Region: Austria
Health

Za bolje zbrinjavanje osoba sa psihičkim oboljenjima u Austriji!

Petition is directed to
Österreichische Bundesregierung, Österreichisches Parlament
39,171 38,650 in Austria
Petitioner did not submit the petition.
 1. Launched 2019
 2. Collection finished
 3. Submitted
 4. Dialogue
 5. Failed

Svi kažu: Austrija je država sa najboljim zdravstvenim sistemom na svijetu. Međutim: U zbrinjavanju psihički oboljelih osoba Austrija ima mnogo toga da nadoknadi!

Dok broj oboljelih u Austriji već godinama raste, postoje masivni nedostaci. Višemjesečno čekanje nije rijetkost – upravo kod djece i mladih osoba. Međutim, ako početak liječenja kasni, kod dotičnih osoba se prouzrokuje veća patnja a zdravstvenom i socijalnom sistemu dodatni troškovi u visini od stotinama milijuna Eura.

U sljedećem periodu legislature se radi o tome da se poduzmu ispravni koraci kako bi se suprostavili takvom razvoju. Prema tome profesionalni savez Austrijskih psihologa (=BÖP) zajedno sa partnerima u kooperaciji GkPP (Društvo kritičnih psihologa i psihologinja, stručno zastupništvo) te PKP (=pioniri klinične psihologije) sa postojećom peticijom zahtijevaju sljedeće:

 1. Dovoljno mjesta za liječenje psihički oboljelih osoba. Tražimo ambulantna mjesta za liječenja za potpuno zbrinjavanje bez čekanja a na velikom nivou kvaliteta. U središtu: izgradnja i nadogradnja mjesta sa ugovorom sa socijalnim osiguranjem za kliničke psihologe, psihijatre i psihoterapeute.
 2. Kratkoročno: klinično-psihološko liječenje na račun socijalnog osiguranja. Klinično-psihološko liječenje djeluje efikasno, što je dokazano u znanstvenim studijama. Dok je klinično-psihološko liječenje u stacionarnom polju (bolničkim ustanovama) već odavno etablirano te zakonski utvrđeno od 1993. godine, ponuda za klinično-psihološko liječenje na račun socijalnog osiguranja još uvijek ne postoji na području ljekarskih ordinacija. Iako bi bilo moguće, brzo i visokokvalitetno nadoknaditi taj masivni nedostatak zbrinjavanja i na područjima izvan grada. Preuzimanjem klinično-psihološkog liječenja na račun socijalnog osiguranja u Opšti zakon socijalnog osiguranja (ASVG) bila bi pokrivena hitna akutna potreba za zbrinjavanje osoba sa psihičkim oboljenjima.
 3. Dugoročno: „Masterplan: psihički zdrava Austrija“ svih PSI-profesija. Svejedno dali se radi o psihijatrima, psihoterapeutima ili kliničnim psiholozima – svaka profesija doprinosi poboljšanju psihičkog liječenja u Austriji. Prema tome je jasno: To poboljšanje se može postići samo dugoročno i uz uključenje svih PSI-profesija te zajedno sa politikom. Prema tome predlažemo zajedničku izradu „masterplana: psihički zdrava Austriju“.

Reason

Obrazloženje

Održivo poboljšanje psihičkog zbrinjavanja vodi ka tome da se dotične osobe u Austriji profesionalno i što brže zbrinu te da se smanji njihova patnja a i patnja njihovih najbližih. Osim toga će se na duže ili kraće vrijeme znatno rasteretiti socijalni, zdravstveni i privredni sistem. U tome i leži veliki potencijal uštede.

Vrijeme je da se započne posao – odmah!

Puno hvala na Vašoj podršci, Profesionalni savez austrijskih psihologa (BÖP) iz Beča

This petition has been translated into the following languages

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now