Succes
Vervoer

Houd de piekuurtrein naar Brussel in de piekuren

Petitie is gericht aan
NMBS
2.343 Ondersteunend

De petitie werd geaccepteerd

2.343 Ondersteunend

De petitie werd geaccepteerd

  1. Begonnen oktober 2023
  2. Handtekeningeninzameling voltooid
  3. Ingediend
  4. Dialoog
  5. Succes

De petitie was succesvol!

Lees nieuws

02-05-2024 20:58

Beste vrienden van de piekuurtrein

Er is goede hoop voor de terugkeer van onze geliefde trein!

De NMBS vroeg begin april haar ontwerpdienstregeling in bij spoornetbeheerder Infrabel. De 'Dampoort-express', de rechtstreekse piekuutrein tussen Gent-Dampoort en Brussel met stops in onder meer Merelbeke, Melle, Lokeren en Sint-Niklaas staat 's morgens gepland met aankomstuur rond 8u30 in Brussel.

Spoornetbeheerder Infrabel moet de aanvraag wel nog goedkeuren. Het is dus nog niet 100% zeker, maar het ziet er wel goed uit. Als internationale operatoren zoals Eurostar ook een trein op dat uur plannen, volgt nog intensief overleg. Minister van Mobiliteit Gilkinet bevestigde het nieuws in een antwoord op een parlementaire vraag: www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/04/18/nmbs-wil-nog-eind-dit-jaar-opnieuw-rechtstreekse-dampoort-expre/

Begin september krijgen we definitief uitsluitsel. Indien bevestig rijdt de 'dampoort-express' vanaf midden-december 's morgens terug in het piekuur.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van 'Vrienden van de piekuurtrein': eepurl.com/iEVbzU

Met vriendelijke groeten
Olivier


14-12-2023 20:25

Beste fan van 'Dampoort-express'

Op de petitiesite 'openpetition.eu' gaf je aan dat je eventueel zou meewerken aan acties voor onze geliefde piekuurtrein. Wel, wij (enthousiaste pendelaars uit Gentbrugge) kunnen je hulp goed gebruiken en zijn op zoek naar versterking.

Op woensdag 20 december organiseert de nieuwe organisatie 'Vrienden van de piekuurtrein' een open brainstorm. We spreken af om 20u in café De Roos (Wolterslaan 44, 9040 Sint-Amandsberg). We willen graag de Dampoort-express ook in het voorjaar 2024 in de pers houden.

Iedereen welkom!

Wil je op de hoogte blijven?
Vol dan 'Vrienden van de piekuurtrein' op Facebook: facebook.com/vriendenpiekuurtrein
En schrijf je in voor de nieuwsbrief: eepurl.com/iEVbzU


06-12-2023 20:55

Op vrijdag 8 december nemen we (voor even) feestelijk afscheid van onze geliefde piekuurtrein. Die dag vertrekt de #dampoortexpress (voorlopig) voor het laatst om 7u46 in Gent-Dampoort. (7u50 Gentbrugge 7u56 Merelbeke 8u01 Melle)

Breng allemaal slingers, hoedjes en roltoeters mee. Vanaf 7u30 delen we ook feestmateriaal uit in het station Gentbrugge. Afspraak in de fietsenwagon voor een heus feestje! #piekuurtrein


04-12-2023 20:29

Beste (mede)pendelaars

De drastische vervroeging van de piekuurtrein gaat op 11 december 2023 helaas gewoon door, voor 2024 is er evenwel hoop. Tot zover de samenvatting van de situatie.

Wil je de komende maanden op de hoogte blijven van het nieuws over onze piekuurtrein?
Volg dan Vrienden van de piekuurtrein op Facebook (facebook.com/vriendenpiekuurtrein) en schrijf je in voor de nieuwsbrief van de nieuwe actiegroep Vrienden van de piekuurtrein (eepurl.com/iEVbzU)

Op vrijdag 8 december organiseren we verder een feesttrein ter ere van de laatste 'Dampoort-express' tijdens de piekuren. Breng die ochtend gerust slingers, roltoeters en ander feestmateriaal mee!

Hopelijk tot dan!


30-11-2023 21:33

Vandaag hebben we de petitie tegen drastische vervroeging van de piekuurtrein Sint-Niklaas Gent-Dampoort Brussel officieel overhandigd aan NMBS en Infrabel.

We kregen daarbij slecht en goed nieuws. De NMBS maakte duidelijk dat de vervroeging vanaf 11 december helaas gewoon doorgaat. Het goede nieuws is wel dat NMBS zich engageert om te blijven zoeken naar een beter tijdsslot voor onze piekuurtrein - uiterlijk tegen eind 2024. Er is geen absolute resultaatsverbintenis, maar de boodschap is duidelijk aangekomen. In februari en april 2024 staan nieuwe gesprekken gepland tussen NMBS, Infrabel en een delegatie van de pendelaars.

We blijven ondertussen niet bij de pakken zitten. Op vrijdag 8 december plannen we een feesttrein ter ere van de 'Dampoortexpress'. Breng die ochtend gerust slingers, roltoeters en ander feestmateriaal mee.

Wil je verder op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Vrienden van de piekuurtrein: eepurl.com/iEVbzU
Like onze kersverse Facebookpagina: facebook.com/vriendenpiekuurtrein


13-11-2023 20:44

Beste medependelaars

Voorlopig geen nieuws over onze geliefde piekuurtrein. De (eerste) werkgroep (met NMBS en Infrabel) op het kabinet van minister Gilkinet gaat deze week door. Wij houden jullie op de hoogte van zodra we meer nieuws hebben.

In tussentijd willen we graag de problematiek van onze piekuurtrein in de media houden.
Wij zoeken daarom getuigenissen van pendelaars, onder de noemer:
Wat betekent de (mogelijke) vervroeging van de piekuurtrein ('Dampoort-express') voor jou?
Welke impact heeft het op je dagelijkse leven?

Stuur daarom een korte tekst (max. 200 woorden) met foto naar opintelon@gmail.com.
Ik bundel de getuigenissen en stuur die eind deze week naar de lokale pers.

Eind vorige week verscheen een open brief van Steven Verhulst op Knack.be: www.knack.be/nieuws/belgie/maatschappij/populaire-gentse-pendeltrein-moet-wijken-voor-eurostar-is-die-van-u-de-volgende/

Wij laten het niet los!

Met vriendelijke groeten
Olivier Pintelon


09-11-2023 20:25

Beste medependelaars

Voorlopig geen nieuws over onze geliefde piekuurtrein. Wij hopen dat de werkgroep (met NMBS en Infrabel) op het kabinet van minister Gilkinet eerstdaags doorgaat. Wij houden jullie zeker op de hoogte.

In tussentijd willen we graag de problematiek van onze piekuurtrein in de media houden.
Wij zoeken daarom getuigenissen van pendelaars, onder de noemer:
Wat betekent de (mogelijke) vervroeging van de piekuurtrein ('Dampoort-express') voor jou?
Welke impact heeft het op je dagelijkse leven?

Stuur daarom een korte tekst (max. 200 woorden) met foto naar opintelon@gmail.com.
Ik bundel de getuigenissen en stuur die begin volgende week naar de lokale pers.

Morgen verschijnt er alvast een open brief op Knack.be. Wij laten het niet los!

Met vriendelijke groeten
Olivier Pintelon


26-10-2023 21:29

Beste piekuurtreinpendelaar

In een mum van tijd ondertekenden 2118 pendelaars onze petitie. 💪
Het bewijst dat de 'Dampoort-express', onze geliefde piekuurtrein, veel pendelaars nauw aan het hart ligt. De trein is dan ook cruciaal voor honderden treinreizigers in de hele Gentse regio - van Beervelde tot Melle. Wij hopen de petitie na de herfstvakantie te kunnen overhandigen op de NMBS-hoofdzetel.

De politiek pikt ondertussen de petitie gretig op. In de kamercommissie mobiliteit stonden woensdag maar liefst negen (!) parlementaire vragen gepland. De minister van Mobiliteit roept als gevolg NMBS en Infrabel samen om een oplossing te zoeken voor de vervroegde 'Dampoort-express'. Bekijk hier het volledige antwoord van de minister: fb.watch/nWthcxfD2g/

In de komende weken plannen we zeker nog acties. Wij houden zeker de druk hoog!

Wil je op de hoogte blijven?
Volg dan 'Wijk zonder trein' op Facebook (www.facebook.com/wijkzondertrein) en X (@Wijkzondertrein). Wijk zonder trein is van oorsprong een actiegroep voor een betere dienstregeling in Gentbrugge en zet mee zijn schouders onder het behoud van onze geliefde piekuurtrein.


Help mee om burgerparticipatie te vergroten. We willen je kwesties kenbaar maken en daarbij onafhankelijk blijven.

Nu ondersteunen