# 1 Petitie starten

De titel

De titel is het eerste wat mensen zien van je petitie. Het moet in één oogopslag duidelijk maken wat uw wensen zijn en de nieuwsgierigheid opwekken. Zonder een goede titel blijft de belangrijkste zorg onopgemerkt.

Voorbeelden van succesvolle petitietitels:

"Landrat Bielefeld, handeln Sie jetzt! Freies WLAN an Cuxhavener Schulen" – richt zich rechtstreeks tot de geadresseerde en formuleert het verzoek duidelijk en nauwkeurig.

"Het is vijf over twaalf. Nu betere omstandigheden voor basisscholen!" – Duidelijk en ondubbelzinnig. Doet denken aan de uitdrukking 'Het is vijf voor twaalf' en maakt de enorme urgentie van de zaak duidelijk. Hierdoor heb je een slogan voor een campagne en een hoge herkenningswaarde in de media.

"Bivsi en haar ouders moeten terugkeren naar Duitsland" – Kort en direct. De titel zegt niet alles en maakt nieuwsgierig naar de achtergronden.

Voorbeelden van ongepaste titels:

"Doodstraf voor predikant in Iran" – Dubbelzinnig geformuleerd: wat nodig was, was de vrijlating van de predikant, niet de doodstraf.

"Protest tegen de EU-richtlijn RL 2010/63/EU" – Waar gaat het misschien over? Zeer weinig mensen kennen deze administratieve afkorting waarschijnlijk. Honden en katten die loslopend worden aangetroffen, moeten aan dierproeflaboratoria kunnen worden overgedragen; daar gaat het om en dat zou meteen uit de titel moeten blijken.

De foto

Je petitie mag in geen geval online komen zonder foto, want de eerste blik telt. Aanhangers zoals journalisten zullen meer aandacht besteden aan een aantrekkelijke, goed doordachte petitie dan aan een haastig opgestelde petitie zonder afbeelding. Mensen denken in beelden – en verspreiden die graag. Voor een correcte weergave uploadt u een afbeelding in liggend formaat met een beeldverhouding van 3:2. Als de beeldverhouding onjuist is, kunt u de afbeelding na het uploaden eenvoudig automatisch bijsnijden. Zorg ervoor dat u afbeeldingen gebruikt waarvan u de licenties kent. Afbeeldingen op deze pagina's zijn bijvoorbeeld royaltyvrij: https://pixabay.com en https://unsplash.com. Wij zijn aansprakelijk voor de inhoud op dit portaal en behouden ons het recht voor om afbeeldingen te verwijderen die niet correct zijn geëtiketteerd.

Kies een actief, krachtig gebaar als motief waar veel mensen zich achter kunnen scharen.

Je wilt actief iets veranderen: Als je een inspirerend rolmodel laat zien, zullen veel mensen met je mee willen doen. Laat zien dat uw zaak mobiliseert!

Vertel een persoonlijk verhaal – focus op de getroffenen

We kunnen onmiddellijk een relatie opbouwen met de zorgen en acties van een individueel persoon.

Laat een symbool zien van iets ongrijpbaars

Als je kwestie onzichtbaar is, zoals de randvoorwaarden in het onderwijs of het collegegeld, gebruik dan een symbool dat het probleem of de urgentie ervan tastbaar maakt. Illustreer het probleem met een vergelijking of zet taalkundige zinnen om in afbeeldingen. Een rinkelende wekker in samenhang met de petitietitel 'Het is vijf over twaalf. Nu betere omstandigheden voor basisscholen!' maakt duidelijk hoe acuut de vraag van de indieners is. Het is ook goed om logo’s te gebruiken die zeer herkenbaar zijn.

De tekst

De tekst vormt het hart van de petitie. Hier legt u uw vraag uit en kunt u andere mensen overtuigen van uw bezorgdheid. Uw verzoek moet zo specifiek mogelijk zijn. In het eerste deel beantwoord je de volgende vragen: Wat wil je precies bereiken? Voor wie is de claim bedoeld? Wie zit er achter de vraag?

Onder “Reden” kunt u precies uitleggen waarom jouw kwestie belangrijk is. Beschrijf de huidige situatie en waarom deze moet veranderen. Maak duidelijk welke impact het verzoek hierop heeft. Hier kunt u ook individuele voorbeelden of uw individuele ervaring delen. De motivering mag niet te lang zijn. Het is de moeite waard om meer informatie op uw eigen pagina of op Facebook aan te bieden en degenen die u steunen hierover te informeren via de nieuwsfunctie. De motivering van je petitie moet logisch zijn. Het is belangrijk dat u verwijst naar de huidige juridische situatie.

Uw petitie zal overtuigender zijn als u uw verklaringen met bronnen onderbouwt. Voeg hiervoor links naar artikelen of onderzoeken toe. Let goed op de betrouwbaarheid van de bronnen, anders wordt de hele petitie onbetrouwbaar. Het moet duidelijk zijn wanneer je jouw persoonlijke mening in de petitie uitdrukt (bijv. "Ik heb de indruk dat...") en wanneer je argumenteert op basis van feiten (voeg op deze punten serieus bewijs toe). Zorg ervoor dat u uw persoonlijke mening niet als feit presenteert.

Een petitie is geen roman, maar een goed onderbouwde eis. Let op spelling, grammatica en interpunctie en gebruik duidelijke, eenvoudige taal.

ontvangers

De mensen aan wie uw petitie is gericht, zijn de mensen die over uw kwestie kunnen beslissen. Als u uw eisen richt op iemand die er niet verantwoordelijk voor is, zult u niets bereiken. Daarom moet je vooraf goed nadenken over wie de juiste ontvangers zijn: specifieke personen, een parlement of een organisatie uit de politiek, het bedrijfsleven of de samenleving.

Vermeldingen als ‘Merkel’, ‘Autoriteit’ of ‘Iedereen’ hebben weinig zin. Kortom, het is logisch om je verzoek in te dienen bij de verzoekschriftencommissie van het relevante niveau, bijvoorbeeld de 'Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer'. Meer hierover… .

Regio en deadline

De regio van de petitie is afhankelijk van de groep getroffenen en de ontvanger. Heeft de kwestie gevolgen voor mensen in de stad Barcelona, in de regio Stiermarken of in heel Polen? Als er bijvoorbeeld een petitie wordt gericht aan de BBC met een eis die van invloed is op de televisieprogramma's, is de regio niet Londen. Ook al is de BBC daar gevestigd, Groot-Brittannië moet als regio geregistreerd staan omdat het televisieprogramma heel Groot-Brittannië bestrijkt.

Is de zorg acuut omdat over ongeveer een week de cruciale gemeenteraadsvergadering plaatsvindt? Of werk je over twee maanden toe naar een evenement? Verzoekschriften op openPetition mogen niet langer dan een jaar lopen. Een langere looptijd vertekent een zorg en de acute urgentie ervan. Het maakt een groot verschil of er in een jaar tijd of in een week 1.000 handtekeningen worden verzameld.

Quorum- of verzameldoel

Petities aan niet-gouvernementele instanties, zoals een televisiestation, een bank of een particulier bedrijf, hebben een vrij definieerbaar onderschriftendoel. Een petitie moet een betekenisvol verzameldoel hebben. Dat wil zeggen hoog genoeg om publieke druk op te bouwen, maar nog steeds realistisch haalbaar. Een doel dat onhaalbaar hoog is, werkt demotiverend, en een doel dat te laag is, zorgt ervoor dat het lijkt alsof je geen moeite hoeft te doen (of helemaal niet hoeft te tekenen). Dit bedrag varieert afhankelijk van hoe groot de groep mensen is die door het probleem wordt getroffen. In een kleine gemeenschap zijn slechts een paar honderd handtekeningen al een groot aantal. Wat de nationale belangen betreft, is het doel om er minimaal 10.000 te hebben.

Als de petitie is gericht aan een parlement (gemeenteraad, staatsparlement, enz.), is er een quorum op openPetition . De hoogte van het quorum is afhankelijk van het aantal stemmen dat een vertegenwoordiger nodig heeft om verkozen te worden in het betreffende parlement. Als het openPetition quorum is bereikt, vraagt openPetition om verklaringen van vertegenwoordigers (gemeenteraden, leden van het staatsparlement, enz.). De antwoorden kunnen vervolgens worden bekeken op de petitiepagina en dragen bij aan een open dialoog tussen burgers en politici. Meer hierover…

Gevaar: Het bereiken van het openPetition quorum betekent niet dat het verzoek automatisch zal slagen. Noch betekent het niet bereiken van het quorum dat de petitie mislukt is. Petities die het quorum niet halen, zouden ook ingediend moeten worden - omdat ze succesvol kunnen zijn!

Na het aanmaken van de petitie komt de volgende stap: # 2 Petitie verspreiden

Huidige petities

toon alle petities

Help mee om burgerparticipatie te vergroten. We willen je kwesties kenbaar maken en daarbij onafhankelijk blijven.

Nu ondersteunen