Vragen en antwoorden (FAQ)

Hier vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over hoe openPetition werkt en hoe je petities kunt bewerken en ondertekenen.

inloggen
Als u een account heeft op deze website, log dan in. Wij kunnen u dan beter helpen.

Veelgestelde vragen over persoonlijke gegevens en gegevensbescherming

Hoe kan ik mijn wachtwoord opnieuw toewijzen?

Je kunt je wachtwoord hier wijzigen. Er wordt een veld geopend waarin u uw e-mailadres kunt invoeren. Klik vervolgens op ‘Link versturen’.

U ontvangt een e-mail op het opgegeven adres. Klik op de link in de e-mail. De link moet binnen 30 minuten worden aangeklikt, anders vervalt deze. Er wordt een nieuw venster geopend waarin u wordt gevraagd een nieuw wachtwoord in te voeren. Klik vervolgens op “Wachtwoord wijzigen” en u ontvangt vervolgens een bevestigingsbericht. Vervolgens kunt u inloggen met uw nieuwe wachtwoord.


Ik heb een nieuw adres of adres. Hoe kan ik deze wijzigen?

Elk e-mailadres is gekoppeld aan een uniek adres. Als u dus een nieuw adres opgeeft voor een handtekening, verschijnt er een foutmelding. U kunt uw adres echter eenvoudig bijwerken:

Log in op openPetition met uw e-mailadres en wachtwoord. Als u geen wachtwoord heeft of het bent vergeten, kunt u hier een nieuw wachtwoord aanvragen.

Klik bovenaan op 'Hallo [Ihr Name] ', klik op 'Mijn account' en klik op 'Persoonlijke gegevens bewerken'.

Hier kunt u uw nieuwe adres invoeren en opslaan. Dan kun je gemakkelijk weer petities ondertekenen.


Kan ik mijn e-mailadres wijzigen?

Ja. Hiervoor logt u in bij openPetition met uw oude e-mailadres en wachtwoord. Als u geen wachtwoord heeft of het bent vergeten, kunt u hier een nieuw wachtwoord aanvragen.

Klik bovenaan op "Hallo Naam...", op "Mijn Account" en op "Persoonlijke gegevens bewerken". Hier kunt u uw e-mailadres wijzigen.


Waar kan ik instellen welke notificaties ik wil ontvangen? Hoe kan ik mij afmelden voor e-mails of nieuwsbrieven?

U kunt als volgt toegang krijgen tot de algemene meldingsinstellingen: Log in met uw e-mailadres en wachtwoord. Ga bovenaan naar ‘Hallo [Ihr Name] ’ en klik vervolgens op ‘Mijn account’. In de ‘Meldingsinstellingen’ kun je vervolgens kiezen of je de openPetition nieuwsbrief, petitie-aanbevelingen uit de buurt of nieuws uit ondersteunde petities wilt ontvangen.

Je kunt je ook als volgt aan- of afmelden voor het nieuws van individuele petities: Ga naar de petitiepagina. Daar vind je een kleine ster direct boven de petitiefoto. Dezelfde ster zie je ook verderop op de pagina naast het nieuws. Door op de ster te klikken kunt u zich abonneren op nieuws of zich afmelden.

Onderaan elke e-mail die u ontvangt vindt u tevens de link waarmee u zich kunt afmelden voor de betreffende nieuwsbrief.


Heb ik toegang tot de e-mailadressen of postadressen van de supporters?

Nee. Om redenen van gegevensbescherming worden e-mailadressen niet doorgegeven. Ook zijn de postadressen niet volledig zichtbaar voor petitiestarters. Via een contactformulier heeft de initiatiefnemer van de petitie de mogelijkheid om berichten te sturen naar alle sympathisanten, op voorwaarde dat de inhoud van het bericht betrekking heeft op de petitie en de zorgen van de petitie.


Hoe verwijder ik mijn account of profiel?

Meld u aan met uw e-mailadres en wachtwoord.

Ga bovenaan naar ‘Hallo [Ihr Name] ’ en klik vervolgens op ‘Mijn account’. Onder het tabblad ‘Persoonlijke gegevens bewerken’ vindt u vervolgens de optie ‘Profiel verwijderen’.

Let op: Als u op dit moment als initiatiefnemer een petitie loopt, moet u eerst de petitie beëindigen.


Moet ik mij registreren om (online) te tekenen?

Een petitie kan in principe zonder registratie worden ondertekend. Dit geldt ook voor handtekeningen op verzamelbladen.

Het opgeven van een geldig e-mailadres is een vereiste om online een petitie te kunnen ondertekenen.

Op de ondertekeningsformulieren hoeft u alleen uw naam en adres te vermelden. De postcode is vooral belangrijk omdat handtekeningen anders niet kunnen worden meegeteld voor het quorum.


Welke e-mailadressen zijn geldig?

Bijna alle e-mailadressen zijn geldig.

Zogenaamde “wegwerpadressen” zijn uitgesloten omdat ze geen enkele conclusie garanderen over de identiteit en traceerbaarheid van de ondertekenaars.


Waarom ontvang ik geen e-mail?

Als u van ons een automatische e-mail verwacht, maar deze niet in uw inbox terechtkomt, kunnen daar verschillende redenen voor zijn:

  • Soms duurt het iets langer voordat e-mails worden verzonden of afgeleverd. Gelieve minstens 10 minuten geduld te hebben.
  • Je e-mailinbox is vol.
  • Sommige e-mailproviders herkennen onze e-mails ten onrechte als spam en verplaatsen ze daarom naar de map Spam/Ongewenste e-mail. (Controleer deze mappen!).
  • Sommige e-mailproviders beschouwen onze servers ten onrechte als spamdistributeurs en weigeren onze e-mails. In een dergelijk geval zullen wij uw e-mail in de toekomst als ontvanger blokkeren. Schrijf ons een e-mail naar info@openpetition.net vanaf het betreffende e-mailadres
  • Als u het doorsturen van e-mails heeft ingesteld, kan dit ertoe leiden dat onze e-mails worden afgewezen. De technische reden hiervoor is dat onze e-mails vanwege spambeveiliging alleen vanaf onze server kunnen worden verzonden en dat een onjuist geconfigureerde doorsturing het effect heeft alsof een externe server namens ons e-mails verstuurt.
  • Om redenen van gegevensbescherming en om derden te beschermen, sturen we bepaalde e-mails alleen naar ontvangers waarvan we de e-mailadressen daadwerkelijk kennen (via handtekening of registratie). Het formulier Wachtwoord vergeten genereert bijvoorbeeld een succesmelding, zelfs als er al te veel verzoeken zijn verzonden en zelfs als er geen gebruikers met dit e-mailadres in ons systeem zijn.

Er is iets dat u kunt doen om ervoor te zorgen dat onze e-mails u bereiken. Bij sommige e-mailproviders kunt u betrouwbare afzenders opgeven. Onze automatisch gegenereerde e-mails worden allemaal verzonden vanaf openpetition.org .


Waarom moet ik mijn naam en adres opgeven?

Handtekeningen zijn alleen toegestaan als de ondertekenaar in eigen naam ondertekent met zijn volledige voor- en achternaam en zijn officieel geregistreerde adres (alleen zijn naam en locatie zijn publiekelijk zichtbaar).

De straat en het huisnummer van de handtekeningen worden ook verkort weergegeven in de definitieve handtekeningenlijst en zijn niet volledig zichtbaar voor zowel de initiatiefnemer als de ontvanger van de petitie.

Om petities bindender te maken, volgen we de procedure en vereisten van de Bondsdag: elke ondertekenaar moet duidelijk herkenbaar zijn als een echte persoon.

Het verstrekken van uw naam en adres vermindert valse handtekeningen. Als we petities als instrument voor burgerparticipatie willen versterken en bindend willen maken, dan moeten we erop kunnen vertrouwen.


Wat betekent het om ‘niet publiekelijk’ te ondertekenen?

“Niet publiekelijk ondertekenen” betekent dat de naam niet op de openPetition pagina’s wordt weergegeven. De naam wordt echter nog steeds opgeslagen en verschijnt in de handtekeningenlijst die naar de aangesproken locatie of persoon gaat.

Naast de volledige naam verschijnen de stad en de postcode op de handtekeningenlijst, maar niet het volledige adres. Bij een anonieme handtekening blijft het duidelijk dat de handtekeningen van echte personen zijn.

Vervolgens kunt u uw handtekening anonimiseren. Als uw browser nog open is, kan de handtekening rechtstreeks op de petitiepagina worden bewerkt. Als er niets is, log dan in en zoek de betreffende petitie onder “Mijn handtekeningen”. Je kunt je handtekening later op de petitiepagina bewerken.


Hoe kan ik mijn handtekening intrekken?

Er zijn hier twee opties:

a) U kunt uw handtekening rechtstreeks op de betreffende petitiepagina intrekken.

b) U kunt uw handtekeningen ook op elk gewenst moment in uw gebruikersaccount bekijken en bewerken.

Om dit te doen, logt u in op openPetition . (Als u uw wachtwoord bent vergeten of er nog geen heeft aangemaakt, klik dan hier .)

Als u ingelogd bent, kunt u bovenaan "Hallo [Ihr Name] " klikken op "Mijn handtekeningen". Naast elke petitie waaraan je hebt deelgenomen, staat een klein potlood. Als u hierop klikt, kunt u uw handtekening bewerken. Je kunt ze verwijderen door op de prullenbak te klikken.


Hoe kan ik een reactie achterlaten op een petitie?

De commentaren zijn bedoeld om de persoonlijke motivatie van de ondertekenaars vast te leggen. Alleen degenen die een petitie ondertekenen, kunnen commentaar geven op de petitie.

Als alternatief kunnen bezoekers voor- en nadelen uitwisselen op de pagina ‘Debat’.

De gebruiksvoorwaarden voor commentaren en debatten zijn beschikbaar in onze Netiquette (DE) .

Opmerkingen kunnen maximaal 2.500 tekens bevatten.


Hoe kan ik een opmerking of de urgentie- en zorginformatie bewerken?

Er zijn hier twee opties:

a) U kunt uw handtekening rechtstreeks op de betreffende petitiepagina intrekken, bewerken of opnieuw ondertekenen.

U kunt de volgende instellingen wijzigen: openbaar/niet-openbaar, uw opmerking of de informatie over urgentie en zorg.

b) U kunt uw handtekeningen ook op elk gewenst moment in uw gebruikersaccount bekijken en bewerken.

Om dit te doen, logt u in op openPetition . (Als u uw wachtwoord bent vergeten of er nog geen heeft aangemaakt, klik dan hier .)

Als u ingelogd bent, kunt u bovenaan "Hallo [Name] " klikken op "Mijn handtekeningen". Naast elke petitie waaraan je hebt deelgenomen, staat een klein potlood. Als u hierop klikt, kunt u uw handtekening bewerken. Je kunt ze verwijderen door op de prullenbak te klikken.


Ik heb per ongeluk publiekelijk getekend. Hoe kan ik de zichtbaarheid van mijn handtekening wijzigen?

Er zijn hier twee opties:

a) U kunt uw handtekening rechtstreeks op de betreffende petitiepagina intrekken, bewerken of opnieuw ondertekenen.

U kunt de volgende instellingen wijzigen: openbaar/niet-openbaar, uw opmerking of de informatie over urgentie en zorg.

b) U kunt uw handtekeningen ook op elk gewenst moment in uw gebruikersaccount bekijken en bewerken.

Om dit te doen, logt u in op openPetition . (Als u uw wachtwoord bent vergeten of er nog geen heeft aangemaakt, klik dan hier .)

Als je ingelogd bent, kun je klikken op ‘Mijn handtekeningen’ bovenaan ‘Hallo [Name] ’. Je kunt ze verwijderen door op de prullenbak te klikken.


Hoe zit het met de gegevensbescherming bij openPetition ?

Informatie over gegevensbescherming vindt u in de gegevensbeschermingsverklaring . Als u vragen heeft, neem dan gerust contact op met datenschutz@openpetition.net .


Hoe kan ik mijn gegevens versleuteld overdragen?

openPetition ondersteunt het https-protocol. Als u de verbinding tussen uw browser en openPetition wilt versleutelen, activeert u https. Om dit te doen, gaat u naar de adresbalk van uw browser en wijzigt u de tekenreeks “http” in “https”.


Veelgestelde vragen over handmatige handtekeninglijsten of verzamelbladen

Hoe kan ik handtekeningformulieren downloaden en uploaden?

De lege handtekeningbladen kunt u downloaden op de petitiepagina: Rechts van de petitietekst staat het vakje “Ondertekenen op papier” met de knop “Downloaden”.

U kunt hier ook ingevulde handtekeningformulieren uploaden door op de knop uploaden te klikken.

Hier kunt u handtekeningbladen uploaden die u eerder hebt gefotografeerd of gescand. Houd er rekening mee dat alleen PDF's van één pagina worden geaccepteerd!

Om te uploaden selecteert u eenvoudigweg de foto's en uploadt u ze met behulp van de bestandsuploader. Vul dan de postcodes van de supporters in. Dit laatste is niet absoluut noodzakelijk, maar anders tellen de handtekeningen niet mee voor het quorum.


Kan ik blanco handtekeningvellen reproduceren zoals ik dat wil?

Ja. Een handtekeningformulier is altijd geldig voor een specifiek verzoekschrift. Het kan naar believen worden gekopieerd om handtekeningen voor deze petitie te verzamelen. De streepjescode codeert een unieke petitie-ID.


Waarom werden handmatige handtekeningen niet meegeteld voor het quorum?

Als bij het uploaden van de verzamelbladen met handmatige handtekeningen noch de postcode, noch de stad zijn opgegeven, kan ons systeem niet weten tot welke regio de handtekeningen behoren.

Verzoekers kunnen dit later aanpassen in het administratiegedeelte. U kunt eenvoudigweg een bericht naar de indiener schrijven. Op iedere petitiepagina vind je de functie ‘Vraag het aan de initiatiefnemer’.


Kunnen incassobrieven ondanks de AVG nog steeds openbaar worden getoond?

Handtekeningenlijsten kunnen nog steeds publiekelijk worden weergegeven om te tekenen voor zorgen. De AVG heeft hier niets aan veranderd.

Handtekeningformulieren worden als afbeelding naar openPetition geüpload. Uit de handgeschreven gegevens worden de postcode en de stad opgeslagen.

Het ligt in de aard van zaken dat handtekeningen op papier door volgende ondertekenaars kunnen worden ingezien. Iedereen die tekent, is zich hiervan bewust. Een handtekening op een handtekeningformulier houdt in dat u instemt met het verzamelen van persoonsgegevens in overeenstemming met artikel 6, lid 1, onder a) AVG.


Veelgestelde vragen over het starten en beheren van een petitie

Hoe maak ik een nieuwe petitie aan?

Een nieuwe petitie kan eenvoudig en zonder voorafgaande registratie worden aangemaakt in 3 stappen:

Wijs titels toe en sluit soortgelijke, lopende petities uit: Beschrijf uw zorg of verzoek in een paar woorden. Zorg ervoor dat er nog geen petitie bestaat voor uw probleem. openPetition somt vergelijkbare petities op als hun titel dezelfde woorden bevat. Als er een petitie is die qua inhoud overlapt met die van jou, kun je beter de bestaande petitie met je stem ondersteunen en inhoudelijke punten aanvullen met een PRO-post op de debatpagina. Uw zaak wordt niet geholpen als u met een soortgelijke petitie om supporters moet concurreren.

Informatie over de petitie en de auteur van de petitie: Verplichte velden zijn als zodanig gemarkeerd. Voer uw geldige e-mailadres in. U kunt later inloggen om uw petitie te beheren met behulp van uw e-mailadres en een cookie die op uw systeem is opgeslagen.

Activeer petitie_ Controleer de spelling en grammatica van de teksten. Wijzigingen in de tekst van een lopende petitie zijn altijd mogelijk, maar voor iedereen zichtbaar. Om de petitie te activeren, klikt u op de knop ‘Petitie publiceren’.

Hier vind je tips voor het maken van succesvolle petities .


Kan ik een ‘oefenpetitie’ aanmaken?

Een oefenpetitie wordt niet aanbevolen; u dient onze gids aandachtig te lezen of per e-mail contact met ons op te nemen met uw vraag - wij zullen u de hulp bieden die u nodig heeft.

Er kunnen nog geen concept-petities worden aangemaakt, maar we werken eraan om dit in de toekomst mogelijk te maken.


Kan ik anoniem een petitie aanmaken?

Omdat de Duitse petitiewet vereist dat iemand het verzoekschrift indient in de vorm van een rechtspersoon en natuurlijk persoon, moet er een persoon zijn die kan spreken. Het idee van een openbare petitie is dat alles openbaar en transparant is. Daarom moet de naam van de indiener altijd een echte naam van een echte persoon zijn. Slechts in enkele uitzonderlijke gevallen maken wij de naam onherkenbaar. Een jaar nadat een petitie is gesloten, worden persoonlijke gegevens automatisch anoniem weergegeven.


Hoe kan ik als organisatie of initiatief een petitie starten?

Om dit te doen, moet u de juiste instellingen in uw gebruikersprofiel maken. Log in en klik op "Hallo [Name] " in de bovenste regel. Ga vervolgens naar “Mijn account” en “Persoonlijke gegevens bewerken”.

Hier moet u de naam invoeren van een persoon die primair verantwoordelijk is voor “Naam”. Dit is van belang zodat wij iedere petitie aan een natuurlijk persoon kunnen toewijzen en een contactpersoon hebben.

Vink dan het vakje aan bij ‘Ik ben lid van een organisatie’. Hier kunt u de naam van uw organisatie of initiatief invullen.

Wanneer u nu een petitie start, verschijnt deze organisatie als petitiestarter. De naam van de hoofdverantwoordelijke is niet publiekelijk zichtbaar.


Kunnen minderjarigen ook een petitie starten?

Het petitierecht in de grondwet (artikel 17) geldt voor iedereen die in Duitsland woont, inclusief minderjarigen.


Zijn er kosten verbonden aan het indienen van een verzoekschrift?

Nee, de openPetition service is gratis. Ongeacht hoeveel petities u schrijft of hoeveel handtekeningen u verzamelt, er zijn voor u geen kosten aan verbonden. De enige uitzondering hierop is als uw petitie als campagne gericht is tegen een niet-gouvernementele organisatie. Zie deze blogpost (DE) .

Uw petitie wordt niet gebruikt om geld te verdienen met adverteren. Als platform dat gefinancierd wordt door donaties zijn wij echter blij met elke steun. Alle donaties uit Duitsland zijn fiscaal aftrekbaar en helpen ons om nog meer mensen te ondersteunen met hun zorgen. Lees hier meer over donaties .


Hoe lang is de abonnementsperiode en wie beslist?

Bij openPetition beslist degene die de petitie start over de duur van de petitieperiode. De termijn kan variëren van één week tot twaalf maanden. In uitzonderlijke gevallen is na overleg met ons een abonnementsperiode van ruim 12 maanden mogelijk.


Hoe wordt het inzameldoel of quorum bepaald?

Voor alle administratieve eenheden in Duitsland berekent openPetition een quorum, dat laat zien hoeveel handtekeningen uit de betreffende regio nodig zijn, zodat openPetition een verklaring van de verantwoordelijke besluitvormers vraagt. Wij publiceren de uitspraken op ons platform. Voor petities die niet zijn toegewezen aan een regio of die niet zijn gericht aan een politieke autoriteit (petitiecommissies/Kamerleden/etc.) bepaalt degene die de petitie start zelf het verzameldoel. Hier vindt u verdere informatie over het quorum (DE) .


Kan ik de petitie naar verschillende plaatsen sturen?

Ja, dat is mogelijk. Het allerbelangrijkste is echter dat u uw zorgen kenbaar maakt aan de instantie die daadwerkelijk over uw verzoek kan beslissen.

Op federaal en staatsniveau moet het verzoekschrift doorgaans worden gericht aan de verzoekschriftencommissie, aangezien deze uw verzoekschrift doorstuurt naar het relevante ministerie of de gespecialiseerde commissie.

Op districts- en stadsniveau moet de petitie aan de raad worden gericht.


Hoe kan ik mijn petitie beheren?

Onder het menu-item Inloggen kunt u inloggen met het e-mailadres dat u heeft opgegeven bij het aanmaken van uw petitie. Je hebt ook het wachtwoord nodig dat je eerder hebt toegewezen. U kunt uw wachtwoord op elk gewenst moment wijzigen.

Nadat u bent ingelogd, klikt u bovenaan op "Hallo [Ihr Name] " en vervolgens op "Mijn verzoekschriften". Klik nu op het potlood naast de titel van uw petitie om uw petitie te beheren.

U bevindt zich nu in het beheergedeelte van uw petitie en kunt verschillende functies uitvoeren: uw achterban informeren over nieuws over de petitie, de handgeschreven verzamelbladen bekijken of alle handtekeningen downloaden voor overdracht.


Kan ik de tekst van een petitie wijzigen tijdens de petitieperiode?

De titel, tekst, ophaaltermijn, afbeelding en motivering van een petitie kunnen nog gewijzigd worden. Wijzigingen in tekst en redenering zijn echter voor iedereen zichtbaar.

Nadat u bent ingelogd, klikt u bovenaan op "Hallo [Ihr Name] " en vervolgens op "Mijn verzoekschriften". Klik nu op het potlood naast de titel van uw petitie om uw petitie te beheren. U kunt uw petitie bewerken onder het tabblad 'Bewerken'.

Supporters die al getekend hebben, worden geïnformeerd over de wijzigingen en de reden voor de wijziging en kunnen vervolgens beslissen of zij de petitie willen blijven steunen of hun handtekening willen intrekken. Alleen bij intrekking hoeven supporters actie te ondernemen.


Hoe kan ik de status van mijn petitie wijzigen?

Om dit te doen, klikt u op 'E-mail naar supporters' in het administratiegedeelte van uw petitie. Daar kunt u onder "Onderwerp" de status van uw verzoekschrift instellen op "ingediend", "succes", "ingetrokken" of "beëindigd".

Voer ook een kop en een bericht in en stuur de e-mail aan het einde naar de supporters. Hierdoor worden alle supporters op de hoogte gebracht van de statuswijziging en wordt het bericht ook weergegeven onder "Nieuws" op de petitiepagina.

Let op: Door de statuswijziging wordt automatisch de verzamelperiode voor uw petitie beëindigd als deze tot dan toe nog "onder abonnement" stond.


Kan ik de termijn voor een petitie verlengen, verkorten of beëindigen?

Binnen de abonnementsperiode kan de petitie worden verlengd door degene die de petitie start, maar in totaal voor maximaal 12 maanden. In uitzonderlijke gevallen kan, na overleg met de redactie openPetition , een petitie langer dan een jaar worden verlengd.

Verlengen/inkorten: Ga naar het beheergebied van uw petitie. Klik nu op het tabblad "Bewerken". Daar kunt u de datum invoeren waarop de petitie moet eindigen en deze opslaan.

Om vroegtijdig te beëindigen: Ga naar het beheergedeelte van uw petitie. Klik nu op het tabblad 'E-mail naar supporters'. Daar kunt u de status van uw petitie wijzigen (bijvoorbeeld naar "Petitie ingediend") en tegelijkertijd een bericht naar uw achterban sturen. Door de statuswijziging wordt automatisch de abonnementsperiode beëindigd. Het bericht verschijnt ook onder 'Wat is er nieuw' op uw petitiepagina.


Kan ik een petitie verwijderen?

Om redenen van transparantie is het verwijderen van een verzoekschrift doorgaans niet mogelijk.

Een verzoekschrift kan op administratief gebied worden ingetrokken. Om dit te doen, wijzigt u de status van de petitie in 'Ingetrokken: petitie wordt niet verder behandeld'.

We kunnen de naam van petitiestarters instellen op “niet openbaar”.


Kan ik nieuws delen met mijn supporters?

Communicatie met supporters kan op twee manieren:

Je kunt informatie rechtstreeks in de petitie achterlaten via een blogpost; er wordt geen e-mail naar de supporters gestuurd.

U kunt uw supporters via e-mail op de hoogte stellen met behulp van een “e-mail aan supporters”. De e-mail wordt verzonden vanaf onze server.

Houd er rekening mee dat in dit geval minder meer is: de meeste mensen vinden te veel e-mails onaangenaam.


Kan ik berichten die naar mijn supporters zijn verzonden later bewerken?

Nieuws kan momenteel alleen worden bewerkt door openPetition beheerders. Laat het ons weten als u een correctie wenst, zodat wij een fout voor u kunnen corrigeren. E-mail naar: info@openpetition.net

Momenteel werken we aan een functie zodat petitiestarters ook hun eigen nieuws kunnen bewerken.


Kan ik nieuws naar mijn supporters sturen, zelfs nadat de verzamelperiode is afgelopen?

Ja, petitiestarters kunnen tot 5 jaar na het einde van de inzameling e-mails sturen naar supporters.


Wat is een taalversie? / Hoe kan ik mijn petitie vertalen?

Een taalversie is een vertaling van een bestaande petitie, gemaakt door ondersteuners of petitiestarters. De functie voor het aanmaken van een nieuwe taalversie vindt u op de betreffende petitiepagina onder de petitietekst.

Als u de petitie vertaalt, maak dan een aparte petitiepagina aan voor die taalversie van de petitie. De nieuwe taalversie heeft een eigen link waarmee u de petitie in die taal kunt ondertekenen en verspreiden. Alle handtekeningen, ongeacht de taalversie, worden bij elkaar opgeteld en online weergegeven.

Als vertaler heeft u de mogelijkheid om contact op te nemen met de ondertekenaars van deze taalversie van de petitie en hen op de hoogte te stellen van updates. Dit kan zolang de abonnementsperiode loopt. Vertalers helpen petitiestarters van de oorspronkelijke petitie met verzoeken om de petitie in hun taal en met het modereren van de handtekeningen, commentaren en debatbijdragen.

De handtekeningen van alle taalversies van een petitie worden bij elkaar geteld. Evt. dubbele handtekeningen worden uitgefilterd.


Kan ik zoveel afbeeldingen en/of PDF-bestanden naar mijn supporters sturen als ik wil of ter download aanbieden?

Door berichten naar uw supporters te sturen, kunt u ze mobiliseren en netwerken. Bij elk bericht kunt u een afbeelding of een pdf-bestand meesturen. Als alternatief kunt u ook een blogbericht in uw nieuws aanmaken, dan wordt er geen contact opgenomen met uw achterban.


Kan ik video's in MP4-formaat opslaan en afspelen?

We kunnen video's die op het YouTube-platform staan, opnemen in de petitieafbeelding, bijvoorbeeld: https://www. openpetition.de /!dovekinderen.

Als u geen eigen YouTube-kanaal heeft, kunt u ons de video ook sturen. Wij integreren dan alles voor u.


Waar en in welke vorm kan ik de lijsten met alle handtekeningen ontvangen?

U krijgt toegang tot het administratiegedeelte door in te loggen, bovenaan op "Hallo [Ihr Name] " te klikken en vervolgens onder "Mijn verzoekschriften" de betreffende petitie te selecteren. Alle handtekeninglijsten kunnen worden gedownload in het beheergedeelte onder “Afdrukken/Downloaden”.

Handtekeningenlijsten kunnen worden gedownload in HTML-, PDF- en CSV-formaten. Selecteer eenvoudigweg het gewenste formaat en klik vervolgens op “Ga naar handtekeningenlijst”.

Bij lijsten met veel handtekeningen kan het enkele seconden duren om de lijst te downloaden. De lijst wordt één keer per dag gegenereerd met alle handtekeningen. Daarom kunnen handtekeningen van dezelfde dag ontbreken terwijl de verzameling nog gaande is.


Hoeveel pagina's zijn goed voor 50.000 handtekeningen?

Een PDF-document met 50.000 handtekeningen is ongeveer 5 MB groot en bevat ongeveer 1.000 pagina's. Een stapel papier met 1.000 pagina's heeft een hoogte van 20 tot 50 cm, afhankelijk van de papiersoort.


Kan ik reacties op een petitie downloaden?

Ja. Nadat de petitiedeadline is verstreken, kunnen petitiestarters handtekeninggegevens en commentaar downloaden als CSV-bestand. Om dit te doen, selecteert u het tabblad “Afdrukken/Downloaden” in het beheergedeelte. De opmerkingen worden gegenereerd in CSV-formaat en kunnen worden bekeken en gedownload. Reacties kunnen anoniem worden gepubliceerd. Het vermelden van de auteur van het commentaar is alleen toegestaan als de handtekening niet anoniem is. Of een handtekening anoniem is geplaatst, staat in de kolom ‘Anoniem’.


Hoe sorteer ik handtekeningen op doelregio?

Als u uw handtekeningen downloadt als CSV-bestand, kunt u via de kolom ‘Quorum’ zien of een handtekening is ondertekend in het doelgebied van de petitie (ondersteuner van XYZ).

De waarde "Ja" betekent "maakt deel uit van de doelregio" en de waarde "Nee" betekent "maakt geen deel uit van de doelregio".

Als u de tabel in Excel sorteert op de Quorum-kolom, krijgt u eerst alle handtekeningen uit de doelregio.


Hoe moet ik mijn petitie indienen?

Indien de aangesproken persoon of instantie een politieke autoriteit is, dient u het verzoekschrift altijd voor te leggen aan de Commissie verzoekschriften. De meest voorkomende variant is het indienen via de post. Alle federale en staatscommissies bieden inzendingen aan via een online formulier.

U kunt de petitie vóór, tijdens of na de officiële indiening in een media-effectieve campagne aan andere besluitvormers overdragen.

Nodig zoveel mogelijk mensen uit, en vooral de druk op , voor de overdracht. Overdrachten die effectief zijn in de media vergroten de publieke impact enorm.

Bied parallel aan de formele indiening aan om de handtekeningenlijsten voor het verzoekschrift a) digitaal in te dienen als pdf- of csv-bestand op een gegevensdrager, of b) afgedrukt op papier.

Meer tips over indiening en bezorging vindt u hier .


Andere veelgestelde vragen

Worden steunhandtekeningen die online worden ingediend, beschouwd als ‘persoonlijke handtekeningen’?

Online handtekeningen op openPetition zijn zowel een intentieverklaring als een handtekening die niet gemakkelijk door derden kan worden nagebootst en daarom gelijkwaardig is aan een handtekening met één hand.

Door een handtekening te bevestigen via een uniek, niet reproduceerbaar e-mailadres, kan de handtekening van de intentieverklaring aan één persoon worden toegewezen.

Door het vermelden van de volledige naam en adresgegevens kan elke handtekening door het bevolkingsregister op juistheid worden gecontroleerd.

De openPetition software detecteert de legitimiteit van een handtekening op basis van het adres en controleert of dat adres deel uitmaakt van de getroffen regio. Dit is belangrijk voor het berekenen van het quorum.

Een online petitie kan alleen worden ondertekend op de pagina waarop ook de titel van de petitie en de volledige tekst van de petitie staan.

De juistheid van de intentieverklaring wordt gegarandeerd door het willekeurige contact van de ondertekenaars.


Tellen handtekeningen uit het buitenland mee?

Alle handtekeningen tellen mee voor het totale aantal.

Voor Quorum (DE) worden alleen de handtekeningen uit de relevante regio geteld.


Hoe kan ik een burgerinitiatief of een volksinitiatief steunen met openPetition ?

Verzoekschriften zijn een ander participatie-instrument dan directe democratische instrumenten zoals burgerinitiatieven, volksinitiatieven of referenda. openPetition is in de eerste plaats een petitieplatform, maar in sommige gevallen hebben we ook de aankondiging van een volksinitiatief ondersteund. Omdat het in Duitsland momenteel niet is toegestaan om digitale handtekeningen te gebruiken voor referenda etc., heeft openPetition online een formulier beschikbaar gesteld dat iedereen kon downloaden. Voorbeeld: http://www. openpetition.de /!kckgc

We blijven werken aan de manier waarop we de directe democratische participatie van burgers kunnen bevorderen en vooral gemakkelijker en transparanter kunnen maken.

Overigens: in de meeste gevallen is het verstandiger om eerst een petitie te starten en vervolgens, als de petitie geen succes heeft, een initiatief of besluit te initiëren. Want: Verzoekschriften kennen minder drempels, maar zijn daardoor ook minder bindend. Door een petitie in te dienen, creëert u een grote kring van sympathisanten aan wie u uw initiatief later kunt richten.


Mogen niet-volwassenen of minderjarigen een petitie ondertekenen?

In Duitsland ja. Het petitierecht in de grondwet (artikel 17) geldt voor iedereen die in Duitsland woont, inclusief minderjarigen.

Er moet van worden uitgegaan dat niet-volwassenen de inhoud van een verzoekschrift kunnen begrijpen en op eigen initiatief hun wensen kunnen uiten.


Hoe kan ik reacties, posts of petities rapporteren?

Opmerkingen en debatposts die de Gebruiksvoorwaarden schenden of anderszins ongepast zijn, kunnen worden bekeken door op het [ ! ] -pictogram te klikken. [ ! ] dient op de betreffende locatie gemeld te worden. Als dezelfde opmerking of post door meerdere mensen wordt gerapporteerd, zal openPetition deze blokkeren.

Verzoekschriften die de Gebruiksvoorwaarden schenden, moeten per e-mail worden gerapporteerd aan info@openpetition.net met als onderwerpregel: "Gebruiksvoorwaarden, overtreding".


Kan ik een terugbetaling krijgen voor een donatie die ten onrechte is gedaan?

Over het algemeen willen wij alleen donaties ontvangen die daadwerkelijk met opzet zijn gedaan. We controleren elk terugvorderingsverzoek afzonderlijk en zijn bereid donaties met terugwerkende kracht tot drie maanden terug te vorderen als donaties ten onrechte zijn gedaan als gebaar van goede wil. We hebben voor dit tijdsbestek gekozen omdat we verwachten dat iedereen binnen drie maanden de mogelijkheid heeft om zijn/haar account te verifiëren. We stellen ook de limiet van drie maanden vast, omdat elke individuele terugboeking extra kosten met zich meebrengt vanwege transactiekosten. Ook financieel berekenen wij op basis van de ontvangen donaties.

Als u vragen heeft over terugbetalingen, verzoeken wij u rechtstreeks contact met ons op te nemen via spenden@openpetition.org om onnodige kosten zoals geschillenkosten te voorkomen.


Veelgestelde vragen algemeen over openPetition :

Maakt openPetition reclame voor individuele petities?

We presenteren regelmatig voorbeeldpetities op de homepage en via sociale media, maar alleen om voorbeelden van goed gemaakte petities te presenteren en om het scala aan onderwerpen op openPetition zichtbaar te maken. De inhoud en het doel van deze petities zijn niet doorslaggevend.

Na ondertekening krijgen supporters enkele petities voorgelegd die voor hen interessant kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze betrekking hebben op hun stad, provincie, etc. of op soortgelijke onderwerpen.

Deze petities zijn niet geselecteerd voor weergave door openPetition . De selectie vindt automatisch plaats op basis van de bij ondertekening opgegeven woonplaats of het onderwerp van de ondertekende petitie.


Hoe meet openPetition het succes van een petitie?

Het zijn de petitiestarters zelf die hun petities op ons platform als succesvol of mislukt markeren. Verzoekschriften met de status "de petitie is (gedeeltelijk) ingewilligd" of "petitie heeft bijgedragen aan het succes" verschijnen in de lijst met succesvolle petities .

Hoe dan ook beschouwen wij het bij openPetition als een succes als betrokken burgers erin slagen een gemeenschappelijke zorg op de politieke agenda te zetten en een brede publieke discussie over dit onderwerp op gang te brengen.


Waarom bent u een GmbH – ik dacht dat u een non-profitorganisatie was?

openPetition wordt door de Berlijnse belastingdienst voor bedrijven I erkend als liefdadigheidsdoel omdat het onderwijs bevordert, democratisch bestuur bevordert en maatschappelijke betrokkenheid bevordert. Als gGmbh, d.w.z. non-profit GmbH, bevinden wij ons in een fiscale positie die vergelijkbaar is met non-profitorganisaties.

Hoewel non-profitorganisaties beter bekend zijn, komen non-profit GmbH's ook vaak voor. Veel DRK-reddingsdiensten en onderdelen van de Evangelische Hulporganisatie en Diakoniewerks zijn gGmbH's. Net als deze organisaties is openPetition georganiseerd als een gGmbH omdat de structuren die zijn vastgelegd in de GmbH-wetgeving, bijvoorbeeld over verantwoordelijkheden, aansprakelijkheid of zakelijke activiteiten, het beste bij onze activiteiten passen. (Trouwens, niet elke vereniging heeft een non-profitorganisatie.) Lees meer in ons transparantierapport (DE) .

openPetition is van zichzelf en de inkomsten kunnen niet worden verdeeld, maar vloeien altijd naar de werking van het platform en onze doelstellingen. Meer hierover in ons blogartikel over het onderwerp verantwoordelijk eigendom (DE) .


Ontbreekt er een vraag? Geen probleem! Stuur alstublieft een e-mail naar info@openpetition.net met als onderwerp: "FAQ" en wij zullen u helpen.

Help mee om burgerparticipatie te vergroten. We willen je kwesties kenbaar maken en daarbij onafhankelijk blijven.

Nu ondersteunen