Civil rights

Правосъдие на светло - съдиите да обясняват присъдите си и публично освен писмено

Petitioner not public
Petition is directed to
Supreme Judicial Council of Bulgaria
30 Supporters
Petitioner did not submit the petition.
 1. Launched 2018
 2. Collection finished
 3. Submitted
 4. Dialogue
 5. Failed

Според чл.132 от Закона за съдебната власт "публичността на съдебния процес може да бъде ограничавана само със закон. Във всички случаи присъдата се обявява публично". Към момента обаче тази публичност се постига само с публикуване на сайтовете на съответните съдилища на мотивите към присъдите, постановени от магистратите. Така, за разлика от всички останали представители на независимата съдебна власт като следователи и прокурори, единствено съдиите не обясняват публично своите решения, били те оправдателни или осъдителни. Именно това оставя в обществото и усещането за липса на възмездие. В същото време в закона няма забрана освен писмено, след постановяване на присъдите си, съдиите да мотивират решенията си и устно пред медиите, които са посредници между съдебната власт и обществото. Считаме, че единствено по този начин ще бъде преодоляно чувството за липса на справедливост, битуващо в момента сред гражданите на държавата най-вече заради това мълчание. Именно затова настояваме Висшият съдебен съвет на Република България да разгледа тази петиция и да приеме инструкция, предвиждаща възможността при дела, категоризирани като представляващи "обществен интерес", съдиите да правят и изявления пред медиите, а не да разчитат само на писмените мотиви към постановените от тях присъди.

Reason

На 14 ноември 2018 г. състав на Софийския градски съд постанови оправдателни присъди по делото "Алабин" за смъртта на две млади жени, загинали под срутилата се върху тях сграда на едноименната улица в София. Това е поредният случай, в който решение на съда оставя в обществото усещането за липса на възмездие и неразбиране на причините, довели до подобна оправдателна присъда. Време е съдиите да се научат да говорят с лицата и имената си, а не само задочно, с писмени, формулирани неразбираемо за гражданите мотиви, издавани с месеци закъснение. Още повече, че самите присъди се издават "в името на народа", а самият народ не чува от съдиите какви са причините за решенията им и защо няма наказани за трагедии като тази на ул. "Алабин" например. Това категорично не означава, че по делата трябва да се четат само осъдителни присъди, но обществото трябва да знае как се стига до оправдателните. Наложително е да е ясное чия е отговорността да няма наказани за престъпления. Дали причините се крият в технически пропуски по делото като изтървани срокове или мотивацията е друга. Това от своя страна може да го обясни само съдията, след като вече е постановил решението си. Според българското законодателство писмените мотиви към всяка присъда се издават в срок до 2 месеца, но те са само формално публични, тъй като са на език, достъпен само за юристи и без възможност за уточняване на детайлите. Именно затова е важно по дела, категоризирани от самите съдилища като представляващи "обществен интерес", след произнасянето на съда магистратът да обясни и пред медиите - като посредници между обществото и Темида, причините, поради които е взел решението си.

Thank you for your support

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want your petition to get attention and stay independent.

Donate now