Civil rights

Виїзд студентів за кордон під час воєнного стану

Petition is directed to
Президент України, Кабінет Міністрів України
2,346 supporters

Petitioner did not submit the petition.

2,346 supporters

Petitioner did not submit the petition.

  1. Launched 2022
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Failed

03/19/2022, 23:09

dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/
Зміни до обмежень виїзду громадян України віком від 18 до 60 років.
А саме:
- здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).


Новое описание петиции:

Просимо спростити процедуру виїзду студентів за кордон під час воєнного стану. 

Та дозволити виїзд не лише студентам, що навчаються за кордом, але і тих, хто для навчання обрав державні навчальні заклади. Ми не розуміємо чому українські студенти не мають можливості перетнути кордон з тим самим набором документів що і студенти закордонних навчальних закладів.

Нині ситуація надзвичайно складна і неоднозначна - студенти денної форми навчання, що не підлягають мобілізації (стаття 23 закону про мобілізацію) для виїзду за кордон повинні отримати довідку від військкомату про відстрочку, що надається за наявності довідки з місця навчання. 

До того ж, ми хочемо звернути увагу на той факт, що у статті 23 студенти вказані разом з тими громадянами в яких є загиблі родичі в АТО, і які, на практиці, мають можливість це зробити

Нині не працюють призовні комісії, і неможливо поставити штамп про відстрочку від строкової служби в приписному.

Однак ми спостерігаємо також і вплив людського фактору, а саме те, що деякі військкомати ставлять печатку про відстрочку до призовного, деякі відправляють людей до військкоматів за місцем прописки (багато з яких нині не працює, а саме в місті Харків, Маріуполь та ін), деякі просто аргументують тим, що не хочуть це робити.

До того ж, багато університетів розташовані у м. Харків у м.Київ, і нині фізично не мають можливості надати довідку про те, що людина знаходиться на навчанні в їх учбовому закладі.

Ми просимо спростувати процедуру виїзду студентів закордон і дозволити виїзджати за пред'явленням студентьського квитка, в якому засвідчено студентом якого ВНЗ є людина, до якого часу він діє, студентський квиток також має фотографію власника.

Загалом студенти - це молоді хлопці що не мають військового досвіду, та не готові приймати участь у бойових діях.

Діями військкоматів, бюрократією та плутаниною лише створюються перешкоди для навчання та становлення молодих фахівців адже всі студенти нині здобувають освіту задля покращення життя в нашій країні, задля її відбудови після перемоги. 

Студенти - це майбутнє нашої Держави, але зараз питання їх виїзду закордон загрузло у бюрократії та особистих вподобаннях представників військкоматів (нині Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки)


Подписи во время изменения: 139


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now