# 6 Petitie overhandigen

overdracht

De indiening van uw petitie moet een media-effectieve gebeurtenis zijn. U kunt van deze gelegenheid gebruik maken om de aandacht van het publiek op uw zorgen te vestigen en zo druk uit te oefenen op de besluitvormers.

een afspraak maken:

Vraag tijdig een afspraak aan voor de overdracht. De agenda’s van politici zijn meestal vol. Plan dus een doorlooptijd van enkele weken.

Indien de geadresseerde de afspraak afwijst, stel dan een nieuwe voor en neem eventueel contact op met een plaatsvervanger, woordvoerder of afdelingshoofd. Voordat een overdracht mislukt, kun je beter een andere geschikte persoon zoeken. In het vorige hoofdstuk hebben we je ook uitgelegd hoe je de druk kunt opvoeren zodat er een persoonlijke overdracht komt met publieke figuren.

Persoonlijke overdracht

De aangesproken persoon zal met uw eisen worden geconfronteerd. Bereid u voor op de overdracht of een gesprek over uw eisen. Vertel erover uw persoonlijke achtergrondverhaal. En nodig uw supporters uit om bij de overdracht aanwezig te zijn.

Pers uitnodigen:

Ontmoetingen met politici en publieke figuren zijn interessant voor de pers, vooral als zij worden geconfronteerd met uitdagende of gevoelige onderwerpen. Nodig de pers en fotografen een paar dagen van tevoren uit en beschrijf kort wat er gaat gebeuren en of er een fotomoment komt. U kunt hiervoor een persbericht gebruiken. Stuur een link naar de petitie mee.

Organiseer de overdracht aan de pers:

Als u een goed fotomoment kunt bieden, zal de pers meer geïnteresseerd zijn in uw verhaal en goede doel. TV-zenders sturen geen cameraploeg op pad als er niets te zien is. Een paar suggesties:

  • Druk handtekeningenlijsten af en overhandig ze als een dik 'boek' of zelfs in meerdere dozen die indrukwekkend op elkaar stapelen.
  • Print de eis met de foto van de petitie en het aantal handtekeningen uit op een poster en houd deze omhoog. U kunt een automatisch gegenereerde indieningsposter voor uw petitie downloaden.
  • Nodig sympathisanten uit en overhandig samen zorgen.
  • Gesprek met de ontvanger.
  • Geen must, maar wel bijzonder effectief: producties en acties ter overdracht.

Met een poster trek je bijvoorbeeld altijd de aandacht en ben je een populair onderwerp voor persfotografen. In het administratiegedeelte van uw petitie (oranje balk na inloggen), onder het tabblad "Download", vindt u de handtekeninglijsten om af te drukken, evenals een automatisch gegenereerde poster voor de overhandiging. Je kunt natuurlijk ook zelf een poster maken. Vooral grootformaat posters trekken de aandacht en zijn een populair fotomotief voor de pers. U kunt hiervoor het openPetition logo gebruiken: Logo met witte achtergrond , Logo zonder achtergrondkleur

Schrijf een persbericht

Verslag over de overdracht, de eisen van de petitie, het aantal sympathisanten en wat u vervolgens gaat doen. Het persbericht moet uiterlijk vroeg in de middag op de redactie liggen, zodat het de volgende dag kan verschijnen. Zorg ervoor dat u een contactpersoon met een telefoonnummer doorgeeft, zodat u bereikbaar bent voor het beantwoorden van vragen en eventueel zelfs voor het geven van een interview. Tips voor persbericht .

Wat als niemand uw petitie wil accepteren?

Maak het beste van de situatie. Bedrijfsbazen die een afspraak weigeren om een uitdagende petitie te overhandigen, zijn alleen al om deze reden interessant voor de pers. Doe toch een overdracht! Huur bijvoorbeeld een kamer in het gemeentehuis of het staatsparlement, of kies een representatieve locatie voor het hoofdkantoor van het bedrijf. Geef de handtekeningen aan een lege stoel. Dit maakt duidelijk dat uw zorgen worden genegeerd en zet druk op de besluitvormers. Nodig de pers en fotografen uit.

Informeer uw achterban

Laat uw supporters weten dat u de petitie heeft afgeleverd en wat er daarna gaat gebeuren. De mensen die hun zorgen hebben ondertekend, willen weten wat er met de petitie is gebeurd; het is tenslotte ook hun petitie. Schrijf een blogpost op uw petitiepagina en stuur een e-mailupdate. Zorg dat je de status van je petitie daarmee overeenkomend wijzigt.

INDIENEN PETITIE

Petities met een politiek belang moeten naast de symbolische overdracht ook officieel aan de juiste commissie overhandigd worden. Petities kun je ook op gemeentelijk niveau indienen. Meestal is het echter productiever om met burgemeesters en gemeenteraadsleden te praten. Vraag om een verklaring en een symbolische overdracht.

Hoe en waar kan ik mijn petitie indienen?

Je kunt je petitie meestal per e-mail, post of via een online formulier indienen. Vermeld zeker je openPetition (met de korte link) en het aantal handtekeningen.



Recht op petitie in Zwitserland

Volgens de Zwisterse federale grondwet heeft iedereen in Zwitserland het recht om een petitie in te dienen bij een autoriteit. De autoriteit moet kennis nemen van de petitie. Handtekeningen kunnen zowel op papier als online worden verzameld. Er is geen quorum, geen minimumaantal handtekeningen en geen tijdslimiet. Voor verzoekschriften op federaal niveau moet de indiener ten minste twee weken vóór de geplande indiening van het verzoekschrift contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Politieke Rechten van de Bondskanselarij en een afspraak maken. Dit is absoluut noodzakelijk omdat een petitie op federaal niveau alleen op het federale terras in Bern kan worden overhandigd. In een schilderachtige omgeving worden petities vaak met media-aandacht en vergezeld van persvertegenwoordigers aan de Bondskanselarij overhandigd. Elk kanton kent zijn eigen procedures voor verzoekschriften op kantonaal niveau.

burgerinitiatief

is een ander instrument voor burgerparticipatie in Zwitserland. Het wordt ook uitgevoerd als handtekeningverzameling. Op federaal niveau kan een volksinitiatief echter alleen verwijzen naar de federale grondwet. Het kan alleen worden geïnitieerd door stemgerechtigde burgers en gaat gepaard met strengere regels dan een petitie. Als hieraan wordt voldaan, zal er een landelijk referendum plaatsvinden.


Petitiewetgeving in de EU

Het recht om petities in te dienen is vastgelegd in artikel 44 van het EU-Handvest van de grondrechten. Een petitie aan het Europees Parlement kan worden ingediend door elke EU-burger en elke in de EU gevestigde rechtspersoon of natuurlijke persoon. Voorwaarde is echter dat het onderwerp van de petitie binnen de bevoegdheid van de EU moet vallen en dat indieners direct betrokken zijn. De petitie kan een individueel verzoek, klacht of opmerking bevatten over de toepassing van het EU-recht. Het Europees Parlement kan ook worden gevraagd zijn mening te geven over een specifieke kwestie. Dergelijke petities bieden het Europees Parlement de mogelijkheid om te reageren op schendingen van de rechten van een EU-burger door een lidstaat of een EU-instelling.

Petities gericht aan het Europees Parlement kunnen schriftelijk per post, online op de website van het Europees Parlement of per e-mail worden ingediend. Elk jaar ontvangt het Europees Parlement ongeveer 1.000 petities.


BLIJVEN GAAN!

Na de overdracht blijft u werken om uw verzoek door te krijgen. Blijf in contact met de ontvangers, de pers en uw achterban. Maak foto's en video's tijdens de overdracht en publiceer deze op sociale media om uw betrokkenheid te tonen en uw zorgen onder de aandacht van het publiek te laten blijven.

Door regelmatig op de petitieblog te posten, kunt u iedereen die uw petitie steunt op de hoogte houden, evenementen aankondigen, de voortgang communiceren of het succes van een petitie aankondigen. Deze functie is ook mogelijk voor beëindigde petities voor een periode van een jaar. Update ook de status van je petitie, zodat supporters weten wanneer deze is ingediend en misschien zelfs wanneer deze succesvol was!


Ondersteund door openPetition: Wij zijn hier om u te helpen met al deze stappen. Het is belangrijk dat u ons op de hoogte houdt. Als wij merken dat u sterk betrokken bent, dan zullen wij ons ook voor u inzetten. Als wij bijvoorbeeld kennis krijgen van een geplande overdracht, kunnen wij u hierover adviseren en indien nodig via onze kanalen onder de aandacht brengen.

Huidige petities

toon alle petities

Help mee om burgerparticipatie te vergroten. We willen je kwesties kenbaar maken en daarbij onafhankelijk blijven.

Nu ondersteunen