Civil rights

Pentru anularea votului prin Poștă în Republica Moldova

Petition is directed to
Comisiei de la Veneția și reprezentanți ai Consiliului Europei
51,349 supporters
102% achieved 50,000 for collection target
51,349 supporters
102% achieved 50,000 for collection target
  1. Launched 29/05/2024
  2. Time remaining > 2 months
  3. Submission
  4. Dialog with recipient
  5. Decision

I agree that my data will be stored . I decide who can see my support. I can revoke this consent at any time .

 

Ne adresăm Comisiei de la Veneția, reprezentanților Consiliului Europei, ambasadelor Americană, Britanică și Rusă pentru a împiedica falsificarea alegerilor din Moldova prin corespondență. 

Reason

Stimați membri ai Comisiei de la Veneția și reprezentanți ai Consiliului Europei,

Noi, cetățenii Republicii Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare în legătură cu decizia autorităților țării noastre de a implementa votul prin corespondență pentru unele țări europene și nord-americane, care este planificată pentru anul curent. Această procedură a fost introdusă în Codul electoral la inițiativa partidului de guvernământ cu mai puțin de un an înainte de viitoarea zi de votare din 20 octombrie.

Atragându-vă atenția asupra încălcărilor repetate ale Constituției de către autoritățile moldovenești și a nerespectării recomandărilor dumneavoastră, sperăm în sprijinul și asistența dumneavoastră în prevenirea posibilelor consecințe negative pentru procesul democratic din țara noastră. 

Comisia de la Veneția a declarat în mod clar că nu recomandă schimbări în procesul electoral din Moldova cu mai puțin de un an înainte de alegeri, însă autoritățile noastre nu țin cont de aceste recomandări.

Introducerea votului prin corespondență generează temeri întemeiate de fraudă electorală în societate. O investigație civilă efectuată de activiști cetățeni moldoveni a arătat că procesul electoral nu este controlat de nimeni și poate fi ușor de fraudat. Acest lucru prezintă riscuri serioase pentru transparența și integritatea alegerilor și subminează încrederea cetățenilor în sistemul electoral.

Facem apel la Comisia de la Veneția, la Consiliul Europei și la partenerii noștri să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica introducerea votului prin corespondență în luna octombrie a acestui an. Este necesar să ne asigurăm că orice modificare a procesului electoral se realizează cu respectarea standardelor și recomandărilor internaționale, precum și ținând cont de opiniile societății civile și ale observatorilor internaționali.

Vă solicităm să transmiteți recomandări și cerințe adecvate autorităților moldovenești pentru a preveni eventualele nereguli și pentru a asigura integritatea și transparența viitoarelor alegeri.

Cu respect și sperând în sprijinul dumneavoastră,
Cetățeni ai Republicii Moldova

Thank you for your support, Tudor Șoilița from Chisinău MD
Question to the initiator

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off stub with QR code

download (PDF)

This petition has been translated into the following languages

Translate this petition now

new language version

News

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Why people sign

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages. To the tools

This petition has been translated into the following languages

Translate this petition now

new language version

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now