci kritizirajo predlagano novo zakonodajo EU o semenih

Kampanja za semensko neodvisnost je zaznala kritiko predlagane uredbe EU o semenih (www.seed-sovereignty.org/PDF/EU_COM_proposal_PRM_SL.pdf), ki so jo izrazili nekateri poslanci v kmetijskem odboru Parlamenta EU.

Na svojem sestanku v ponedeljek, 30. septembera (bifurcatedcarrots.eu/euparl/agri30sept_sl.wmv) so Martin Häusling (Zeleni / EFA, Nemčija), Ulrike RODUST (S&D [socialni demokrati], Nemčija), Britta Reimers (ALDE, Nemčija) in Karin KADENBACH (S&D, Avstrija) v svojih nagovorih kritizirali krepitev koncentracije na trgu semen in velikega števila delegiranih aktov. Zahtevali so deregulacijo malih proizvajalcev in preglednost načinov vzreje .

John Stuart Agnew (EFD, UK) je poudaril potrebo po izključitvi fizičnih oseb iz področja uporabe uredbe. Marc Tarabella (SD, Belgija) je predlagala ureditev, ki omogoča brezplačno izmenjavo semen med kmeti. Georg Lyon (ALDE , UK) je vprašal ali nova uredba resnično pomeni poenostavitev.

Predlagano uredbo je podprl poročevalec Sergio Silvestris (EPP, Italija) in Herbert Dorfmann (EPP, Italija). Presenetljivo je izgledalo kakor da oba ne moreta ali nočeta razlikovati med registracijo sort in certifikacijo PRM - serij. Tudi avtor poročila in asistent poročevalca Luis Manuel Capoulas Santos (SD, Poljska) je obljubil svojo podporo predlogu, ki se osredotoča na identiteto sort in sanitarnih vidikov. V svojem odgovoru na izjave drugih poslancev je Silverstis prav tako izpostavil, ti dve vprašanji.

Uradnik POUDELET iz Generalnega direktorata za zdravje in varstvo potrošnikov pri komisiji EU je pojasnil bistvo kmetijskih semen: „Če kmet prodaja semena drugemu kmetu, kjer gre za prodajo z interesom dobička, je popolnoma razumljivo, da gredo ta semena skozi sisteme certificiranja“. Ta okrepitev nadzora nad prometom s semeni, ki poteka med kmeti je tudi vprašanje, ki ga je Kampanja za neodvisnost semen naslovila Odboru za kmetijsktvo tik pred sejo.

Dne 24. novembra bo uredba o semenih spet na dnevnem redu COM - AGRI. Pomembno je, da pošljete članom Odbora za kmetijstvo pri evropskem parlamentu in prihajajo iz vaše države močno sporočilo z našimi zahtevami, ki so: področje uporabe uredbe o trženju semen mora biti usmerjeno v segment trženja in to z določenimi omejitvami; semena ki jih kmetje pridelajo za lastno uporabo (farmers seeds) in semena, ki zagotavljajo raznolikost sort morajo biti izvzeta iz nadzornega mehanizma uredbe; organske sorte potrebujejo posebne postopke za registracijo in zahtevamo preglednost glede sodobnih metod reje!


Močni pomisleki glede predloga

Ni edino trgovanje s semeni pod drobnogledom evropskega semenskega pravnega reda, temveč je potencialno vključeno tudi področje proizvodnje semen. Posledica takšnega koncepta bi bila, da bi bili kmetije in vrtičkarji, ki proizvajajo semena zase in za izmenjavo s svojimi sosedi dolžni v skladu z uredbo voditi podatke o mnogih dejavnostih (odstavki 6-8 predloga). To bi pomenilo težko dodatno nepotrebno breme, zlasti za samooskrbno kmetijstvo v vzhodni in južni Evropi. Zelo pomembno za vse kmete je, da imajo možnost gojitve lastnih semen, brez pravnih ovir in upravnega bremena.

Poleg tega bi uredba imala veliko večji vpliv kot sedanje direktive. Evropska uredba ne pušča prostora za lokalne razlage ali izvajanja, tako da ni mogoče, da ga v državah članicah sprejmejo z upoštevanjem posebnih zahtev njihovih kmetijskih struktur.

V nadaljevanju lahko omenimo še, da je osnovna težava reforme evropske zakonodaje o semenih v tem, da prednostno obravnava zelo homogen in zelo stabilen sistem standardov (DUS - distinctness, uniformity, stability / razločljivost, izenačenost, stabilnost). Ti standardi so bili sprejeti za ureditev agrokemičnih ukrepov in pogojev predelave v živilski industriji , ki zahteva enotne pogoje za skladiščenje in transport produktov, kar povzroča le nadaljnje zmanjševanje biotske raznovrstnosti v evropskem kmetijstvu.

Sprememba v politiki semen bi se morala osredotočiti na podporo in spodbujanje dejanske raznolikosti semenskih sort. Pomembne so sorte, ki so sprejete in prilagojene regionalnim pogojem tal in podnebja, tiste primerene za dom in obrtniško procesiranje, kot tudi tiste, ki zagotavljajo raznolikost okusov in imajo širšo genetsko osnovo. Nadaljevanje zastavljene politike s področja semen, razširitev področja uporabe zakonodaje s področja semen in ohranitev protokola DUS kot standarda bi pomenilo pospešitev erozije kmetijske biotske raznovrstnosti in spravilo v nevarnost sposobnost prehranske oskrbe bodočih rodov.

S spoštovanjem
Andreas Riekeberg

Campaign for Seed-Sovereignty
www.seed-sovereignty.org/SL


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now