Според чл.132 от Закона за съдебната власт "публичността на съдебния процес може да бъде ограничавана само със закон. Във всички случаи присъдата се обявява публично". Към момента обаче тази публичност се постига само с публикуване на сайтовете на съответните съдилища на мотивите към присъдите, постановени от магистратите. Така, за разлика от всички останали представители на независимата съдебна власт като следователи и прокурори, единствено съдиите не обясняват публично своите решения, били те оправдателни или осъдителни. Именно това оставя в обществото и усещането за липса на възмездие. В същото време в закона няма забрана освен писмено, след постановяване на присъдите си, съдиите да мотивират решенията си и устно пред медиите, които са посредници между съдебната власт и обществото. Считаме, че единствено по този начин ще бъде преодоляно чувството за липса на справедливост, битуващо в момента сред гражданите на държавата най-вече заради това мълчание. Именно затова настояваме Висшият съдебен съвет на Република България да разгледа тази петиция и да приеме инструкция, предвиждаща възможността при дела, категоризирани като представляващи "обществен интерес", съдиите да правят и изявления пред медиите, а не да разчитат само на писмените мотиви към постановените от тях присъди.

Reason

На 14 ноември 2018 г. състав на Софийския градски съд постанови оправдателни присъди по делото "Алабин" за смъртта на две млади жени, загинали под срутилата се върху тях сграда на едноименната улица в София. Това е поредният случай, в който решение на съда оставя в обществото усещането за липса на възмездие и неразбиране на причините, довели до подобна оправдателна присъда. Време е съдиите да се научат да говорят с лицата и имената си, а не само задочно, с писмени, формулирани неразбираемо за гражданите мотиви, издавани с месеци закъснение. Още повече, че самите присъди се издават "в името на народа", а самият народ не чува от съдиите какви са причините за решенията им и защо няма наказани за трагедии като тази на ул. "Алабин" например. Това категорично не означава, че по делата трябва да се четат само осъдителни присъди, но обществото трябва да знае как се стига до оправдателните. Наложително е да е ясное чия е отговорността да няма наказани за престъпления. Дали причините се крият в технически пропуски по делото като изтървани срокове или мотивацията е друга. Това от своя страна може да го обясни само съдията, след като вече е постановил решението си. Според българското законодателство писмените мотиви към всяка присъда се издават в срок до 2 месеца, но те са само формално публични, тъй като са на език, достъпен само за юристи и без възможност за уточняване на детайлите. Именно затова е важно по дела, категоризирани от самите съдилища като представляващи "обществен интерес", след произнасянето на съда магистратът да обясни и пред медиите - като посредници между обществото и Темида, причините, поради които е взел решението си.

Thank you for your support, Любомира Будакова from София
Question to the initiator

Translate this petition now

new language version
pro

contra

Why people sign

• on 23 Nov 2018

Because the people need to know why the judges take one or another solution.

• on 23 Nov 2018

I believe it would help us regain trust in Justice

• on 21 Nov 2018

za prozrachnost na prisadite i kontrol na sadiite i tehnite rechenia

• on 21 Nov 2018

Let’s ask the judges for more transparent explanations. It is obvious that some decisions are made under pressure from politicians and powerful figures. That will make the life of judges slightly more difficult but it will help get rid of the “rotten apples”.

• on 20 Nov 2018

Ich will mehr Transparenz im Rechtssystem.

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/petition/online/pravosdie-na-svetlo-sdiite-da-obasnavat-prisdite-si-i-publicno-osven-pismeno/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET