Region: Austria
Health

Za bolje zbrinjavanje osoba sa psihičkim oboljenjima u Austriji!

Österreichische Bundesregierung, Österreichisches Parlament
38.227 Supporters 37.723 in Austria
100% from 18.000 for quorum
  1. Launched November 2019
  2. Time remaining > 3 months
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name, age and location and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Svi kažu: Austrija je država sa najboljim zdravstvenim sistemom na svijetu. Međutim: U zbrinjavanju psihički oboljelih osoba Austrija ima mnogo toga da nadoknadi!

Dok broj oboljelih u Austriji već godinama raste, postoje masivni nedostaci. Višemjesečno čekanje nije rijetkost – upravo kod djece i mladih osoba. Međutim, ako početak liječenja kasni, kod dotičnih osoba se prouzrokuje veća patnja a zdravstvenom i socijalnom sistemu dodatni troškovi u visini od stotinama milijuna Eura.

U sljedećem periodu legislature se radi o tome da se poduzmu ispravni koraci kako bi se suprostavili takvom razvoju. Prema tome profesionalni savez Austrijskih psihologa (=BÖP) zajedno sa partnerima u kooperaciji GkPP (Društvo kritičnih psihologa i psihologinja, stručno zastupništvo) te PKP (=pioniri klinične psihologije) sa postojećom peticijom zahtijevaju sljedeće:

1. Dovoljno mjesta za liječenje psihički oboljelih osoba. Tražimo ambulantna mjesta za liječenja za potpuno zbrinjavanje bez čekanja a na velikom nivou kvaliteta. U središtu: izgradnja i nadogradnja mjesta sa ugovorom sa socijalnim osiguranjem za kliničke psihologe, psihijatre i psihoterapeute.
  2. Kratkoročno: klinično-psihološko liječenje na račun socijalnog osiguranja. Klinično-psihološko liječenje djeluje efikasno, što je dokazano u znanstvenim studijama. Dok je klinično-psihološko liječenje u stacionarnom polju (bolničkim ustanovama) već odavno etablirano te zakonski utvrđeno od 1993. godine, ponuda za klinično-psihološko liječenje na račun socijalnog osiguranja još uvijek ne postoji na području ljekarskih ordinacija. Iako bi bilo moguće, brzo i visokokvalitetno nadoknaditi taj masivni nedostatak zbrinjavanja i na područjima izvan grada. Preuzimanjem klinično-psihološkog liječenja na račun socijalnog osiguranja u Opšti zakon socijalnog osiguranja (ASVG) bila bi pokrivena hitna akutna potreba za zbrinjavanje osoba sa psihičkim oboljenjima.
  3. Dugoročno: „Masterplan: psihički zdrava Austrija“ svih PSI-profesija. Svejedno dali se radi o psihijatrima, psihoterapeutima ili kliničnim psiholozima – svaka profesija doprinosi poboljšanju psihičkog liječenja u Austriji. Prema tome je jasno: To poboljšanje se može postići samo dugoročno i uz uključenje svih PSI-profesija te zajedno sa politikom. Prema tome predlažemo zajedničku izradu „masterplana: psihički zdrava Austriju“.

Reason

Obrazloženje

Održivo poboljšanje psihičkog zbrinjavanja vodi ka tome da se dotične osobe u Austriji profesionalno i što brže zbrinu te da se smanji njihova patnja a i patnja njihovih najbližih. Osim toga će se na duže ili kraće vrijeme znatno rasteretiti socijalni, zdravstveni i privredni sistem. U tome i leži veliki potencijal uštede.

Vrijeme je da se započne posao – odmah!

Puno hvala na Vašoj podršci, Profesionalni savez austrijskih psihologa (BÖP) iz Beča

This petition has been translated into the following languages

new language version

Why people sign

• on 10 Aug 2021

Da ich selbst Betroffene bin, weiß ich wie groß die Missstände in Sachen Bezahlung und Kostenübernahme von Psychotherapie sind. Einen Kassenplatz zu finden ist sehr schwierig und mit langen Wartezeiten verbunden.

• Not public Riegersdorf

on 19 Jul 2021

Ich bin selbst betroffen.

• on 06 Mar 2021

Es gibt zu wenig Hilfe!

• on 11 Nov 2020

Bin selbst Psychologin, weiß aus beruflichen Erfahrungen, dass viel zu wenige leistbare Therapieplätze in Österreich zur Verfügung stehen! Das muss sich umgehend ändern.

• on 14 Aug 2020

Berufliche Tätigkeit im Gesundheitssystem sowie persönliches Anliegen

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/at/petition/online/za-bolje-zbrinjavanje-osoba-sa-psihickim-oboljenjima-u-austriji/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET