Διοίκηση

Διασφάλιση της χρήσης των δημόσιων, κοινοχρήστων αγαθών του αιγιαλού και της παραλίας

Η αναφορά απευθύνεται σε
Δήμο Πάρου, Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, Λιμεναρχείο Πάρου, Αστυνομία Πάρου, Πολεοδομία Πάρου
2.700 Υποστηρικτικό

Η συλλογή ολοκληρώθηκε

2.700 Υποστηρικτικό

Η συλλογή ολοκληρώθηκε

1. Ξεκίνησε Ιουλίου 2023
  2. Η συλλογή ολοκληρώθηκε
  3. Προετοιμασία υποβολής
  4. Διαλόγο με τον παραλήπτη
  5. Απόφαση

Οι κάτωθι υπογράφοντες πολίτες, κάτοικοι, μόνιμοι ή εποχιακοί, ή επισκέπτες της νήσου Πάρου γινόμαστε επί σειρά ετών μάρτυρες πολλαπλών περιπτώσεων παραβάσεων/αυθαιρεσιών από πλευράς επιχειρηματιών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα απλής χρήσης κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας από το Δήμο Πάρου (είτε με απευθείας παραχώρηση λόγω ομορότητας είτε κατόπιν δημοπρασίας). Οι όροι των ανωτέρω παραχωρήσεων παραβιάζονται συστηματικά και με διάφορους τρόπους, όπως:

• Με την κατάληψη μεγαλύτερης έκτασης δημόσιου χώρου από εκείνη που ορίζει η ΚΥΑ 38609 ΕΞ 2023 (ΦEK 1432/Β΄/10-03-2023) και επιτρέπουν οι σχετικές άδειες παραχώρησης απλής χρήσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας (άρθρο 12, παράγραφος γ).
  • Με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και ξαπλωστρών σε εμφανώς μεγαλύτερη πυκνότητα από την επιτρεπόμενη καθώς και σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από την ακτογραμμή (άρθρο 12, παράγραφος γ).
  • Με την πρόκληση ηχορύπανσης, καθώς η στάθμη θορύβου από μουσική υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 50 ντεσιμπέλ (παράρτημα 4, παράγραφος 5).
  • Με τη δημιουργία μόνιμων/ημιμόνιμων κατασκευών στον αιγιαλό και την παραλία (πατώματα, τοιχοποιία, πέργκολες, οικήματα, κλπ) κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας (παράρτημα 1 της ΚΥΑ).
  • Με την παρεμπόδιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις ακτές και της κοινής χρήσης τους με την τοποθέτηση πινακίδων ή και άλλων μέσων.
  • Τέλος, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή επαύλεων καθιστούν όμορές τους παραλίες defacto ιδιωτικές, αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές με αποτρεπτικές πινακίδες ή περιφράξεις.

Αιτιολόγηση

Θεωρούμε ότι παραβάσεις, όπως οι παραπάνω, προσβάλλουν το εκ του Νόμου κατοχυρωμένο δικαίωμά μας της χρήσης των δημόσιων, κοινοχρήστων αγαθών του αιγιαλού και της παραλίας καθώς και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτούς. Σύμφωνα δε µε το άρθρο 15 της ΚΥΑ αριθµ. 38609 ΕΞ 2023 (ΦEK 1432/Β΄/10-03-2023) τέτοιες παραβάσεις θα έπρεπε να επιφέρουν τη µονοµερή ανάκληση των παραχωρήσεων από το ∆ηµόσιο.

Αιτούμαστε, λοιπόν, να ενεργήσετε σύμφωνα με τις αρμοδιότητές σας και να προστατέψετε τις παραλίες του νησιού μας, προχωρώντας στους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να εξαλειφθεί η ανομία, που παραβιάζει και την απόφαση του ΣΤΕ (ΣτΕ 3346/1999) σύμφωνα με την οποία, η κατά προορισμό χρήση των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας έγκειται στην «ελεύθερη και ανεμπόδιστη επίσκεψη, παραμονή, διέλευση και κολύμβηση» σε αυτούς.

Οι άμεσες ενέργειές σας είναι απαραίτητες, αφενός για να προασπίσουν τα δημόσια/κοινά αγαθά, αφετέρου για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις Αρχές ενός ευνομούμενου κράτους, οι οποίες και οφείλουν να εφαρμόζουν τους Νόμους.

Για να διευκολύνουμε την κατανόηση της κατάστασης, παραθέτουμε συνδέσμους σε:

• ιστότοπο που παρουσιάζει τις νόμιμα εγκεκριμένες παραχωρήσεις παράκτιων περιοχών το 2022 (οι παραχωρήσεις για το 2023 δεν έχουν ακόμη υπογραφεί και δημοσιευθεί)
  • έγγραφο που παρουσιάζει περιπτώσεις πιθανών καταχρήσεων. Το έγγραφο περιέχει ενδεικτικές φωτογραφίες που απεικονίζουν πιθανές περιπτώσεις παραβίασης του νόμου, συνοδευόμενες από ένα περιγραφικό κείμενο.
  • έγγραφο που αποκαλύπτει ασυνέπειες στις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας.

Σας προτρέπουμε να αναλάβετε άμεσα δράση για το θέμα αυτό. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να διαφυλάξουμε τους πολύτιμους δημόσιους πόρους μας και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διακυβέρνηση ενός κράτους δικαίου.

Σύνδεσμος προς την αναφορά

Εικόνα με κωδικό QR

Δελτίο αποκοπής με κωδικό QR

κατεβάσετε (PDF)

Αυτή η αναφορά έχει μεταφραστεί στις ακόλουθες γλώσσες

Νέα

Συζήτηση

Ποιότητα ζωής. Οχι ξεπουλημα

Ακόμα κανένα επιχείρημα κατά.

Αυτή η αναφορά έχει μεταφραστεί στις ακόλουθες γλώσσες

Βοήθεια για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών. Θέλουμε, να ακούσουμε τα αιτήματα σας παραμένοντας ανεξάρτητοι.

Προωθήστε τώρα