Traffic & transportation

Petycja w sprawie przywrócenia połączenia Radzymina i Marek z Dworcem Wschodnim w Warszawie

Zarząd Transportu Miejskiego
341 Supporters
34% achieved 1.000 for collection target
  1. Launched 09/01/2020
  2. Collection yet 4 weeks
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Zwracamy się z prośbą o pozostawienie linii 738 bądź 340, w kształcie z przed zmian wprowadzonych w dniu 04.01.2020 r. (przywrócenie kursowania linii 738 w relacji Radzymin, Os. Victoria – Warszawa Dworzec Wschodni lub 340 w relacji z przed 04. 01. 2020 r).

Reason

Potrzeba przywrócenia trasy linii 738/140 z przystankiem końcowym przy Dworcu Wschodnim, jest uzasadniona następującymi okolicznościami:

1) Warszawa Dworzec Wschodni (Autobusowy/PKP) stanowi ważny punkt przesiadkowy, gdzie można skorzystać z usług kolei dalekobieżnych jak również kolei miejskiej i podmiejskiej; pasażerowie mogą w łatwy sposób dojechać do południowych oraz zachodnich dzielnic Warszawy; pozostawienie tej linii na niezmienionej trasie da również możliwość bezpośredniej przesiadki przy Dworcu Wileńskim, skąd można skorzystać z rozbudowanej komunikacji tramwajowej,

2) wiele osób wynajmuje mieszkania lub pokoje osobom spoza Warszawy na trasie rzeczonej linii (szczególnie odcinek Jórskiego – Dworzec Wschodni), którzy chcieliby korzystać z tego autobusu w drodze do pracy,

3) każda przesiadka jest dużym trudnieniem dla osób starszych i z niepełnosprawnościami. Dlatego bezpośredni autobus do Dworca Wschodniego uważamy za konieczny.

Naszą potrzebę motywujemy koniecznością zapewnienia mieszkańcom 2 warszawskich dzielnic (Praga-Północ, Targówek) oraz Marek, Ząbek, Słupna, Nadmy i Radzymina wygody, komfortu, bezpieczeństwa podróży oraz komfortu życia.

W tym stanie rzeczy nasza petycja jest konieczna i uzasadniona

Thank you for your support, Łukasz Krzemiński from Marki
Question to the initiator

Translate this petition now

new language version

News

Petycja nie jest wiarygodna gdyż większość osob podpisujacych jest z Marek a podpiszą jako Radzyminiacy.

Marki cwaniaki chca zabrac 738

Why people sign

• 1 day ago

Brak połączenia bezpośrednio z D.W. Korki na Trockiej

• 4 days ago

Poruszam się komunikacją miejską i jestem mieszkańcem Marek

• 4 days ago

Zdarza mi się jeździć autobusem na Dworzec Wschodni a bezpośrednie połączenie jest szybsze, poza tym w podróży z dziećmi to jest bardzo ważny argument.

• 5 days ago

Petycja jest dla mnie ważna ponieważ codziennie jeżdżę na uczelnie i do pracy a aktualna komunikacja utrudnia mi ten dojazd.

• 9 days ago

Mój dojazd związany jest z podróżą do pracy, która odbywa się przez punkt Dworca Wschodniego. Tym samym zamiast dojeżdzać jednym środkiem transportu bezposrednio w 35 min, muszę przesiadać się kilka razy, tracąc przez to swój czas nie tylko w kilku metrach, autobusach, lecz również na przesiadki. Ludzie się nie teleportują niestety, tylko do każdego metra, autobusu, tramwaju, trzeba jeszcze dojść, już nie mówiąc o zatłoczonych przystankach. Nie zawsze nawet można się zmieścić w pierwszy nadjechany pojazd i muszę czekać na następny. Nie wiem, czemu miała służyć ta zmiana, ale dla mnie jest to niesamowite utrudnienie, tym bardziej, że nie jestem osobą ani młodą ani w pełni zdrową.

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/pl/petition/online/petycja-w-sprawie-przywrocenia-polaczenia-radzymina-i-marek-z-dworcem-wschodnim-w-warszawie/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET