Region: Belgium
Health

Petitie ter erkenning van het bestaan van een langdurige vorm van COVID-19 in België

Petition is directed to
de federale en regionale Ministers van Volksgezondheid
1.530 Supporters
15% achieved 10.000 for collection target
 1. Launched October 2020
 2. Time remaining 6 weeks
 3. Submission
 4. Dialog with recipient
 5. Decision
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Open brief aan onze federale minister van volksgezondheid, aan de regionale en gewestelijke ministers van volksgezondheid, en aan de coronacommissaris.

Langdurige COVID-19 patiënten zijn mensen die, soms maanden na hun initiële infectie, nog steeds invaliderende symptomen hebben zoals ademhalingsmoeilijkheden, spierzwakte en -pijn, vermoeidheid, langdurige koorts, neurologische-, vasculaire- en hartklachten. Dit belet hen niet enkel om het normale leven te hervatten (werk, sociaal leven, gezinsleven...), sommigen zijn ook arbeidsongeschikt.

Wij vragen daarom aan de overheden om:

 1. Post-COVID als syndroom te erkennen.

 2. Duidelijke richtlijnen te formuleren voor zorgverstrekkers en hulpverleners zodat zij op een onderbouwde manier de post-COVID-gemeenschap kunnen ondersteunen.

 3. De interdisciplinaire samenwerking tussen zorgverstrekkers te bevorderen, zowel in de eerste lijn als met ziekenhuizen.

 4. Meer fondsen ter beschikking te stellen voor (multidisciplinair) wetenschappelijk onderzoek, zowel gericht op verkenning van de situatie als naar behandeling toe.

 5. Accenten toe te voegen vanuit de eerstelijnszorg en de patiënten zelf, bij het uitwerken van een crisisplan voor toekomstige pandemieën.

 6. Te beseffen dat het chronisch karakter van deze ziekte doorweegt op menselijk en economisch vlak, zowel voor de patiënt als diens omgeving en een zware impact heeft op de gezondheidszorg.

 7. Voldoende ondersteuning en psychologische begeleiding te voorzien voor zij die daar nood aan hebben.

Voor meer info of vragen: contact@post-COVID.be https://www.post-covid.be

Reason

Wij willen dat de langdurige COVID-19 zieken gehoord en erkend worden. We kunnen immers niet langer om de grote en snel groeiende bewijslast heen:

 1. Wij zijn met velen. Volgens verschillende academische studies ontwikkelen meer dan 10% van de niet-gehospitaliseerde en meer dan 74% van de gehospitaliseerde COVID-19 patiënten een langdurige vorm van de ziekte. Op 20 oktober 2020 overschreed België de grens van 230.000 vastgestelde besmettingen en 23.000 hospitalisaties. Dit betekent dat meer dan 36.000 patiënten deze langdurige vorm van COVID-19 hebben ervaren of er nog altijd onder lijden.

 2. Wij hadden een actief leven. Het merendeel van de langdurig zieken zijn mensen tussen de 25 en de 60 jaar. De meesten van ons waren in goede gezondheid, sportief en actief. Sommigen zijn ondertussen al meerdere maanden geveld door COVID-19.

 3. Wij moeten onze ziekte telkens bewijzen. Aan het begin van de epidemie was er te weinig testmateriaal, waardoor velen van ons nooit getest zijn. Daarnaast vertonen de testen een groot aantal vals negatieven en tonen de bloednames niet altijd aan dat iemand COVID-19 doormaakte, omdat niet iedereen antistoffen maakt of de antistoffen al verdwenen zijn. Gevolg hiervan is dat er bij een groot aantal patiënten ten onrechte twijfel bestaat over hun besmetting, ook al waren de symptomen en het ziekteverloop overduidelijk. Nochtans zou men op basis van de symptomen en het ziekteverloop ook tot een klinische diagnose van COVID-19 kunnen komen.

De Wereldgezondheidsorganisatie roept zijn leden op het bestaan van langdurige COVID-19 te erkennen. In België zette de overheid die stap nog niet. Andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk heeft wel al stappen gezet om deze mensen te ondersteunen. Laten we in België aub niet achterblijven.

Thank you for your support, Post-COVID from Leuven
Question to the initiator

This petition has been translated into the following languages

new language version

News

Ikzelf ben opgenomen geweest eind oktober 2020 voor 11 dagen zuurstofkuur + baxters en het was geen pretje. Dank zij de zeer goede zorg kon ik terug naar huis en nu zowat 3 maand verder heb ik nog diverse resterende aandoeningen waar ik leer mee leven. Misselijkheid , duizeligheid , ademverlies , spraakverwarring , oriëntatie moeilijkheden , moeheid , slechter slapen , buikpijn enz. Er valt mee te leven maar ik hoop erop mijn vorige toestand te herwinnen.

No CONTRA argument yet.

Why people sign

 • Magda Bonny Eernegem

  3 hours ago

  het is al erg genoeg dat die mensen ziek zijn en nu nog die weigeringen erbij.dat is om depressief van te worden.

 • 4 hours ago

  Ik heb al enkele mensen gezien die covid hebben gehad.na de zogezegde genezing lopen ze erbij als wrakken.geen levenslust meer en totaal veranderd.

 • Peter Bonny Beselare

  4 hours ago

  Het is belangrijk dat mensen met een chronische aandoening tgv een ziekte erkend worden. Dat is voor hen zowel financieel als psychologisch heel ondersteunend.

 • 4 hours ago

  Familie is slachtoffer

 • 5 hours ago

  Al erg genoeg covid te krijgen.

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/be/petition/online/petitie-ter-erkenning-van-het-bestaan-van-een-langdurige-vorm-van-covid-19-in-belgie/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET
Return format
JSON

Help us to strengthen citizen participation. We want your petition to get attention and stay independent.

Donate now

openPetition international